Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

2017. december 17.

A stroke az agyi infarktusok, az agyvérzés és az agyérgörcs gyűjtőfogalma. A magyar nyelvben szélütésnek, gutaütésnek is nevezzük. Ismerje meg ezeket a veszélyes betegségeket!

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

Mi a stroke?

Jelentése agyi érkatasztrófa. Minden olyan esetet, mely az agyi erekben keletkezik ide sorolunk.

A stroke egy “agyi támadás”. Bármikor, bárkivel megtörténhet. Akkor fordul elő, ha az agysejteket megfosztja valami  (vérzés, érelzáródás) az oxigéntől és elkezdenek elhalni. Amikor az agysejtek egy stroke során halnak el, az agynak a terület által szabályozott képességei, mint a memória, vagy az izomszabályozás elvész.

Az agy, amelyet a stroke befolyásolt, függően attól, hogy hol található az agyban a stroke és a károsodás, például problémái lehetnek egy kar vagy láb ideiglenes gyengeségével, mozgatásával, de akár egy életre lebénulhatnak, vagy elveszíthetik a beszédképességüket. Van, aki képes felépülni kisebb stroke után, de az ember 2/3-a, akik agyi érkatasztrófát szenvedtek el, maradandó károsodást szenvednek.

A stroke típusai

Hemorrhagiás stroke

Kétféle stroke létezik, a hemorrhagiás és az ischaemiás. A vérzéses (hemorrhagiás) stroke kevésbé gyakori, valójában csak az összes stroke 15 százaléka, de ezek felelősek a stroke halálesetek mintegy 40 százalékáért.

A vérzéses stroke vagy agyi aneurysma egy ér vagy gyengített véredény szivárgása, megrepedése. Vér áramlik az agyba és duzzanatot és nyomást okoz, így károsítja az agy sejtjeit és szövetét. A hemorrhagiás stroke-on belül is két típus létezik.

Intracerebrális vérzés

A leggyakoribb vérzéses stroke akkor fordul elő, ha az agy belsejében lévő véredény felrobban és a vér a környező agyszövetbe (intracerebális vérzés) szivárog. A vérzés agysejtjeinek halálát okozza, és az agy érintett része nem működik megfelelően. Az ilyen típusú stroke leggyakoribb oka a magas vérnyomás és az öregedő véredények, illetve egy aneurysma megrepedése .

Subarachnoid vérzés

Ez a vérzés úgynevezett pókháló szerű. Ezt a típusú strokeot leggyakrabban egy repedéses aneurysma okozza. Egyéb okai lehetnek: AVM, vérzési rendellenességek, fej sérülés, vérhigítók.

Ischaemiás stroke

Az ischaemiás stroke akkor fordul elő, amikor az agyi eret vérrög blokkolja és a vér nem jut el az agy egyes területeire. A magas vérnyomás az ilyen típusú stroke legfontosabb kockázati tényezője. Az ischaemiás stroke az összes strokeok körülbelül 87% -át teszi ki. Az iszkémiás stroke kétféleképpen fordulhat elő.

Embolikus stroke
Embolikus stroke esetén vérrögképződés vagy plakk fragmentum alakul ki valahol a testben és az agyba utazik. Majd az agyban a vérrög egy olyan véredénybe kerül, amely eléggé kicsi ahhoz, hogy megakadályozza az átjárást. A vérrög ott tartózkodik, blokkolja a véredényt, és túlnyomást okoz. Az embolikus stroke körülbelül 15%-a a pitvari fibrillációban szenvedő emberekben fordul elő. Az ilyen típusú vérrög orvosi jelentése az embolus.

Trombózisos stroke

A trombózisos stroke-ot egy olyan vérrög okozza, amely az agyat vérrel ellátó egyik artériában található. Ezt a típusú stroke-ot általában magas koleszterinszinttel és ateroszklerózisban szenvedőknél látják. A véredényben lévő vérrögképződés orvosi jelentése a trombus.

TIA – Mini stroke

Amikor az agy egy része rövid időre leáll, azt átmeneti ischaemiás rohamnak (TIA) is nevezik, és stroke-szerű tüneteket produkál. Ezek a tünetek 24 óránál rövidebb ideig tartanak. Bár a TIA általában nem okoz maradandó agykárosodást, komoly figyelmeztető jelzés, hogy stroke történhet a jövőben, és nem szabad figyelmen kívül hagyni!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Milyen csípés melyik rovarra utal?

Milyen csípés melyik rovarra utal?

A Földön több mint 1 millió rovarfaj található, melyek nagyrészt teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve, ennek ellenére számos olyan egyed van ezek között, melyek csípése igencsak kellemetlen pillanatokat tud okozni.

A borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavar egy rendkívül súlyos állapot. Hátterében gyakran a gyerekkorban történt traumatikus események állnak. Ismerje meg közelebbről a borderline szindrómát.

Mit tegyünk gyakori szédülés esetén?

Mit tegyünk gyakori szédülés esetén?

Az egyik pillanatban még minden rendben van, jól érezzük magunkat, majd hirtelen már kapaszkodnunk kell valamibe, mert amúgy egyszerűen összeesnénk, annyira szédülünk. Ennek rengeteg kiváltó oka lehet, melyeket alább részletezünk.

A pánikbetegség kezelése

A pánikbetegség kezelése

Erős szívverés, verejtékezés, és olyan érzés, mintha megfulladnánk – ezek a pánikbetegség legtipikusabb tünetei, melyekhez gyakran halálfélelem és szorongás is társul. Alább taglaljuk, milyen kezelési módok léteznek rá.

A bipoláris zavar fázisai3

A bipoláris zavar fázisai

A bipoláris zavarral küszködő ember rendkívül szélsőséges érzelmi hullámzásokon és hangulatingadozáson megy keresztül, melytől nem csak ő szenved, de a környezete is.

Összes cikk Egészség A-Z témában