A stroke oka, tünetei és kezelése

A stroke oka, tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A stroke - vagy más néven szélütés- általános fogalom, agyi történést jelent. Ez lehet vérzéses és vérzéssel nem járó esemény, de ha nem ismerjük fel időben a jeleit, könnyen halálos kimenetelű is lehet.

Hogyan alakul ki a stroke?

A stroke az agyban alakul ki, leggyakrabban vérrög illetve egy érfalra tapadt lerakódás leválik és elzárja az agyi artériát, ezzel megakadályozva a vérkeringést vagy megreped egy agyi ér, vérzést és az érintett terület működési zavarát okozva. Kialakulásának kockázata az életkorral egyenes arányban nő, de életmódbeli és örökletes tényezők is előmozdíthatják kialakulását. Rizikófaktornak számít a pitvarfibrilláció, amely a leggyakoribb szívritmuszavar, a magas vérnyomás és a diabétesz is.

A stroke kialakulásának a tünetei

A stroke nem jár fájdalommal, de a kialakulásának szemmel látható jelei vannak:
  • az arc, a kar vagy a láb - általában egy oldalon hirtelen fellépő - zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége vagy bénulása
  • a száj hirtelen félrehúzódása, lekonyulása
  • hirtelen kialakuló beszédértési nehézség, érthetetlenné váló beszéd, hangképzési zavar
  • hirtelen kialakuló, egy vagy kétoldali látászavar, féloldali vakság
  • hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, eszméletvesztés
  • minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás
  • zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy 3 dolgot tegyünk meg annak eldöntésére, valóban szélütésről van- e szó: 1. Kérjük meg a beteget, hogy mondjon egy értelmes mondatot! 2. Emeltessük fel egyszerre a két kezét! 3. Kérjük meg, hogy próbáljon mosolyogni! Ha ezekre nem képes illetve a mosolynál észrevesszük, hogy a száj egyik fele ernyedt és lefelé konyul, akkor nagy a valószínűsége, hogy stroke-kal állunk szemben. Akár már egyetlen tünet is figyelmeztető jele lehet a stroke kialakulásának. A tünetek egyik percről a másikra jelentkezhetnek és akár enyhülhetnek is. Nem tanácsos azonban várni, ha csak a gyanúja is felmerül a stroke-nak, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert minden perc számít.

A stroke kezelése

A legeredményesebb gyógyítás érdekében és a súlyos szövődmények elkerülése végett, minél előbb fel kell ismerni a stroke tüneteit és a beteget azonnal kórházba kell szállítani. A kórházban felmérik a stroke súlyosságát és agyi CT vizsgálatot végeznek, hogy pontosan eldöntsék a stroke fajtáját. A stroke típusától függ a kezelése: van olyan eset, amikor gyógyszer segítségével oldják fel az érelzáródást, míg vérzéses stroke esetében sebészeti úton történő eltávolításra is sor kerülhet. A betegnek a teljes felépüléshez rehabilitációra van szüksége. A stroke-on átesett betegeknél nagy eséllyel alakulhat ki újabb agyi érelzáródás. Ennek megelőzése érdekében befolyásolni, és szükség esetén hatékonyan kezelni kell a stroke kialakulásának rizikófaktorait, mint például a pitvarfibrillációt, a magas vérnyomást, a túlsúlyt és a dohányzást.
2017. május 23.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek