Ezek a leggyakoribb szemölcs típusok

Ezek a leggyakoribb szemölcs típusok

Kapcsolódó tünetek:

A szemölcsök kemény bőrkinövések, amelyek a test különböző részein tűnnek fel. Sajnos nem csak esztétikai kellemetlenséget okozhatnak, hiszen akár veszélyesek is lehetnek az egészségünkre nézve. Melyek a leggyakrabban előforduló szemölcstípusok, és mit érdemes tudni róluk? Alábbi cikkünkből pontosan kiderül!

Vírusos szemölcsök

A vírusos szemölcsök az ún. humán papilloma vírus (HPV) révén alakulnak ki a bőrön. Ez a kórokozó a bőrsejteket fertőzi meg, aminek eredményeképpen a bőr és a nyálkahártya is sérül. A HPV kórokozó számos különböző tünetet előidézhet, és napjainkban már több mint 70 fajtáját különböztetjük meg. A leggyakoribb szemölcstípus a verruca vulgaris, azaz a közönséges szemölcs.

Az esetek többségében a vírusos szemölcsök fertőzés útján terjednek, ezért hátterükben jellemzően az emberi érintkezés áll. Azonban a vírusok terjesztői háziállatok is lehetnek, így az állatorvosoknak és a mezőgazdaságban dolgozóknak is fokozott figyelmet kell fordítaniuk bőrük védelmére és a higiéniára.

Habár a gyermekek körében sűrűbben fordulnak elő vírusos szemölcsök, de a felnőtteket – különösen gyenge immunrendszer esetén – is nagy számban érintheti a probléma. Az allergiában és bőrbetegségben szenvedők szintén kiemelten veszélyeztetettek.

A vírus okozta szemölcsök között többféle típust is megkülönböztetünk. Nézzük, melyek ezek!

Közönséges szemölcsök

Ahogyan említettük, az esetek túlnyomó többségében csupán közönséges szemölcsökről beszélhetünk. Ezek a szemölcsök bárhol megjelenhetnek a testen, a formájukat tekintve pedig kerek vagy félgömb alakúak. Sárgás és szürke színűek is lehetnek, a felszínük pedig gyakran érdes, illetve a tapintásuk a szemölcs sérülését követően akár erős fájdalommal is járhat. A verruca vulgaris szemölcsök megelőzése érdekében tanácsos sűrűn kezet és arcot mosni, hogy minél kevesebb eséllyel alakuljanak ki a bőrön.

Lapos szemölcsök (verruca plana)

A futószemölcsként is ismert lapos szemölcsök leginkább a gyerekek és a kamaszkorúak körében fordulnak elő. Ezek a szemölcsök a nevükhöz méltóan kevésbé észrevehetők, hiszen csupán egy minimálisan kiemelkedő dudor formájában tűnnek fel. Általában a csukló környékén és a kézfejen, illetve az alkar területén csoportosan jelennek meg. A lapos szemölcsöket a HPV vírusok egyike okozza, a fertőzést pedig az emberek közti közvetlenül kontaktus – például egy kézfogás – idézi elő.

Egyidejűleg akár 100 futószemölcs is megjelenhet!

Lógó szemölcsök

Az arc és a nyak területén kialakuló lógó szemölcsök könnyen beazonosíthatók a hosszúkás formájukról. Gyakran a homlokon és a szemhéjon jelennek meg, de akár az ajkakon is előfordulhatnak. Sajnos extrém hatékonysággal terjedhetnek, ezért már az egyszerű érintkezés is bőven elegendő lehet a lógó szemölcsök elszaporodásához. A szemölcsök gyakran irritálhatják a bőrt, ezért erősen viszkethetnek.

Az eltávolításukig óvjuk kiemelt figyelemmel a lógó szemölcsöket!

  • Törölközés és borotválkozás, illetve a bőr akár óvatlan tapintása közben is kerüljük a szemölcs érintését, hiszen a lógó szemölcsök nagyon hamar megsérülhetnek. Ha el szeretnénk távolítani, házi praktikákkal semmiképp ne próbálkozzunk, ugyanis a bőr sérülése mellett teret adhatunk a további fertőzések elszaporodásának is. Mindenképpen keressünk fel bőrgyógyászt, aki biztonságos úton képes eltávolítani a lógó és egyéb szemölcseinket is.

Talpi szemölcsök (verruca plantaris)

A talpi szemölcsökkel az esztétikai kellemetlenség még csak a kisebbik baj, hiszen a jelenlétük minden egyes lépés során kínzó fájdalmat okozhat. A talpon megjelenő szemölcsök belülről nőnek, ezért kívülről ugyan kicsinek tűnhetnek, viszont a valóságban igencsak mélyek és nagyok lehetnek. A szemölcsök általában barnás vagy szürkés árnyalatúak, azonban a lépések miatti terhelés hatására egyre sötétebbé és fájdalmasabbá válhatnak.

