Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

2017. december 17.

A stroke az agyi infarktusok, az agyvérzés és az agyérgörcs gyűjtőfogalma. A magyar nyelvben szélütésnek, gutaütésnek is nevezzük. Ismerje meg ezeket a veszélyes betegségeket!

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

Mi a stroke?

Jelentése agyi érkatasztrófa. Minden olyan esetet, mely az agyi erekben keletkezik ide sorolunk.

A stroke egy “agyi támadás”. Bármikor, bárkivel megtörténhet. Akkor fordul elő, ha az agysejteket megfosztja valami  (vérzés, érelzáródás) az oxigéntől és elkezdenek elhalni. Amikor az agysejtek egy stroke során halnak el, az agynak a terület által szabályozott képességei, mint a memória, vagy az izomszabályozás elvész.

Az agy, amelyet a stroke befolyásolt, függően attól, hogy hol található az agyban a stroke és a károsodás, például problémái lehetnek egy kar vagy láb ideiglenes gyengeségével, mozgatásával, de akár egy életre lebénulhatnak, vagy elveszíthetik a beszédképességüket. Van, aki képes felépülni kisebb stroke után, de az ember 2/3-a, akik agyi érkatasztrófát szenvedtek el, maradandó károsodást szenvednek.

A stroke típusai

Hemorrhagiás stroke

Kétféle stroke létezik, a hemorrhagiás és az ischaemiás. A vérzéses (hemorrhagiás) stroke kevésbé gyakori, valójában csak az összes stroke 15 százaléka, de ezek felelősek a stroke halálesetek mintegy 40 százalékáért.

A vérzéses stroke vagy agyi aneurysma egy ér vagy gyengített véredény szivárgása, megrepedése. Vér áramlik az agyba és duzzanatot és nyomást okoz, így károsítja az agy sejtjeit és szövetét. A hemorrhagiás stroke-on belül is két típus létezik.

Intracerebrális vérzés

A leggyakoribb vérzéses stroke akkor fordul elő, ha az agy belsejében lévő véredény felrobban és a vér a környező agyszövetbe (intracerebális vérzés) szivárog. A vérzés agysejtjeinek halálát okozza, és az agy érintett része nem működik megfelelően. Az ilyen típusú stroke leggyakoribb oka a magas vérnyomás és az öregedő véredények, illetve egy aneurysma megrepedése .

Subarachnoid vérzés

Ez a vérzés úgynevezett pókháló szerű. Ezt a típusú strokeot leggyakrabban egy repedéses aneurysma okozza. Egyéb okai lehetnek: AVM, vérzési rendellenességek, fej sérülés, vérhigítók.

Ischaemiás stroke

Az ischaemiás stroke akkor fordul elő, amikor az agyi eret vérrög blokkolja és a vér nem jut el az agy egyes területeire. A magas vérnyomás az ilyen típusú stroke legfontosabb kockázati tényezője. Az ischaemiás stroke az összes strokeok körülbelül 87% -át teszi ki. Az iszkémiás stroke kétféleképpen fordulhat elő.

Embolikus stroke
Embolikus stroke esetén vérrögképződés vagy plakk fragmentum alakul ki valahol a testben és az agyba utazik. Majd az agyban a vérrög egy olyan véredénybe kerül, amely eléggé kicsi ahhoz, hogy megakadályozza az átjárást. A vérrög ott tartózkodik, blokkolja a véredényt, és túlnyomást okoz. Az embolikus stroke körülbelül 15%-a a pitvari fibrillációban szenvedő emberekben fordul elő. Az ilyen típusú vérrög orvosi jelentése az embolus.

Trombózisos stroke

A trombózisos stroke-ot egy olyan vérrög okozza, amely az agyat vérrel ellátó egyik artériában található. Ezt a típusú stroke-ot általában magas koleszterinszinttel és ateroszklerózisban szenvedőknél látják. A véredényben lévő vérrögképződés orvosi jelentése a trombus.

TIA – Mini stroke

Amikor az agy egy része rövid időre leáll, azt átmeneti ischaemiás rohamnak (TIA) is nevezik, és stroke-szerű tüneteket produkál. Ezek a tünetek 24 óránál rövidebb ideig tartanak. Bár a TIA általában nem okoz maradandó agykárosodást, komoly figyelmeztető jelzés, hogy stroke történhet a jövőben, és nem szabad figyelmen kívül hagyni!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Memolife Max kapszula 60x

    Memolife Max kapszula 60x

    <p>A mindennapi szellemi kihívásoknak való megfelelés, a koncentráció fenntartása kihívást jelenthet. A MEMOlife MAX Brain Boosting összetevői Omega 3-at, lecitint és az agy reakcióképességért ginzenget tartalmaznak.</p>

    3 399 Ft
Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

A migrén okai, tünetei és kezelése

A migrén okai, tünetei és kezelése

Fejfájás és fejfájás között hatalmas különbség lehet. Bizonyos típusú fejfájás már önmagában betegségnek számít és számos további tünetet okoz, vagy utalhat a háttérben húzódó problémákra! Lássuk, mik lehetnek a migrén okai!

Teendők agyvérzés esetén

Teendők agyvérzés esetén

Ha tanúi vagyunk egy stroke-nak, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden másodperc számít! Megtudhatja, mit tegyen és mit ne tegyen, ha segíteni szeretne.

stroke tünetei

A stroke tünetei

Az agyvérzés és az agyérgörcs - közös nevén stroke, amikor egy agyi terület vérellátása megszűnik. A stroke tünetei az agy érintett régiójától függnek, melyet a vérellátás elvesztése okoz.

A porckorongsérv jelei

A porckorongsérv jelei

Fáj a háta? Zsibbad a keze? Bizsereg a lába? Gondolnia kell a porckorongsérv fennállásának lehetőségére is! De mi a porckorongsérv, más néven gerincsérv és mik a tünetei?

Összes cikk Egészség A-Z témában