Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Kapcsolódó tünetek:

A tojásfehérje-allergia esetén az immunrendszer tévesen károsnak ítéli meg ezeket a fehérjéket és elkezd ellenük küzdeni, aminek következtében gyulladásos és az allergiákra jellemző folyamatok indulnak el a szervezetben. Jellemzően a csecsemők és a kisgyerekek allergiások a tojásfehérjére, azonban a felnőttek körében is előfordulhat. Az anyag, ami kiváltja a túlérzékenységet, teljesen ártalmatlan, a szervezet azonban veszélyesnek sorolja be, így antitesteket kezd termelni, melyek hatására a speciális fehérvérsejtek hisztaminnal árasztják el a szervezetet. Ez kipirosodáshoz, duzzanatokhoz és még sok más tünethez vezethet. Ahhoz, hogy biztosan ki tudják mutatni a tojásfehérje-allergiát, bőrtesztet és vérképet kell készíttetni. Tünetek A tünetek a legtöbb esetben rögtön a tojástartalmú ételek vagy italok fogyasztása után jelentkeznek, azonban intenzivitásuk egyénenként eltérő lehet. Továbbá az is változó, hogy milyen élelmiszer vált ki allergiás reakciót. Egyes érintettek például nem ehetnek nyers tojást, míg a főtt tojástól nem lesz semmi bajuk, másokat pedig a legminimálisabb adag is életveszélybe sodorhat. Leggyakoribb tünetek:
  • Gyomor- és bélrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök
  • Bőrkiütés
  • Légzési nehézség
  • Kipirosodás
  • Viszketés
  • Száj körüli zsibbadás
  • Fejfájás
  • A legrosszabb esetben anafilaxiás sokk
Vásárlási tipp

Minden esetben figyelmesen olvassuk el a vásárolni kívánt ételek összetevőit felsoroló listát. Az allergéneket kötelező feltüntetni, így ha tojást tartalmaz, akkor az biztosan rajta lesz a címkén. Mivel helyettesíthetjük a tojást? Főzésnél és sütésnél a tojás egyik fő szerepe a nedvességtartalom növelése, a fehérje továbbá fellazítja a tésztát. Ezen kívül gyakran használják sűrítéshez is. Akinek azonban le kell mondania a tojásról, az az alábbi hozzávalókkal helyettesíti. Édességek, sütemények esetében:
  • 75 ml almapüré
  • ½ banán
  • 2 evőkanál lenmag vagy chia mag + 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz
Főfogások:
  • 2 evőkanál szójaliszt + 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál paradicsomsűrítmény
Szószok esetében:
  • 1 teáskanál szentjánoskenyérmag-liszt
  • Pürésített zöldség
  • 1 evőkanál túró
Tojást helyettesítő por elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál sütőpor
2020. július 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek