Melyek a migrénes fejfájás tünetei, okai és kezelési módjai?

A migrénes fejfájás tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A migrén egy olyan súlyos és visszatérő fejfájás, ami jelentős hatással lehet az érintettek életminőségére. Aki tapasztalt már ilyet, jól tudja: ez több mint egy egyszerű fejfájás, annál sokkal intenzívebb, nehezebben elviselhető és a fájdalmon kívül számos egyéb tünetet hozhat magával. A migrén valójában egy komplex neurológiai rendellenesség, ami számos testi jelzéssel járhat együtt, aminek különféle kiváltó okai lehetnek és aminek a kezelésére többféle módszer is létezik.

 

A következőkben részletesen megvizsgáljuk a migrénes fejfájás tüneteit, annak környezeti és egyéb okozóit, illetve azokat a lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

A migrénes fejfájás tünetei

Természetesen a migrén fejfájással kezdődik: az érzés rohamszerűen éri el az érintettet, a fájdalom pulzáló, és általában a fej egyik oldalán jelentkezik. Ezt követően jelentkezhet érzékenység a hangokra, szagokra, valamint a fényre is. A  migrén tünetei között tipikusnak számít még a hányinger, valamint a hányás is, egyes esetekben pedig látásproblémák is jelentkezhetnek.

 

Ezeken kívül előfordulhat még érzészavar és csökkent izomműködés is a test egyes részein. Sporadikus migrénről beszélünk, ha a fejfájás és a tünetek csak ritkán jelentkeznek, 1-2 órától egy-két napig tartanak. A krónikus migrén pedig havonta legalább 15 napon jelentkezik, de a tünetek ennél hosszabb időn át is fennállhatnak.

Mi a migrén valójában?

A migrénes fejfájás egy rejtély az orvostudomány számára. A kutatók felismerték a lehetséges okokat, de nem rendelkeznek végleges magyarázattal. A lehetséges elméletek a következők:

  • Egy központi idegrendszeri betegség az alapja, melynek migrénes tünetei vannak.
  • Az agy vérellátó rendszerében vagy az érrendszerben fellépő szabálytalanságok is migrént okozhatnak.
  • A genetikai hajlam is okozhatja a migrént.
  • Az agyban található vegyi anyagok és idegpályák rendellenességei is hosszan tartó és rendszeres migrént okozhatnak.

A migrén okai

Sajnos nem nevezhetünk meg egy konkrét okot, a migrén fejfájás kialakulásában ugyanis a genetikai háttéren kívül rengeteg más tényező is szerepet játszik. Ilyen lehet például az időjárás, a hormonális változások, a stressz, bizonyos ételek fogyasztása és még sorolhatnánk. A fájdalom megelőzésének legjobb módja az, hogy elkerüljük az azt potenciálisan kiváltó tényezőket. Ez persze nem annyira egyszerű, és igényel némi gyakorlatot, mivel a migrén okai minden egyes személy számára egyéniek. Sőt az sem ritka, hogy egy személynek több migrén-triggere is van. A leggyakoribb migrénindítók a következők.

Egyes élelmiszerek

A túlságosan sós ételek vagy a füstölt, hosszú érlelésű ételek – mint például a sajt és a szalámi – egyeseknél migrénes fejfájást okozhatnak. A magasan feldolgozott élelmiszerek szintén kiválthatják a tüneteket.

Étkezések kihagyása

Azoknak a betegek, akiknek migrénes kórelőzményeik vannak, nem szabad átugraniuk az étkezéseket – hacsak az orvosi felügyelet mellett nem történik.

Némelyik italtípus

Az alkohol és a koffein okozhat ilyen jellegű fejfájást, így ha szeretnénk megelőzni a migrén tüneteinek megjelenését, korlátozzuk ezek bevitelét.

Tartósítószerek és édesítőszerek

Talán nem is gondolnánk, de néhány mesterséges édesítőszer, mint például az aszpartám, migrént válhat ki. Ugyanez igaz a népszerű tartósítószerre, a mononátrium-glutamátra (MSG) is. Éppen ezért, ha mi is hajlamosak vagyunk a migrén tüneteit produkálni, olvassuk el az ételeken, alapanyagokon található a címkéket, hogy elkerüljük ezeket az adalékokat!

Érzékek stimulációja

A látás, a szaglás és a hallás túlzott stimulációja is előhívhatja a kellemetlen jelzéseket. Így például a szokatlanul fényes lámpák, a túl hangos zajok vagy akár az olyan erős szagok, mint a cigarettafüst vagy egyes parfümök is kiválthatják.

