Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

Kapcsolódó tünetek:

A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami leggyakrabban az arcunkat, pontosabban a homlokunkat, az orrunkat, az állunkat és az orcánkat érinti - általában szimmetrikusan. Mivel minden tizedik embert érinti a betegség, fontos, hogy ismerjük ezt a makacs bőrproblémát.

Annak ellenére, hogy ennyire elterjedt a rosacea, sajnos a mai napig nem derült fény pontos kiváltó okaira. Ettől függetlenül számos kezelési módja van, melyekkel enyhíteni tudunk a bőrünkön megjelenő tartós bőrpíren, a seprűvénákon, a bőrérzékenységen és a pattanásszerű göböcskéken egyaránt.

Ehhez azonban az szükséges, hogy felismerjük ezt a betegséget, ami nem egyszerű feladat, ugyanis az előbb említett jelek eleinte mindössze időnként jelentkeznek, így időbe telhet, míg megkapjuk a helyes diagnózist.

Akinek volt már a családjában rosaceás, annak érdemes jobban odafigyelnie magára, és az esetleges hasonló tünetekre. A kellemetlen bőrjelenség sajnos rányomja a bélyegét az emberek mindennapjaira, rombolja az önbizalmat, kevésbé szeretnek közösségbe menni, ami miatt akár depresszió vagy letargia is kialakulhat.  

Kit érint a rosacea?

Egy korábbi tanulmány szerint a társadalom 10 %-át érinti a bőrprobléma, de vannak földrajzi eltérések, és a kor illetve a nem is befolyásolja a tünetek megjelenésére való hajlamot. A legtöbb esetben az emberek harmincas-negyvenes éveiben alakul ki először ez a bőrbetegség, de egyes esetekben akár ennél korábban is jelentkezhetnek tünetek. Utóbbi esetén a rosacea egy speciális formájáról beszélünk. Általánosságban azonban elmondható, hogy a főbb rizikócsoportok az alábbiak:

Világos bőrűek

A világos bőrű személyeknél sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy kialakul ez a betegség. Ezzel magyarázható, hogy sokkal több rosaceás beteg van Európa északi részén, mint délebbre. Leginkább az 1-es bőrtípusba tartozó személyek az érintettek, tehát a világos bőrű, vöröses vagy világos szőke hajú, kék, zöld vagy világosszürke szemű, szeplős személyek, akik könnyen leégnek a napon.

Nők

Sokkal több nőt érint ez a betegség, mint férfit. Utóbbiak esetében a tünetek is változhatnak, továbbá sokkal később, az ötvenes éveikben lesznek hajlamosabbak rá.

A rosacea tünetei

Első stádium: állandó bőrpír (Rosacea erythematosa-teleangiectatica)

Az arcpír sok esetben egy időben jelenik meg a homlokon, az orron, az állon és az orcán, továbbá állandósul vagy szakaszosan észlelhető. Eleinte kisebb foltokban jelentkezik, később ezek a foltok összefolyhatnak, nagyobb területű bőrpírt hozva létre.  Amennyiben ez a kellemetlen tünet még értágulattal is kiegészül, akkor beszélünk Rosacea erythematosa-teleangiectaticaról. Az érintettek ebben a stádiumban égető, szúró érzésről, viszketésről vagy bőrszárazságról is beszámolnak.

Ritkább esetekben az is előfordul, hogy a szem környéke vörösödik be, vagy maga a szem duzzad meg.  

Második stádium: göböcskék (Rosacea papulopustulosa)

Ekkor már a faggyúmirigyek gyulladásának hatására vörös csomók keletkeznek, melyek szimmetrikusan jelennek meg az arcunkon. Ritkább esetekben a mellkast, a nyakat, a dekoltázst, de akár a fejbőrt is érinthetik. Ezeket a pattanás szerű göböcskéket sokszor tévesztik össze az aknéval.

Harmadik stádium: bőrduzzanatok (Rosacea conglobata)

A betegség ezen szakaszában nagyobb, gennyes csomók jelennek meg nemcsak az arcon, hanem a nyakon, a mellkason és a háton is. Férfiak esetében gyakran társul hozzá az orron kialakuló rhinophyma, aminek következtében az orr eltorzul és megnövekszik. A rhinophyma a faggyúmirigy és a bőr kötőszövetének túltengése következtében jön létre.

A rosacea lefolyása igen változatos. Gyakran megmarad a bőrpírrel, értágulatokkal jellemzett szakaszban, legfeljebb csak néhány kis gennyes csomócska kíséri. Mint említettük, eredete a mai napig nem tisztázott teljesen, de annyi biztos, hogy az izgalom és emésztési zavarok hatására romlik.

A rosacea kezelése és megelőzése

Mivel nem tisztázottak az okok, hogy mi miatt alakul ki a rosacea, ezért a kezelése és megelőzése is csak az esettanulmányokra, megfigyelésekre támaszkodhat.

Az orvostudomány mai állása szerint, lehet genetikai meghatározottság, de befolyásolhatják környezeti, életviteli tényezők is.

Akinek a felmenői között volt ilyen problémás, az mindenképpen figyeljen oda magára, és kerülje az alábbi dolgokat:

  • Forró italok, alkohol (elősegíthetik az erek elpattanását)
  • Fűszeres ételek, csípős étrend
  • Túl meleg vagy extrém hideg (szintén az érhálózatot károsítja)
  • Hirtelen megerőltető edzés, sport
  • Idegesség, dühroham, heves érzelmek, és ennek következtében jelentkező vérnyomás ingadozás
  • Nem tiszta, nem dermokozmetikumok
  • Erős gyógyszerek, vegyszerek
  • Feldolgozott élelmiszerek, sok tartósítószert, vegyi anyagot tartalmazó áruk
  • Irritáló, erős illatú hatóanyagok (menta, citrusok, eukaliptusz)

A genetikai háttér mellett összefüggésbe hozták a rosacea megjelenését bizonyos mikroorganizmusokkal, ezért az arcápolás és tisztítás, a higiénia betartása is nagyon fontos tényező, de törekedni kell a bőrbarát, natúr megoldásokra.

A meggyengült idegrendszer számos betegségnek teret enged, amelyek addig lappangtak. Gondoljunk csak a herpeszre, az allergiára, de a cikkünkben tárgyalt betegség is ilyen. Tehát az immunrendszer védelme és egész éves támogatása fontos. Ebbe beletartozik a magas D- és C-vitamin dózis, de a beleink védelme is, hiszen az emésztőtraktus flórája, a hasznos baktériumok bizony az immunrendszerünk tagjai.

A diagnózis után

Ha a tünetek alapján az orvos felállította a rosacea diagnózisát, felírhat rá vényköteles gyógyszereket, melyek gyulladáscsökkentőek és antibakteriális spektrumúak.

A rosacea gyógyulása, enyhülése hetekbe is telhet, ezért türelmesnek kell lenni. Érdemes kerülni a sminkeket, főleg, ami nem természetes, ásványi alapú. Használni érdemes fényvédő krémet is.

Bizonyos hatóanyagú dermokozmetikumok kifejezetten jót tehetnek a rosaceás bőrnek. Ide tartozik a keramid, a retinol, a BHA és PHA, az azelainsav, a kamilla, a körömvirág és aloe vera. A modern megoldások között meg kell említeni a rádiófrekvenciás kezelést is. Ennek során a bőrön kívülről, célzottan a kitágult erekre irányított rádiófrekvenciás hullámok összezárják, összehúzzák a tágulatokat.

2020. augusztus 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek