A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

pajzsmirigy túlműködés tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A pajzsmirigy hormonjai minden szervrendszerre hatással vannak, épp ezért egészen sok fajta tünet jelentkezhet. Ilyenek lehetnek például:
  • a jó étvágy melletti fogyás,
  • szapora szívműködés,
  • szorongás,
  • ingerlékenység,
  • remegés,
  • hajhullás,
  • rossz alvás,
  • nemi funkciók romlása,
  • a pajzsmirigy megnagyobbodása,
  • esetleg előredülledő szem.

Vizsgáljuk meg a tüneteket kicsit részletesebben!

Tehát a betegek jellemzően fáradékonyak, megemelkedik a vérnyomásuk, és a pulzusuk is magasabb. Előfordul, hogy nehézlégzés alakul ki náluk. Jellemző náluk a hajhullás, a meleg, nedves bőr, és rosszul bírják a meleg időjárást. Idegrendszeri tünetek is jellemzőek a betegségnél: a pajzsmirigy-túlműködéssel küzdő személyek hangulata ingadozó, gyakran ingerlékenyek, nehezen koncentrálnak, és rosszul alszanak. Fáradékonyak, és gyengék az izmaik. A lépcsőzés, emelés, guggolás kifejezetten nehezen megy nekik. A nők vérzése rendszertelen, a férfiaknál potenciazavar jellemző.

Ha a szem előredülled a betegség miatt, akár a látás is rossz lehet a szem helyzete miatt. A pajzsmirigy túlműködéses páciensek étvágya kifejezetten jó, azonban ennek ellenére fogynak, méghozzá olyan mértékben, hogy néhány hét alatt akár 5-10 kilót is leadhatnak. Fontos arra figyelni, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz ronthat a betegségen, így fel kell velük hagyni. A pajzsmirigy-túlműködés tünetein diéta is enyhíthet, épp, ahogy az alulműködésen is. Az endokrinológus szakorvossal konzultálni érdemes a pajzsmirigy-túlműködéses páciens diétájáról is.

Diagnózis felállítása

A betegség hormonvizsgálattal mutatható ki. A tiroxin is a trijódtironin értékét mutatják ki a vizsgálatok, valamint a  pajzsmirigy működéséért felelős, az agyalapi mirigy által termelt TSH nevű hormon szintjét is vizsgálják. E mellett elengedhetetlen még a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata, és vannak olyan esetek is, ahol szükséges az izotópos vizsgálat is.

Kezelés

A pajzsmirigy-túlműködést gyógyszerekkel, izotóppal, súlyos esetben pedig műtéttel kezelik. Enyhébb esetekben gyógyszert ír fel az orvos, amelynek fokozatosan állítja be az adagját. A gyógyszer segítségével száz százalékos javulás következhet be. A súlyosabb esetekben a pajzsmirigy egy részét eltávolítják, ami által csökken a túlműködés. Minden esetben endokrinológus szakorvos végzi a probléma kezelését.
2017. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek