Orrdugulás

Orrdugulás

Kapcsolódó tünetek:

Az orrdugulás egy olyan tünet, melynek hátterében az esetek döntő többségében valamilyen, akár „banálisnak” is mondható, egyszerűen feltérképezhető kórok áll.Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy mégis valamilyen drasztikusabb elváltozás jelentkezik ebben a formában. Hogy melyek is lehetnek ezek? Ezekre keressük most meg a válaszokat.

Az orrdugulások messze leggyakoribb oka a a heveny meghűlés (nátha), mely különféle légúti vírusok által okozott megbetegedés. Ilyenkor a klasszikus tünetek (orrdugulás, vizes orrfolyás, hőemelkedés, tüsszögés, torokkaparás) körülbelül egy hét alatt lecsengenek, ebben (és a szövődmények elkerülése érdekében) igen nagy segítséget jelentenek a különböző, vény nélkül is beszerezhető orrcseppek, orrsprayek.

Amennyiben a kezelés nem megfelelő, vagy valamilyen hajlamosító tényező áll fenn, az egyszeri nátha könnyen átcsaphat arcüreggyulladásba, melyet egyéb tünetek mellett makacs, immár sárgás-zöldes orrfolyás, és a nem szűnő orrdugulás-érzés kísér. Ennek kezeléséhez célszerű szakorvos segítségét kérni, ellenkező esetben akár hetekig, hónapokig is eltarthat, míg a betegség valamelyest „visszaszorul”.

A fertőzések mellett a másik gyakori kiváltó tényező az allergiás jellegű megbetegedés: ilyenkor az orr (és a légutak egyéb területeinek) nyálkahártyája a tartós irritáció miatt jelentősen megvastagszik, váladéktermelése fokozódik, és tartós, szokásos kezelésre nem szűnő orrdugulás-érzés jelentkezik. Általában elmondható, hogy legkésőbb 2 hétnél tovább fennálló légúti panaszok esetén mindenképpen érdemes szaksegítséget igénybe venni. A kezelés ilyenkor speciális, helyileg és szisztémásan ható allergiaellenes szerekkel történik.

Orrdugulást okozhat a fentieken kívül a jelentősen megnagyobbodott, „túltengő” orrmandula is; ez főként gyermekkorban jelentkezik, s rendszerint egyéb tünetekkel (halláscsökkenés, gyakori orrváladékozás, orrhang) társul. Egyszerű Fül-Orr-Gégészeti vizsgálat során felismerhető, szükség esetén a mandula eltávolítása jelentheti a gyógymódot.

Kisgyermekes szülők jól ismerhetik a kicsik körében oly népszerű „orrba dugdosós” játékot: egy-egy rejtve maradt idegentest okozhat tartós orrdugulást. Mindenképpen érdemes erre az eshetőségre is gondolni, főként, ha a panasz egyoldali, és esetleg gennyes-véres orrváladékozás is társul. Az idegen test eltávolítása szakorvosi feladat, amelyet érdemes mielőbb megejteni, máskülönben krónikus gyulladás, súlyosabb esetben a hirtelen kimozduló test leszippantása révén akár fulladás is létrejöhet. A tartós orrdugulást okozhatja még daganatos folyamat, orrsövényferdülés, vagy a már újszülöttkorban diagnosztizálható és kezelhető orrjárati fejlődési rendellenesség is.

2014. április 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek