Mi mindenre jó a keserűsó?

Mi mindenre jó a keserűsó?

Kapcsolódó tünetek:

Mi az a keserűsó?

A keserűsónak nincs köze a hagyományos konyhasóhoz, mindössze a kristályos formája az, amiben hasonlít rá. Kémiai neve a magnéziumszulfát, ami onnan ered, hogy zömében magnéziumból, kénből és oxigénből áll. Mivel eredetileg az angliai Epsom városban fedezték fel, Epsom sónak is szokták nevezni, amit gyógyszertárakban is be lehet szerezni.

Egészségügyi célokra vízben feloldva ajánlott fogyasztani, de akár külsőleg is használhatjuk fürdősóként. Belsőleg alkalmazva megemeli a magnéziumszintet, és segíthet székrekedés esetén. Méregtelenítő kúrák és alvásproblémák esetén egyaránt alkalmazzák, sportolók pedig az izmaik regenerációja miatt választják. A fürdővízhez adva nyugtató és tisztító hatása van, mindemellett a bőrünket is ápolja.

Keserűsó belsőleg alkalmazva

Mivel a magnéziumnak hashajtó hatása is van, gyakran használják székrekedés esetén, de akár egy méregtelenítő kúra kezdetén is, hiszen alaposan kitisztítja a bélrendszert. Ehhez adjunk 2-4 teáskanál keserűsót minimum 300 ml langyos vízhez, várjuk meg, hogy teljesen feloldódjon, majd igyuk meg. Ennél többet semmiképp ne fogyasszunk belőle, különben hasmenés és puffadás lehet a következménye. Ideális esetben reggel fogyaszzuk éhgyomorra, hatását pedig 2-3 óra múlva fogjuk érezni. Hashajtó hatása változó ideig tart, de általánosságban elmondható, hogy 6-8 óra után a só kiürült a  szervezetünkből.

Fogyás

Mivel a keserűsónak hashajtó hatása is van, továbbá méregtelenítés során is alkalmazzák, vannak, akik úgy vélik, hogy a fogyásban is képes segíteni. Ezzel kapcsolatban azonban fontos megemlíteni, hogy a bélrendszer megtisztítása során zömében víztől szabadulunk meg, nem pedig a zsírtömegből veszítünk. Tehát, ha fogyni szeretnénk, akkor inkább ne hagyatkozzunk a keserűsó hatására.

Keserűsó külsőleg alkalmazva

Tisztító, méregtelenítő fürdő

A keserűsós fürdő nem csak a stressz ellen lép fel hatékonyan, de a fájdalmakat is enyhíti, továbbá jótékonyan hat a bőrre – még pikkelysömör esetén is. A bőrünk rendkívül jól képes magába szívni a magnéziumszulfátot, ezért esküsznek rá a sportolók is, hiszen így helyre tudják hozni a magnéziumszintjüket, aminek köszönhetően jelentősen csökken az izomláz.

Ezeken kívül a magnéziumnak hála kiegyensúlyozott lesz a folyadékháztartásunk, lelassulnak az öregedési folyamatok, és megnyugszik az idegrendszerünk. Ez utóbbi hatása miatt is használják a keserűsót alvásproblémák esetén.

A keserűsó fürdőhöz adjunk kb. 2 bögre epsom sót a vízhez, pár csepp illóolajat, majd 15-20 percig relaxáljunk a vízben. Ez idő alatt a só serkenti a hasnyálmirigyet és a méregtelenítő folyamatokat.

Bőrradírozás

A pattanások, elhalt hámsejtek és a mitesszerek eltüntetésére is alkalmas a keserűsó. Használata során serkenti a vérkeringést, és javul a bőr szerkezete. A peeling elkészítéséhez keverjünk össze egy kevés keserűsót némi ápoló olajjal. Ha nagyon száraz a bőrünk, akkor utána kenjük még át egy hidratáló krémmel.

Ha az arcunkra szeretnénk használni, akkor készítsünk egy olyan gőzfürdőt, mely kitágítja a pórusokat. A sós gőz tökéletesen ápolja a bőrt, mely utána rendkívüli mértékben képes magába szívni az ápoló hatóanyagokat.

2021. szeptember 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek