Miért veszélyes a bárányhimlő felnőttkorban?

Miért veszélyes a bárányhimlő felnőttkorban?

Kapcsolódó tünetek:

Felnőtt korban sokkal ritkább a bárányhimlő, azonban a betegség lefolyása sokkal súlyosabb és gyakrabban vezethet komplikációkhoz. Cikkünkben közelebbről mutatjuk be ezeket a veszélyeket.

Megfertőződés

A legtöbb esetben már gyerekkorban megfertőződünk a bárányhimlőt kiváltó kórokozóval, és a fertőzés milyenségétől függően akár életünk végéig is immunissá válunk. Az utóbbi években egyre több gyermek kap védőoltást ellene, aminek hatása sokáig tart. Alapvetően azonban kimondható, hogy bármilyen korban elkaphatjuk ezt a betegséget, amennyiben gyerekként nem estünk át rajta, illetve oltást sem kaptunk. A felnőttek és a gyerekek is leginkább cseppfertőzés útján fertőződnek meg. A kórokozók első körben a vírust tartalmazó nyálcseppek belégzésével jutnak be a szervezetünkbe, de különböző használati tárgyak megérintésével is elkaphatjuk. Tudnunk kell, hogy a bárányhimlő vírusa igen fertőzőképes, tehát nem kell feltétlenül egy helyiségben tartózkodnunk a beteggel ahhoz, hogy elkapjuk a betegséget.

A bárányhimlő lefolyás

A felnőttek esetében ugyanazok a tünetek jelentkeznek, mint a gyerekeknél. A legtöbb esetben rossz közérzetre, lázra, ízületi fájdalmakra és a betegségre jellemző viszkető bőrkiütésekre panaszkodnak az érintettek. Utóbbi mindössze annyiban különbözik, hogy az idősebb betegeknél több kiütés szokott jelentkezni, mint a gyerekeknél. Ezen kívül a felnőttek sokkal rosszabbul viselik a betegséget akkor is, ha tüneteik nem olyan súlyosak. A betegség időtartamánál is vannak különbségek: gyerekek kb. 2 hét alatt átvészelik, míg felnőttkorban ez tovább is elhúzódhat.

Bárányhimlő – Komplikációk

Felnőttek esetében a bárányhimlő legnagyobb veszélyei a komplikációk. Hozzávetőlegesen minden ötödik felnőttnél bárányhimlő okozta tüdőgyulladás lép fel, ami a legrosszabb esetben akár halálos kimenetelű is lehet. Ebből a szempontból a várandós nők rendkívül veszélyeztetettek, ugyanis náluk előbb kialakulhat ez a szövődmény. Az ő esetükben további veszély, hogy megfertőzhetik a magzatot is, aminek következtében súlyos fejlődési rendellenességek és károsodások léphetnek fel.

Ezeken kívül a központi idegrendszerben is kárt tehet a vírus, aminek hatására egyensúlyzavarok és bénulások is felléphetnek, de az agyvelő- és az agyhártyagyulladás is lehet a következmény.

Ritka esetekben más testrészeinket, szerveinket is érintheti a betegség. Felnőtteknél – de akár gyerekeknél is – jelentkezhet szívizomgyulladás, károsodhat a szem szaruhártyája, ízületi gyulladások léphetnek fel, de akár vese- vagy májgyulladás is kialakulhat.

Tudnunk kell, hogy a bárányhimlőn átesettek szervezetében a gyógyulást követően is maradnak bárányhimlő vírusok, melyek ott élnek az idegrendszer bizonyos területein. Ezek aztán egyik pillanatról a másikra ismét aktiválódhatnak, aminek következményeként övsömör alakulhat ki.

 

2021. augusztus 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek