Piros a baba popsija? Így kezelje!

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, száraz bőr

A „piros-popsi-jelenség” okai, tünetei és kezelése.

Piros a baba popsija? Így kezelje!

Mi okozhat piros popsit?

Nem mindegy, hogy halványpiros vagy súlyosan gyulladt, sebes, nedvedző foltokról van szó. Bármennyire is enyhének tűnnek a jelek, hátterükben minden esetben gyulladás áll, amely lehet szimplán irritatív, lehet allergiás vagy bakteriális, gombás, vírusos eredetű is. Az első teendő, hogy megtaláljuk a kiváltó okot, majd azt követően a kezelésre koncentráljunk. Mutassuk meg babánk kipirosodott popsiját gyermekorvosunknak, súlyosabb esetben pedig bőrgyógyász szakembernek!

Lehetséges okok

 • 1. Pelenkakiütés azért jöhet létre, mert valamilyen oknál fogva felbomlik az egyébként is érzékeny bababőr egyensúlya, s a nedves pelenka kifejezetten jó táptalajt nyújt a kórokozóknak.
 • 2. Akárcsak az ekcémára, a popsikiütésre is igaz, hogy a nem megfelelően megválasztott tisztálkodó szerek, a mosószer és a helytelen étkezés is súlyosbíthatja a tüneteket.
 • 3. Gyulladt popsinál mindig gondolni kell a szájpenészre is: a gyermek szájában kialakuló gombás fertőzés ugyanis végigvonul az emésztőrendszeren és végül a pelenkában köt ki. Ilyenkor a szájban és a popsin levő fertőzést együtt kell kezelni!
 • 4. Fogzáskor, betegségek idején a gyermek egyébként is gyengébb immunrendszere jobban ki van téve a fertőzéseknek, így bőre is sérülékenyebbé válik, könnyen kialakulhat a popsikiütés.

Piros a baba popsija? Így kezelje!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  <p>Multivitamin a baba tervezésétől az 1. trimeszter végéig, magas folsav és Metafolin® tartalommal.</p>

  4 399 Ft helyett:3 699 Ft
 • Elevit Complex 2 kapszula 30x

  Elevit Complex 2 kapszula 30x

  <p>A 2. és 3.trimeszterre kifejlesztett komplett formula, DHA-val a magzat szemének és agyának egészséges fejlődéséért.* *E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani.</p>

  5 899 Ft helyett:4 999 Ft
 • Elevit Complex 3 kapszula 30x

  Elevit Complex 3 kapszula 30x

  <p>Multivitamin a szoptatás időszakára kifejlesztve, a benne lévő DHA segíti az anyatejjel táplált csecsemő egészséges fejlődését, a B-vitaminok, valamint a C-vitamin és a vas csökkenti az anyai fáradtságot. E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani. A B2, B3, B5, B6, B12 és C-vitaminok, a folát és a vas hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez</p> <p> </p>

  5 799 Ft helyett:4 899 Ft

A kezelés menete

 • Mivel a babák bőre nagyon érzékeny, a széklet és a vizelet is könnyen kicsípheti, érdemes rendszeresen védőkrémet használni. A legjobbak a cink-oxid és lanolin tartalmúak, melyek nem engedik kiszáradni a bababőrt, sőt még hidratálják is azt.
 • Ha már enyhén piros a popsi, bevethetők a gyulladáscsökkentő és hámképződést segítő benzil-alkohol, benzil-benzoát és benzil-cinamát tartalmú krémek.
 • Gombafertőzés esetén a gyermekorvos ír fel általában valamilyen bóraxtartalmú krémet, csúnyább sebek jelentkezésekor, amikor már a hám is sérült, érdemes hámosítókat alkalmazni.
 • Ha folyamatosan gyulladással küzdünk, lehetséges, hogy már csak a bőrgyógyász által felírt krémek segítenek.

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.

Skarlát a terhesség alatt

Skarlát a terhesség alatt

A várandósság alatt a kismamák minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ne betegedjenek meg. De mi van, ha mégis megtörténik a baj, főleg, ha egy olyan kórt kapunk el, mint a skarlát? Íme, a legfontosabb tudnivalók a hírhedt skarlátról.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Hogyan maradjon bőrünk feszes a terhesség után?

Cikkünkben a terhesség alatti súlygyarapodásról és a bőr feszességének megőrzéséről, a bőrápolásról olvashat.

Háromnapos láz

A kiütések legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.