A pszichogén bénulás

pszichogén bénulás

Kapcsolódó tünetek:

A mentálisan nagyon erősen megterhelő stresszhatás, az olyan pszichés feladatok hatására, amelyeket a páciensek képtelenek feldolgozni, és vészüzemmódba kerül az elme, disszociatív zavar alakulhat ki. Mikor az elme vészüzemmódba vált, egyes funkciók „lekapcsolódhatnak”, egyes funkciók nem működhetnek rendesen a trauma után. A lekapcsolt funcióvesztés miatt pedig pszichogén bénulás, de akár amnézia vagy vakság is kialakulhat. Ez a stresszhatás mértékétől függ. A zavar akkor jöhet létre, ha a stressz hatás sokkal nagyobb, mint a páciens tűrőképessége. A nők tűrőképessége általában alacsonyabb, mint a férfiaké, épp ezért gyakoribb a betegség nőknél. A pszichogén bénulás részleges vagy teljes is lehet, leggyakrabban a végtagokat érinti. Ezzel érzészavar is társulhat, azaz a fájdalmat is nehezebben érzékelik a betegek, és akár az ízérzékelés vagy a hallás is csökkenhet. A pszichogén bénulás azokat a funkciókat érintheti, amelyek tudatosságot igényelnek. A pszichogén bénulás általában pár hétig tart.

Tünetek

A tünetek először úgy tűnnek, mintha tényleges testi betegség állna fenn, ezért mindenképpen ki kell vizsgálni azokat. Ha kideríthető, hogy milyen stresszhelyzet okozta a betegséget, könnyít a diagnózis felállításában, de CT, MR, neurológiai és belgyógyászati vizsgálat is elengedhetetlen az egészen pontos diagnózis alkotás érdekében. Megnehezíti a betegség kiderítését, hogy a betegek általában nem hiszik el, hogy pszichés eredetű a náluk fennálló probléma. Mielőtt biztosan megállapítható a pszichogén bénulás, szakember segítségével ki kell zárni egyéb pszichés betegségek gyanúját, ugyanis skizofrénia, depresszió és szorongásos zavarok is okozhatnak hasonló tüneteket. Poszttraumás stressz szindróma is nagyon hasonló tüneteket okoz, illetve néhány pszichiátriai problémában szenvedő betegek akár szimulálhatnak is, illetve egyes betegek, amikor elhanyagolva vagy egyedül érzik magukat, ilyen módon próbálják felhívni magukra a figyelmet.

Kezelés, gyógyulás

A pszichogén bénuláskor a legjobb módszer a terápia alkalmazása. Jó pszichiáter vagy pszichológus szakember segítségével oldani kell a szorongást, minél többet kell aludnia és pihennie a betegnek, fontos, hogy lelki oldalról kezeljék a problémát, nem valóban testi irányból kell megközelíteni.

Durvább hangulati tünetek esetén antidepresszánsok alkalmazása is javasolt, illetve nagyon sokat segít, ha a pácienst szerettei is támogatják lelkileg. Szakember segítségével fel kell tárni a lelki eredetű bénulás okát, és módszert kell találni a lelki sebek kezelésére és a szorongás csökkentésére. Érdemes pozitív szemlélettel erősíteni a beteg lelkét. Nagy türelem szükséges a teljes és eredményes gyógyuláshoz, mind a beteg, mind az orvos, mind a család részéről, ez az egyik kulcsa a gyógyulásnak. A betegnek magának is tennie kell a felépüléséért, fontos gyakorolnia a pszichoterápiás feladatokat, amiket a szakember adott neki, nem csak az orvostól kell várnia a segítséget. Néhány hónap alatt teljesen felépül a beteg, azonban felépülés után is érdemes folytatni a terápiát, hogy a jó, egészséges állapotot fenn tudják tartani.  
2017. október 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek