7 tipp a depresszió megelőzésére

7 tipp a depresszió megelőzésére

Kapcsolódó tünetek:

Hangulatingadozás vagy depresszió?

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint ősszel és télen minden ötödik ember szenved  hangulatingadozásoktól, megnövekedett alvás- és evésigénytől, kedvetlenségtől és állandó fáradtságérzettől. A szakemberek szerint ez a „winterblues“ nevű tünetegyüttes, amelynek evolúciós okai vannak: míg a tavasz, a nyár és az ősz első hónapja őseinknél aktív időszak volt –ilyenkor vadásztak, gyűjtögettek és a lehető legtöbb időt a szabadban töltötték-, addig a telet a visszavonulásnak és a pihenésnek szentelték. Ezzel szemben mi, a modern kor szülöttei egész évben hajtunk, nem lazítunk, nem hallgatunk testünk jelzéseire, így év végére kimerülünk.

Ne tévesszük össze azonban a hangulatingadozásokat a depresszióval! Az ősz vége felé jelentkező “winterblues” természetes jelenség, ellentétben a “klasszikus” depresszióval, amelynek jelei az étvágytalanság és az alvási zavarok, míg az előbbi leginkább nagyfokú fáradtsággal, falási rohamokkal társul. A pszichológia ezt a kórképet szezonális depresszióként tartja számon és kiválóan kezelhető.

7 tipp a depresszió elkerüléséhez

1, Teremtsünk egyensúlyt!

A téli depresszióban szenvedőknek a szakemberek szerint különösen oda kell figyelnie az aktív és lazító időszakok egyensúlyára és napirendjüket érdemes úgy alakítani, hogy a megerőltető tevékenységeket lehetőleg 16 óra előtt végezzék

2, Szívjunk friss levegőt!

Nyári jókedvünk és energiánk megőrzéséhez elengedhetetlen a fény, melynek hiánya - az alvás nyugalmáért felelős - melatonin hormon szintjét magasan tartja, ezáltal egész nap úgy érezzük, mindjárt elalszunk. Ezt a természetes folyamatot csak súlyosbítja, ha egész napunkat számítógép előtt ülve, mesterséges fényviszonyok között, az irodában töltjük. Ezért nagyon fontos, hogy minden alkalmat ragadjunk meg a szabadban mozgásra!

3, Mozogjunk rendszeresen!

A friss levegőn végzett sport dupla haszon szervezetünknek: a mozgás ugyanis élénkítő  és boldogságtermelő hormonokat aktivál, testünk és agyunk vérkeringése javul, fittebbé és kiegyensúlyozottabbá válunk.

4, Járjunk szaunázni!

A fizikai aktivitás és a fény mellett a kellemes hőmérséklet is fontos ahhoz, hogy komfortosan érezhessük magunkat a bőrünkben - állítják a pszichológusok. – A hideg ugyanis megviseli a szervezetet, testünk melegen tartása plusz energiát igényel. Ezért van nagyon jó hatással télen testünkre, immunrendszerünkre és lelkünkre egyaránt egy kiadós szaunázás, gőzfürdő vagy termálvizes fürdőzés.

5, Legyen napirendünk!

A depresszió kialakulásának egyik oka lehet a valós fáradtság, amelyet a kialvatlanság és rossz alvási szokásaink vagy akár természetes biológiai óránk figyelmen kívül hagyása eredményezhet. Igyekezzünk saját biológiai ritmusunkat kiismerni és a napirendünket aszerint szervezni!

6, Táplálkozzunk tápanyagban gazdagon!

Fokozottan figyeljünk oda a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra! Az immunrendszer felturbózásával a fáradtság kevésbé tud rajtunk úrrá lenni. Kiemelten fontos a C- és D-vitamin, melyeket télen akár nagyobb dózisban is szedhetünk – természetesen az az adagolásra vonatkozó előírásokat betartva-.

7, Hangulatjavítás homeopátiával

Használjuk a természetes gyógyító módszereket hangulatingadozásaink kezelésére! A reiki depresszió ellen különösen jól hat, de hasonlóan lágy terápiás eszköz a homeopátia vagy Bach-virág terápia. Számos gyógynövény bír igazoltan antidepresszáns hatással: az orbáncfű, a citromfű és a borsmenta tea formájában kortyolgatva vagy illóolajként aromalámpába csöpögtetve is hatásos. Próbáljuk ki a fény és színterápiát!

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek