Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

Minden, amit a kiütésekről tudni kell!

Kapcsolódó tünetek:

1. Mi a fizikai urtica?

Nemcsak pollen vagy étel okozhat csalánkiütést, hanem a meleg, a fény, a vibráció és a hideg is. Sokaknak szokatlan módon éppen a víz vagy az izzadság okoz viszkető piros foltokat a testén, és az is előfordul, hogy mechanikus ingerre (nyomás, vakarás) jelennek meg az elváltozások.

Az összes csalánkiütés 10-20 %-át teszik ki a fizikai behatásokra megjelenő urticák. Gyakran kombinálódnak is, így nehezítve az ok felderítését.

2. Hogyan ismerjük fel?

A gyakori jelenség gyorsan, néhány perc alatt alakul ki, pár óra alatt el is múlik, nagyon hasonlít a szúnyogcsípésre. A test bármelyik táján megjelenhet, méretük az aprótól a több tenyérnyi kiterjedésűig változhat. Esetenként viszketnek, égető érzést is okozhatnak, akár a közérzet is romolhat, de előfordulhat az is, hogy semmilyen panasszal sem járnak a látványon kívül.

3. Mi áll a háttérben?

A tünetek ugyan külső fizikai hatásra jelennek meg (hideg, meleg, hideg-meleg váltás, fény, nyomás, vibráció, karcolás, vakarás, víz, izzadság), de a szervezetben zajló gyulladás – például fog- vagy mandulagyulladás – beindíthatja a folyamatot. Emellett fontos befolyásoló tényező lehet a pszichés állapot is. A kiváltó tényezők pontos felderítése nagyon fontos mind az ok, mind a további kezelés szempontjából.

4. Hogyan kezelhető?

Amennyire lehet, a kiváltó dolog elkerülésével, vagy a hatóidő lerövidítésével (megfelelő öltözet, ami véd a hidegtől, melegtől, izzadástól, rövid, langyos-vizes zuhanyozás) enyhíthetők a tünetek. Belsőleg antihisztamin szedésével, külsőleg pedig speciális kenőcs használatával kezelhető. Emellett szükség lehet speciális kezelésre is, melyet azonban csak szakember írhat elő.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek