Orrdugulás

2014. április 3.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás, orrfolyás

Az orrdugulás tünete mindenki által jól ismert, nincs, aki ne szenvedett volna tőle.

Az orrdugulás egy olyan tünet, melynek hátterében az esetek döntő többségében valamilyen, akár „banálisnak” is mondható, egyszerűen feltérképezhető kórok áll.Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy mégis valamilyen drasztikusabb elváltozás jelentkezik ebben a formában. Hogy melyek is lehetnek ezek? Ezekre keressük most meg a válaszokat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az orrdugulások messze leggyakoribb oka a a heveny meghűlés (nátha), mely különféle légúti vírusok által okozott megbetegedés. Ilyenkor a klasszikus tünetek (orrdugulás, vizes orrfolyás, hőemelkedés, tüsszögés, torokkaparás) körülbelül egy hét alatt lecsengenek, ebben (és a szövődmények elkerülése érdekében) igen nagy segítséget jelentenek a különböző, vény nélkül is beszerezhető orrcseppek, orrsprayek.

Amennyiben a kezelés nem megfelelő, vagy valamilyen hajlamosító tényező áll fenn, az egyszeri nátha könnyen átcsaphat arcüreggyulladásba, melyet egyéb tünetek mellett makacs, immár sárgás-zöldes orrfolyás, és a nem szűnő orrdugulás-érzés kísér. Ennek kezeléséhez célszerű szakorvos segítségét kérni, ellenkező esetben akár hetekig, hónapokig is eltarthat, míg a betegség valamelyest „visszaszorul”.

A fertőzések mellett a másik gyakori kiváltó tényező az allergiás jellegű megbetegedés: ilyenkor az orr (és a légutak egyéb területeinek) nyálkahártyája a tartós irritáció miatt jelentősen megvastagszik, váladéktermelése fokozódik, és tartós, szokásos kezelésre nem szűnő orrdugulás-érzés jelentkezik. Általában elmondható, hogy legkésőbb 2 hétnél tovább fennálló légúti panaszok esetén mindenképpen érdemes szaksegítséget igénybe venni. A kezelés ilyenkor speciális, helyileg és szisztémásan ható allergiaellenes szerekkel történik.azorrd301

Orrdugulást okozhat a fentieken kívül a jelentősen megnagyobbodott, „túltengő” orrmandula is; ez főként gyermekkorban jelentkezik, s rendszerint egyéb tünetekkel (halláscsökkenés, gyakori orrváladékozás, orrhang) társul. Egyszerű Fül-Orr-Gégészeti vizsgálat során felismerhető, szükség esetén a mandula eltávolítása jelentheti a gyógymódot.

Kisgyermekes szülők jól ismerhetik a kicsik körében oly népszerű „orrba dugdosós” játékot: egy-egy rejtve maradt idegentest okozhat tartós orrdugulást. Mindenképpen érdemes erre az eshetőségre is gondolni, főként, ha a panasz egyoldali, és esetleg gennyes-véres orrváladékozás is társul. Az idegen test eltávolítása szakorvosi feladat, amelyet érdemes mielőbb megejteni, máskülönben krónikus gyulladás, súlyosabb esetben a hirtelen kimozduló test leszippantása révén akár fulladás is létrejöhet. A tartós orrdugulást okozhatja még daganatos folyamat, orrsövényferdülés, vagy a már újszülöttkorban diagnosztizálható és kezelhető orrjárati fejlődési rendellenesség is.

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!