A napszúrás tünetei és kezelése

A napszúrás tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A napszúrás a túlzott hőhatás és napsugárzás okozta betegség. A fej hőmérséklete megemelkedik, a fokozottan ingerelt agyhártya pedig megduzzad, és nyomást gyakorol agyunk különböző területeire. Ezen felül a meleg hatására folyadékhiány is kialakulhat – mivel nagy melegben fokozottabban izzadunk-, ami súlyosbítja a tüneteket.

Napszúrásra utaló jelek:

  • Szédülünk, kábultak vagyunk és gyengének érezzük magunkat
  • Hányingerünk van
  • Erős szomjúságot érzünk
  • Étvágytalanok vagyunk
  • Fáj a fejünk, merevnek érezzük a nyakunkat
  • Fényre érzékennyé válunk
  • Hőemelkedésünk, esetleg lázunk is lehet

Kezdetben lehet, hogy nem is érzékeljük a konkrét tüneteket, azok órákkal később, sokszor csak este jelentkeznek. Ami azonban figyelmeztet, az a fáradtság, bágyadtság, egyre erősödő fejfájás és hányinger.

Így kezeljük a tüneteket!

1. Fekvés és hűs szoba

Az egyik legfontosabb teendő, hogy hűtsük a testünket és nyugalomba helyezkedjünk. Menjünk hűvös, szellős, árnyékos helyre! Hasznos ilyenkor a légkondicionáló vagy a ventilátor: ha valamelyik rendelkezésre áll, mindenképp kapcsoljuk be, és sötétítsük el a helyiséget. Feküdjünk le, de a felsőtestünk maradjon kicsit megemelve.

2. Folyadékpótlás

A napszúrás gyakran fokozott izzadással jár, ami folyadékvesztéshez vezethet. Ezt elkerülendő igyunk hideg vizet, de csak óvatosan, apránként!  Ezenkívül érdemes pótolni a sóveszteséget is: lehetőleg szénsavmentes, ásványi anyagokban gazdag vizet válasszunk.  Ihatunk gyulladáscsökkentő hatóanyagú gyógynövényekből –például kamillából- készült gyógyteát is, de csak hidegen vagy langyosan fogyasszuk, semmiképpen se forrón!

Kamillavirág teák

3. Zuhanyzás és borogatás

Alkalmazzunk langyos zuhanyt testünk hűtésére, majd tegyünk hideg vizes borogatást a homlokunkra és a tarkónkra.

4. Lázcsillapítás

Ha lázunk is van, vegyünk be nyugodtan lázcsillapítót, és a fájdalomcsillapító is segít a jó közérzetünk visszanyerésében illetve abban, hogy el tudjunk aludni.

5. Amit ne tegyünk

Tilos napszúrás esetén bármilyen alkoholt, koffeintartalmú italt fogyasztani! Ezek ugyanis nemcsak dehidratálják a szervezetet, vízhajtó hatásúak és a fejfájást is felerősítik.

Hogyan előzhetjük meg a napszúrást?

  • Ne tartózkodjunk hosszú időn keresztül a tűző napon, különösen délelőtt tizenegy és délután három óra között! Olyankor inkább húzódjunk árnyékba vagy sziesztázzunk a hűvös lakásban.
  • Erős napsütésben érdemes szalmakalappal, világos, könnyű anyagból készült fejfedővel védeni a fejünket.
  • Ha napra megyünk, mindig használjunk fényvédő krémet, mert a napszúrás mellé könnyen összeszedhetünk egy fájdalmas leégést is.
  • Nagy melegben különösen figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és minőségű – alkohol- és koffeinmentes, nem cukros – folyadék, lehetőleg víz fogyasztására!
  • Nagy melegben kíméljük a szervezetünket! Ne a legnagyobb hőségben nyírjunk füvet és kerüljük a nagy fizikai terhelést.
2017. május 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek