Milyen betegségről árulkodnak a szemeink?

2018. március 13.

A szem a lélek tükre – tartja a mondás, de nem csak az érzéseinkről árulkodhat a tekintetünk. A szemünkön megjelenő apró változások ugyanis akár súlyos betegségek indikátorai is lehetnek – Összeírtuk, melyek ezek!

miről árulkodik a szemünk, szembetegségek, jelek,

miről árulkodik a szemünk, szembetegségek, jelek,

A szemünk amellett, hogy ellátja funkcióját, egy nagyon fontos tükör is lehet egészségi állapotunkról, hiszen tüzetesen megvizsgálva teli van olyan információkkal, melyek testünkről és annak működéséről árulkodnak. Egy szemvizsgálat vagy szűrés során a látás szervének problémáira is fény derülhet, de a szem elváltozásai több szisztémás betegségre is utalhatnak. Többek között ilyen a cukorbetegség és több szív- és érrendszeri betegség is. Ugyanakkor ezek mellett egyes daganatos betegségek, májproblémák, vagy éppen pajzsmirigy kóros elváltozása is látható a szemeinkből. Összegyűjtöttük, milyen jelekre érdemes figyelni!

Dülledt szem

Az enyhén, vagy az átlagosnál már jobban kidülledő szem lehet öröklött megjelenés is, de ha alapvetően nem volt az arc összképének a része, gondolhatunk arra is, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése okozza. A pajzsmirigy hormon normálistól eltérő szintje okozza azt, hogy megduzzadnak a szemkörnyéki szövetek, ettől pedig úgy tűnhet, hogy a szem kidülled.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • JutaVit Szem-Lutein FORTE tabletta 60x

    JutaVit Szem-Lutein FORTE tabletta 60x

    <p>Javasolt időskori szembetegség, illetve erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére. Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer</p>

    2 899 Ft

Megvastagodó vagy ernyedt szemhéj

Nem is kifejezetten a szemből, hanem annak környezeti elváltozásaiból is következtethetünk egészségügyi problémákra. A megvastagodó szemhéj például a neurofibromatosis jele lehet, ami egy ritka és örökletes probléma. Az ernyedt szemhéjat kiválthatja az öregedés is, de lehet olykor a jele agytumornak, vagy a myasthenia gravis betegségnek. Utóbbi egy autoimmun betegség, ami izomgyengeséget okoz, így hat a szemhéjra is.

Pupillával kapcsolatos elváltozások

A pupillák általában szimmetrikusak és fény hatására egyformán gyorsan vagy lassan reagálnak. Amikor eltérés mutatkozik a két pupilla működése között, akkor érdemes gyanakodni. Súlyosabb esetben állhat a háttérben agyvérzés, verőértágulat, szemideg- vagy agytumor, szifilisz és sclerosis multiplex is. Enyhébb esetben pedig kiválthatják egyes, általában illegális gyógyszerek.

Sárgaság

A szem sárgasága, ahogyan például a bőré is, a máj megbetegedéseire utalhat. A cirrhosis és a hepatitis is kiválthatja, oka pedig az epefesték összetétele. Ilyenkor nem a szem ínhártyája, hanem a kötőhártya sárgul be tőle.

Gyűrűk a szaruhártyán

A Wilson-kór révén lerakódhat réz a szemfehérje belső oldalán. Elsőre úgy tűnhet, hogy a lerakódás az íriszen van, pedig egyáltalán nem. A felhalmozódott réz miatt alakulnak ki a Kaiser-Fleischer-gyűrűk, melyek teljesen ártalmatlanok, ám a Wilson-kórral muszáj foglalkozni, hiszen kezelés nélkül halálos is lehet.

Véres szemek

Amikor a szemfehérjén összegyűlik a vér (mert kipukkannak az apró véredények), akkor, ha ennek nincsen semmi egyértelmű oka, gyanakodhatunk például magas vérnyomásra. Emellett kialakulhat ez a vérzés fehérvérsejt rendellenesség miatt is.