A talpon lévő szemölcsöket teljes egészében el kell távolítani!

  • Ellenkező esetben a szemölcsök mindig újranőnek, ezért a felületes kezelések és az otthon alkalmazható szemölcseltávolító készítmények nem feltétlenül jelentenek megoldást. Jellemzően az ecsetelés és a sebészi eltávolítás vezet eredményre.

Szeborreás keratózisok

Az általában lencse vagy bab nagyságú szemölcsök könnyen összetéveszthetők a rosszindulatú elváltozásokkal. A szeborreás szemölcsök leginkább 50 éves kor fölött jelennek meg, és sötét vagy tarka színűnek. Habár az esetek többségében szerencsére jóindulatú elváltozásról beszélhetünk, de ha a szemölcs sötét színű, mindenképpen tanácsos azonnal bőrgyógyászhoz fordulni.

A szemölcsök nagymértékű és hirtelen megjelenése daganatra is utalhat!

  • A szemölcsök ilyen jellegű feltűnése, azaz a Leser-Trélat-jel többek között akár leukémiát és emlőrákot is jelezhet, ezért ha az elmúlt időszakban több szemölcs is megjelent a testünkön, egy percig se késlekedjünk a háziorvos megkeresésével.

Uszodaszemölcsök (molluscum contagiosum)

Nem véletlenül az uszodákról kapták a nevüket, hiszen a magas páratartalmú, nedves helyeken a szemölcsvírusok sokkal könnyebben szaporodnak, mint a szárazabb környezetben. A hűvös uszodák elsőrangú terepet nyújtanak a vírusok szaporodására, illetve az sem segít, hogy az ott tartózkodók szinte végig mezítláb közlekednek.

Fontos ismérvük, hogy az uszodaszemölcsök csoportosan ütik fel a fejüket, azonban nem a HPV vírus, hanem a himlővírus okozza őket. Formájukat tekintve a félgömbre hasonlítanak, a felületük pedig fényes.

Nemi szemölcsök (verruca genitalis)

A szexuális úton terjedő nemi szemölcsök az esztétikai probléma mellett rendkívül veszélyesek is lehetnek, ezért azonnali kezelésre szorulnak. Sokan szégyellik, ezért nem fordulnak velük orvoshoz, pedig minél hamarabb megtennék, annál könnyebben kezelhető lenne a baj. Ha szemölcsöt észlel, semmiképpen ne próbálja meg otthoni kezeléssel eltüntetni, és feltétlenül tájékoztassa a partnerét.

Szemölcseinkkel mindig forduljunk bőrgyógyászhoz!

Ugyan a szemölcsök többsége ártalmatlan, és legfeljebb jóindulatú elváltozásról beszélhetünk, az esetek egy kis részében viszont rosszindulatúak is lehetnek, illetve daganatos megbetegedést is jelezhetnek. Éppen ezért már egyetlen szemölcs megjelenésekor is tanácsos időpontot kérni a bőrgyógyászhoz, hogy megbizonyosodjunk a szemölcs pontos típusáról.

Mielőtt szemölcseltávolító készítményt alkalmaznánk, szintén egyeztessünk szakorvossal!

Napjainkra felettébb népszerűvé váltak a különböző, házi szemölcseltávolító termékek, azonban mielőtt bármelyikkel is tennénk egy próbát, kérjük ki a háziorvosunk vagy bőrgyógyászunk véleményét. Így egyrészt pontosan megismerhetjük a szemölcs jellegét, másrészt szakszerűen használhatjuk az adott készítményt.

A szemölcsök eltávolítása általában savval, fagyasztással vagy lézerterápiával történik. A kezelés módja függ a szemölcs típusától és nagyságától is, illetve olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a diabétesz vagy az artériás betegségek. Akár a gyógynövények alkalmazása is segíthet, hiszen a vérehulló fecskefű vagy éppen a gyermekláncfű levele olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek a szemölcsvírusok ellen is hatékonyan fellépnek.

A vírusos szemölcsök hátterében többnyire a HPV kórokozó áll. A szemölcsök számos típusát megkülönböztetjük, és jellemzően csupán ártalmatlan vagy jóindulatú elváltozásokról van szó. Azonban legyen bármilyen kisméretű vagy fájdalommentes is egy szemölcs, mindenképpen ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni, hiszen akár rosszindulatú elváltozást vagy daganatot is jelezhet. Mielőtt házi módszerekkel vagy gyógyszertárban kapható készítményekkel próbálnánk meg a szemölcsöket eltüntetni, mindenképpen konzultáljunk szakorvossal.

2017. január 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink