Mikor van szükség probiotikumok szedésére?

2017. július 12.

A probiotikumokról szinte naponta hallani vagy olvasni, divatos dolog lett beszélni róluk és az immunerősítésen keresztül, a szépségápoláson át, ma már nagyon sokféle területen használják őket. De mik is ezek pontosan és mikor lehet valóban szükség a szedésükre?

A probiotikumok neve nagyon tudományosan, akár futurisztikusan hangzik, ám olyan mikroorganizmusokról van szó, melyek egyébként is megtalálhatóak a szervezetünkben és nagyon fontos munkát végeznek. A probiotikumok a bél mikroflórájában vannak jelen és segítenek megőrizni annak egészségét, optimális működését és ezzel többek között, fontos szerepet játszanak immunrendszerünk megfelelő működésében is.

Ezek a mikroorganizmusok tehát természetes lakói szervezetünknek, ám előfordul, hogy különböző behatások miatt az egyensúly megbomlik, és külső segítség kell ahhoz, hogy újra kellő mennyiségben legyenek jelen és végezni tudják a dolgukat. Ilyen hatás lehet például betegség, antibiotikumok szedése, túlzott fogyókúra, stresszes életmód és még sok más. Ilyenkor lehet szükség a probiotikumok pótlására, különböző erre kifejlesztett készítmények formájában.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Megelőzés

Amikor olyan betegségben szenvedünk, amire antibiotikumot kell szednünk, már menetközben kezdjük el a probiotikumok bevitelét. A betegség gyógyulása után még legalább egy hétig folytassuk is. Az antibiotikum ugyanis nem válogat, ilyenkor sajnos a jóindulatú baktériumok is pusztulnak, pótolni kell őket, egyrészt azért, hogy a betegség alatt már segíthessenek, másrészt azért, hogy utána hamarabb visszaállhasson a világ, vagyis bélflóránk egyensúlya.

Kezelés

Van, amikor nem csak a megelőzés miatt van szükség extra probiotikumokra, hanem az immunerősítés, mint kezelés miatt is fontos lehet a szedésük. Segíthet ez felső légúti allergiás tüneteknél, atópiás dermatitisz vagy gyulladásos bélbetegségek esetében, illetve hüvelyi fertőzések kiegészítő terápiájaként is.

Hasmenés esetén probiotikumot szedni azért is hatékony, mert ezek a baktériumok nagy mennyiségben kiszorítják a kórokozókat, illetve megakadályozzák a gombák elszaporodását is.Hányásos-hasmenéses betegségeknél a bélflóra egyensúlya általában magától is helyreáll idővel, de ezt nem feltétlenül kell megvárni, érdemes rásegíteni a folyamatra probiotikumokkal. Ez azért is fontos, hogy az immunrendszerünk minél hamarabb megfelelően tudjon újra működni.

Szépségápolás

Napjainkban a szépségápolás szupersztárjainak is számítanak a probiotikumok, miután a szakemberek elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a bőr egészségének egyik alapját is a bélflóra normális működése adja. Amikor ugyanis ez rendben van, akkor tudnak megfelelően felszívódni a tápanyagok és immunrendszerünk is ekkor képes megelőzni például a pattanások és más kellemetlen bőrön jelentkező csúfságok kialakulását. Éppen ezért bőrproblémák esetén is javasolják már a probiotikumok kúraszerű szedését.

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

Immunrendszerünk szervezetünk védelmezőjeként harcol az egészségünket fenyegető kórokozók ellen. Ha védelmi rendszerünk nem működik hibátlanul, azt számos jelből észre vehetjük. Mutatjuk, melyek ezek.

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

Az influenza szezon a nyakunkon. Ilyenkor extra figyelmet igényel a megfázásunk, hogy ne csináljunk komolyabb bajt se magunknak, se másoknak. Nézzük most, mi az az 5 dolog, amit semmiképpen ne tegyünk meg betegen.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Túl sokszor beteg a gyerek? Így erősítse immunrendszerét!

Túl sokszor beteg a gyerek? Így erősítse immunrendszerét!

6 bevált módszer, hogyan erősítheti gyermeke immunrendszerét.

Pollennaptár – mikor minek van szezonja?

Pollennaptár – mikor minek van szezonja?

Az allergia egy makacs dolog, és bár a legtöbb gondot okozó pollenfélének most van főszezonja, sajnos nem nyugodhatunk meg az év többi részében sem.

Összes cikk Egészség A-Z témában