Hormonális változások

A hormoneltolódások gyakori migrén-triggerek a nők számára. Sok nő tapasztal ilyesmit a menstruáció kezdete előtt vagy alatta, míg más nők a terhesség vagy a menopauza idején érintettek benne. Ez azért lehet, mert az ösztrogénszint ez idő alatt változik.

Hormon gyógyszerek

Egyes gyógyszerek, például a fogamzásgátlók és a hormonpótló terápiák, migréneket idézhetnek elő vagy erősebbé tehetik a meglévő tüneteket. Ugyanakkor bizonyos esetekben éppen ezek a gyógyszerek csökkenthetik a nők migrénes fejfájását.

Feszültség

A migrénes fejfájás tünetei közé sorolható az állandó mentális stressz is. Az otthoni és a munkahelyi élet a két leggyakoribb stresszforrás, ez a krónikus feszültség pedig károsíthatja az elmét és a testet, ha nem tudjuk hatékonyan kezelni.

Fizikai stressz

Olykor az extrém testmozgás, a fizikai erőfeszítés és még a szexuális aktivitás is előidézheti a migrénes fejfájást.

Az alvási ciklus változása

Ha nem jutunk rendszeres, rutinszerű pihenéshez, nagyobb eséllyel tapasztalhatjuk a migrénes fejfájás tüneteit. Tartsuk szem előtt, hogy a túl sok alvás épp olyan veszélyes, mint a túl kevés.

Időjárásbeli változások

Amit az Anyatermészet tesz kívülről, hatással lehet arra, hogy hogyan érezzük magunkat belülről. Az időjárás változásai és a barometrikus nyomásváltozások migrént idézhetnek elő.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Beszéljünk az orvosunkkal, ha először tapasztalunk migrént vagy ha a megszokott tüneteink változnak! Orvosunk így diagnosztizálhatja az állapotunkat, felderítheti az okokat és előírhatja az esetleges kezeléseket. Emellett segíthet meghatározni, milyen életmódbeli változásokat kell bevezetnünk a tünetek enyhítéséhez!

A migrén kezelése

Annak ellenére, hogy a kiváltó okok nem teljesen egyértelműek – csakúgy, mint maga a betegség –, ma már számos módszer létezik a migrén kezelésére. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

Gyógyszeres kezelés

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen vagy a paracetamol, enyhíthetik a mérsékelt migrénes fájdalmat. Az erősebb, specifikusan migrénre kifejlesztett gyógyszerek, mint a triptánok, hatékonyabban kezelhetik a súlyos migrénes rohamokat, ezek azonban kizárólag vénnyel kaphatóak.

Fontos megemlíteni a preventív gyógyszereket is, bár ezek nem kifejezetten a migrénre lettek kifejlesztve. A béta-blokkolók vagy éppen az antikonvulzív szerek például egyesek esetében megelőzhetik a migrénes rohamok kialakulását, ha rendszeresen szedik őket.

Életmódbeli változtatások

Igen hatásosnak bizonyulhatnak a fájdalom megelőzésében a különböző életmódbeli változtatások. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, a stresszkezelés. Ezt megtehetjük különböző relaxációs technikákkal, jógával, meditációval vagy légzésgyakorlatokkal. A kiegyensúlyozott étrend szintén hozzájárulhat a rohamok megelőzéséhez, különösen akkor, ha odafigyelünk a rohamot kiváltó ételek kerülésére. Végül, de nem utolsósorban az állandó alvási szokások fenntartása, beleértve a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, csökkentheti a migrén kialakulásának esélyét.

Alternatív terápiák

Ha szívesen próbálunk ki alternatív módszereket, akkor a migrén esetében érdemes lehet utánanézni az akupunktúrának, de vannak, akik az izomfeszültséget csökkentő masszázsokra vagy éppen a gyógynövényterápiára esküsznek. Ez utóbbi azt mondja, hogy bizonyos növények kivonatai – ilyen például a levendula vagy a borsmenta – enyhíthetik a tüneteket. Itt említhetjük a viselkedésterápiát is: a kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet az érintetteknek a migrén kezelésében, különösen ha a rohamok pszichológiai tényezőkhöz kapcsolódnak.

 

Amennyiben azonban gyors segítségre van szükségünk, nézzünk körül a BENU kínálatában, ahol számos fájdalomcsillapítót találunk a migrén kezelésére!

 

2024. június 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek