Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Az asztma tünetei

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek tünetei időszakosan, bizonyos provokáló tényezők hatására jelentkeznek. Súlyosabb esetben fulladásos panaszokkal jár, ám enyhébb változatai többnyire rejtve maradnak, mert a tünetek nem különösebben súlyosak, nem specifikusak, és javarészt spontán múlnak el. A tüdőgyógyászok tapasztalata szerint főként a fiatalok esetében gyakori, hogy nem szereznek tudomást a betegségükről, mert a jelentkező tüneteket valami másnak, például a vizsgaidőszak okozta stressznek, a kevés alvásnak vagy a dohányzásnak tulajdonítják. Előfordul, hogy könnyebben elfáradnak, köhögnek, alvásproblémáik vannak, nyomást éreznek a mellkasukban, elhúzódik a megfázásos megbetegedésük, tovább szenvednek a pollenektől, de nem is gondolják, hogy asztma is állhat a háttérben. Pedig ha idejében kiderül, hogy mi okozza a panaszokat, időszakos gyógyszeres kezeléssel az érintettek teljesen tünetmentessé válhatnak.

Kik a veszélyeztetettek?

Azoknak, akiknek családjában előfordul asztma, illetve gyermekként is küzdöttek ezzel a betegséggel, nagyobb esélyük van arra, hogy később is előjönnek a tünetek, épp ezért náluk eleve jobban oda kell figyelni a tünetekre.  Allergiás megbetegedések, főleg ha jelentős és elhúzódó panaszokkal járnak, szintén fokozzák az asztma rizikóját.

Miért fontos, hogy kezeljük az asztmát?

A nem kezelt asztma már rövid távon is problémát okoz, hiszen időről időre felbukkannak az egyéb okoknak tulajdonított kellemetlen tünetek. Nagyon gyakori, hogy a fiatalok a panaszok miatt csökkentik vagy akár ki is iktatják a mozgást az életükből. Emiatt azonban hosszabb távon még komolyabb következményekkel kell számolni, hiszen gyakoribbá, súlyosabbá válhatnak a tünetek, amelyek hatására a betegek egy része végképp leszokik a sportról, ami később egy sor egyéb problémát, például elhízást, szív- és érrendszeri betegséget is okozhat.

Hogyan kezelhető?

A kezelés, többek között, hörgőtágító spray vagy minimális szteroidot tartalmazó inhaláló lehet, amit minden esetben, alapos kivizsgálás után, szakorvos állít be.

2016. november 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek