Ezeket a betegségeket okozhatja immunhiány!

Ezeket a betegségeket okozhatja immunhiány!

Kapcsolódó tünetek:

Mikor gyanakodjunk immunhiányra?

Ha egy éven belül négy vagy több bakteriális fertőzés fordul elő egy személynél, mint - arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás – akkor erős a gyanú, hogy immunhiánnyal állunk szemben. Köztudott, hogy az immunrendszer a szervezetünk védelmét szolgálja a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal, a parazitákkal, és a szervezet saját tumoros sejtjeivel szemben. Szervezetünk képes felismerni, valamint speciális sejtekkel és ellenanyagokkal elpusztítani a kórokozókat. Amennyiben az immunrendszer nem működik megfelelően, akkor a szervezet nem képes felvenni a küzdelmet a kórokozókkal szemben. Az immunrendszer hiányos működése elsősorban a fertőzésekkel szembeni csökkent védekező képességben nyilvánul meg.

Mi okozhatja kialakulását?

A primer immundeficienciák valamilyen genetikai ártalom következtében fellépő ritka veleszületett, többnyire öröklődő immunhiányos állapotok, amelyek családi halmozódást mutathatnak. Több mint kétszáz fajtája ismert ennek a primer immunhiánynak, így nincs speciális tünet együttese. Inkább a sorozatos betegségek, mint a fül, arc, tüdő vagy gyomor és bélrendszeri betegségek jellemzik. Gyakoriak, vagy hosszan elhúzódnak, nehezen gyógyíthatóak, és a gyógyszerekre nem reagáló lefolyásúak. Aki immunhiányos, az könnyebben kapja el társaitól a betegségeket, lassabban és sokszor szövődményekkel gyógyul.

Az immunhiányos állapot figyelmeztető tünetei

  • Két vagy több hónapon át tartó folyamatos antibiotikum kezelés kis hatásfokkal.
  • Két vagy több bakteriális tüdőgyulladás rövid időn belül.
  • Visszatérő, mélyen elhelyezkedő tályog a bőrben vagy más szervben.
  • Állandóan kiújuló szájpenész, a szájnyálkahártya aftás fekélyei
  • Intravénás antibiotikum kezelés szükségessége a fertőzés leküzdéséhez.
  • Két vagy több szövődményes fertőzés, mint pl. csontvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, szepszis, bőrgyulladás.
  • Krónikus hasmenés, a bőr és körmök elváltozásai: ekcéma, gomba okozta fertőzések, egyéb szokatlan bőrjelenségek.
  • A krónikus fáradtság, amely felnőttkorban lehet akár vezető tünet is.

Hogyan kezelhető a primer immunhiány?

A beteg állapotától és az immunhiány típusától függően különféle kezelési lehetőségek vannak. A minimális teendő a visszatérő fertőzések kezelése antibiotikummal, amely megelőzi a fertőzés krónikussá válását, illetve a további felülfertőzést. Másik fontos terápiás lehetőség a primer immunhiány kezelésében a rendszeres antitestpótló terápia, vagy más néven IVIG terápia. Az intravénás immunglobulin-pótlással (IVIG) bejuttathatók a szervezetbe azok az antitestek, ellenanyagok, amelyeket az nem képes önmagától termelni. Egyes betegségekben őssejtátültetésre, enzimpótlásra vagy génterápiára lehet szükség. A veleszületett súlyos immunhiányos állapotok pedig csontvelő-átültetéssel vagy egyes esetekben génterápiával gyógyíthatók.

2017. február 23.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek