Orrcseppek, orrspray

Orrcseppek, orrspray

Kapcsolódó tünetek:

Bár az allergia számos formában (légúti-, bőr-, emésztőrendszeri panaszok) jelentkezhet, függve többek közt a kiváltó tényezőtől, nagy általánosságban elmondható, hogy mindezek közül a légúti tünetek (tüsszögés, torokkaparás érzés, színtelen, vizes orrfolyás, esetleg könnyezés, szemviszketés) viszik a prímet.

A panaszok jelentkezhetnek szezonálisan, vagy folyamatosan; míg előbbiek esetén a kiváltó tényező szinte mindig valamilyen növényi komponens (pollenek), utóbbiak esetén gondolhatunk poratkára, mellettünk élő állatok szőrére, vagy a lakásunkban megtelepedett penészgombák kóroki szerepére.

Éppen ezért, elhúzódó, több héten át tartó panaszok esetén mindenképpen érdemes egy frissen kialakult allergiás megbetegedésre is gondolnunk, és nem árt alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat, melynek során a tüneteket kiváltó ágens azonosítására is sor kerülhet.

A vérminták levétele, vagy bőrtesztek elvégzése után orvosunk a tünetek enyhítését célzó szereket fog javasolni, többek között orrcseppeket, amelyek közül több vény nélkül is elérhető. Ez utóbbiakat sokan kipróbálják még a szakorvos felkeresése előtt, s éppen hatékonyságuk az, ami a megbetegedés fennállását igazolja. Azt azonban fontos tudni, hogy a tervezett kivizsgálás előtt legalább 2 hétig semmiféle allergia-ellenes szert nem érdemes a szervezetbe juttatni (orrcseppeket sem), mert az elvégzendő tesztek eredményeit módosíthatja.

Az orrfolyás, orrdugulás kellemetlen tüneteire orrcseppek, orrspray-k használhatók, melyek hatóanyagai többek közt az orrnyálkahártya duzzanatát hivatottak csökkenteni, ezáltal biztosítanak szabad levegőáramlást a légutakban. Az orrspray-k előnye az orrcseppekkel szemben, hogy nem csupán a becseppentés helyén képes hatást kifejteni, hanem beporlasztva a mikro-cseppek távolabbi nyálkahártya-felületre is eljuthatnak.

Az orrcseppek, orrspray-ek azonban tartós, hónapokon át történő használatra nem alkalmasak, mert sok esetben hozzászokást, esetleg a nyálkahártya száradását, sorvadását idézhetik elő. Éppen ezért a hosszabb távú orrcsepp és orrspray alkalmazásról mindig érdemes szakorvos, vagy gyógyszerész tanácsát kikérni, ők az esetlegesen még szóba jövő készítményekről is tudnak felvilágosítást adni.

A szemviszketés, könnyezés mérséklésére szintén léteznek speciális összetételű, esetleg vény nélkül is elérhető szemcseppek, használatukról érdemes minden esetben a patikusok véleményét, tanácsát kikérni.

Súlyosabb allergiás tünetek fennállása esetén szükség lehet úgynevezett belsőleges szerek, tabletták (gyermekek esetén cseppek) használatára. Amennyiben egy-kéthetes kúránál hosszabb kezelésre van szükségünk, ne habozzunk segítséget kérni. Az általunk választott, vény nélkül elérhető készítmény ugyanis nem biztos, hogy számunkra a legoptimálisabb szer, s orvosi felügyelet nélküli tartós szedése során esetleges mellékhatások is kialakulhatnak.

 
2013. június 17.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek