Mikor van szükség probiotikumok szedésére?

2017. július 12.

A probiotikumokról szinte naponta hallani vagy olvasni, divatos dolog lett beszélni róluk és az immunerősítésen keresztül, a szépségápoláson át, ma már nagyon sokféle területen használják őket. De mik is ezek pontosan és mikor lehet valóban szükség a szedésükre?

A probiotikumok neve nagyon tudományosan, akár futurisztikusan hangzik, ám olyan mikroorganizmusokról van szó, melyek egyébként is megtalálhatóak a szervezetünkben és nagyon fontos munkát végeznek. A probiotikumok a bél mikroflórájában vannak jelen és segítenek megőrizni annak egészségét, optimális működését és ezzel többek között, fontos szerepet játszanak immunrendszerünk megfelelő működésében is.

Ezek a mikroorganizmusok tehát természetes lakói szervezetünknek, ám előfordul, hogy különböző behatások miatt az egyensúly megbomlik, és külső segítség kell ahhoz, hogy újra kellő mennyiségben legyenek jelen és végezni tudják a dolgukat. Ilyen hatás lehet például betegség, antibiotikumok szedése, túlzott fogyókúra, stresszes életmód és még sok más. Ilyenkor lehet szükség a probiotikumok pótlására, különböző erre kifejlesztett készítmények formájában.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Floraliv tejsavbaktérium kapszula 20x

  Floraliv tejsavbaktérium kapszula 20x

  <p>B-vitaminok és egymilliárd természetes bélbaktérium kombinációja. B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, Bélbaktérium: Bifidobacterium (BB-12®), Lactobacillus acidophilus (LA-5®), Lactobacillus paracasei (L. CASEI 431®).</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  1 949 Ft helyett:1 549 Ft
 • JutaVit Probium 6 + Inulin kapszula 30x

  JutaVit Probium 6 + Inulin kapszula 30x

  <p>Hatféle baktériumtörzset + inulint tartalmazó tápszer.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  1 529 Ft helyett:1 299 Ft
 • Lactiv Plusz Balance szuszpenzió 8x7ml

  Lactiv Plusz Balance szuszpenzió 8x7ml

  <p>A Lactiv Plus más készítményekkel szemben nemcsak egy, hanem ötféle baktériumtörzset és vitaminokat is tartalmaz. Próbálja ki antibiotikum-kúra, bélfertőzés vagy hasmenés esetén!</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 069 Ft
 • Lactiv Plusz élőflóra granulátum 10x

  Lactiv Plusz élőflóra granulátum 10x

  <p>A Lactiv Plus más készítményekkel szemben nemcsak egy, hanem ötféle baktériumtörzset és vitaminokat is tartalmaz. Próbálja ki antibiotikum-kúra, bélfertőzés vagy hasmenés esetén!</p>

  2 169 Ft
 • Linex Forte élőflórát tartalmazó tápszer kapszula 28x

  Linex Forte élőflórát tartalmazó tápszer kap...

  <p>Több milliárdnyi élőflóra sejtet tartalmaz, melyre a bélflórának az antibiotikum kezelés első napjától szüksége lehet.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 769 Ft
 • Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

  Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

  <p>A Normaflore belsőleges szuszpenzió a bél normál flórájához tartozó, nem patogén Bacillus clausii spóráit tartalmazó készítmény. Alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását annak különbözó eredetű károsodása esetén. A készítmény kedvezően befolyásolja az immunrendszert, valamint antitoxikus hatású.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 519 Ft helyett:1 999 Ft

Megelőzés

Amikor olyan betegségben szenvedünk, amire antibiotikumot kell szednünk, már menetközben kezdjük el a probiotikumok bevitelét. A betegség gyógyulása után még legalább egy hétig folytassuk is. Az antibiotikum ugyanis nem válogat, ilyenkor sajnos a jóindulatú baktériumok is pusztulnak, pótolni kell őket, egyrészt azért, hogy a betegség alatt már segíthessenek, másrészt azért, hogy utána hamarabb visszaállhasson a világ, vagyis bélflóránk egyensúlya.

Kezelés

Van, amikor nem csak a megelőzés miatt van szükség extra probiotikumokra, hanem az immunerősítés, mint kezelés miatt is fontos lehet a szedésük. Segíthet ez felső légúti allergiás tüneteknél, atópiás dermatitisz vagy gyulladásos bélbetegségek esetében, illetve hüvelyi fertőzések kiegészítő terápiájaként is.

Hasmenés esetén probiotikumot szedni azért is hatékony, mert ezek a baktériumok nagy mennyiségben kiszorítják a kórokozókat, illetve megakadályozzák a gombák elszaporodását is.Hányásos-hasmenéses betegségeknél a bélflóra egyensúlya általában magától is helyreáll idővel, de ezt nem feltétlenül kell megvárni, érdemes rásegíteni a folyamatra probiotikumokkal. Ez azért is fontos, hogy az immunrendszerünk minél hamarabb megfelelően tudjon újra működni.

Szépségápolás

Napjainkban a szépségápolás szupersztárjainak is számítanak a probiotikumok, miután a szakemberek elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a bőr egészségének egyik alapját is a bélflóra normális működése adja. Amikor ugyanis ez rendben van, akkor tudnak megfelelően felszívódni a tápanyagok és immunrendszerünk is ekkor képes megelőzni például a pattanások és más kellemetlen bőrön jelentkező csúfságok kialakulását. Éppen ezért bőrproblémák esetén is javasolják már a probiotikumok kúraszerű szedését.

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki azonnal antibiotikumokat követel, amikor kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és olyanok is vannak, akik szerint ez a betegség egyáltalán nem veszélyes. A z influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

pattanás helye

Hol van a pattanás? Erről árulkodik a helye!

Mindig kipattog az állán? Vagy az aknék inkább az arcán jelennek meg időről időre? Rendszeresen pattanások jellenk meg a T-vonalán? Ezek a jelek közölni szeretnének valamit Önnel! Sok minden derül ki abból, hol van a pattanás helye!

csalánkiütés

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép. Kellemetlen és hirtelen jelentkezik. De mi okozza és hogyan lehet elkerülni, kezelni?

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Dengue-láz tünetei és kezelése

Dengue-láz tünetei és kezelése

A Dengue-láz nevű vírusos betegsége a Dengue nevű vírus okozza, ami szúnyogcsípéssel terjed.

Összes cikk Egészség A-Z témában