Szájzugkirepedés

Szájzugkirepedés

Mi az a szájzugkirepedés?

Bár sokféle neve létezik, mindegyik ugyanazt jelenti: egyik vagy mindkét szájzugban kialakuló érzékeny sebről van szó. Normális esetben ezek a sebek kisebb kellemetlenségként indulnak (melyek néha a cserepes ajakra hasonlítanak), a kellemetlen érzés azonban általában fokozódik, a szájzug kiszárad, repedezett lesz, végül pedig kivörösödik. Nem ritkán kireped egyik vagy mindkét szájzug, súlyos esetben pedig fel is hasad.

Fertőző-e a szájzugkirepedés?

A szájzugkirepedés nem fertőző. Sokan azt hiszik azonban, hogy fertőző, mivel a szájzugkirepedés olyan egyéb szájbetegségekhez hasonlít, melyek fertőzőek, mint a herpesz vagy a lázhólyagok.

Tovább terjedhet-e a szájzugkirepedés?

Mivel a szájzugkirepedés csak a szájzugot érinti, így nem terjed rá más testrészre. Átterjedhet azonban meglehetősen könnyen a másik szájzugra. Fontos emiatt, hogy ne érintsük a két szájzugot ugyanazzal az ujjunkkal, és ne használjuk ugyanazt a rúzst.

Az szájzugkirepedés tünetei

Habár a szájzugkirepedés tüneteit könnyen jellemezhetjük azzal, hogy „ki van repedve a szájzug”, ez nem egy pontos meghatározás. Éppen ezért álljon itt az alábbiakban egy alaposabb lista:

Kismértékű szájzugkirepedés

Ezek a tünetek néha észre sem vehetők, máskor pedig a cserepes ajak tüneteihez hasonlók:

  • Szorító érzés egyik vagy mindkét szájzugban
  • Kis pikkelyes bőr a szájzugban
  • Enyhe kellemetlen érzés szájnyitáskor

Enyhe szájzugkirepedés

Általában ennél a formánál már mindenki észleli a tüneteket, de ebben az esetben legtöbben megpróbálják kezelni szőlőzsírral vagy helyi kenőccsel, mint a Neosporin, mert úgy érzik, hogy cserepes ajakról van szó.

  • Kellemetlen érzés egyik vagy mindkét szájzugban evéskor vagy szájnyitáskor
  • Száraz vagy pikkelyes bőr egyik vagy mindkét szájzugban
  • Enyhe bőrpír és/vagy duzzanat a szájzugban

Súlyos szájzugkirepedés

Általában ez az a stádium, amikor a legtöbben már realizálják, hogy nem cserepes ajakról van szó, mivel nem segít a szőlőzsír és a helyi kenőcs. Előfordul, hogy az emberek herpesznek vagy más szájbetegségnek nézve félrediagnosztizálják, és a szájzugkirepedést Abrebával vagy más, egyéb szájbetegségekre való, recept nélkül kapható készítménnyel próbálják meg kezelni.

  • Kifejezetten kellemetlen érzés evéskor, beszéd során, illetve a száj nyitásakor és zárásakor
  • Hólyagok/sebek egyik vagy mindkét szájzugban
  • Kirepedt, nem gyógyuló szájzug

Krónikus szájzugkirepedés

Ha nem kezelik megfelelően, a szájzugkirepedés krónikussá válhat. Ez könnyen bekövetkezhet, ha a szájzugkirepedés több hónapja áll fent. Általában az történik, hogy elkezd gyógyulni, majd ismét kiújul. A krónikus szájzugkirepedés leggyakrabban azoknál az embereknél fordul elő, akik rendkívül stresszes életet élnek, gyenge az immunrendszerük, vagy pedig álmukban folyik a nyáluk.

2014. május 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink