Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

2019. április 5.

Kapcsolódó tünetek:

fogfájás

A fogínyvérzés nem jár fájdalommal, azonban igen kellemetlen, továbbá komoly következményei is lehetnek. Utána kell járni az okoknak, nehogy valami nagyobb probléma legyen belőle.

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

Miért vérezhet az ínyünk?

Több száz különböző baktérium és vírus található a szánkban. Ha felborul a szájflóránk egyensúlya, akkor többek közt komoly gyulladások keletkezhetnek, például ínygyulladás, azaz gingivitis, ami ínyvérzést okoz. Az érintettek ínye bepirosodik és fáj, továbbá a legkisebb nyomásra vérezni kezd. A ritka vagy nem alapos fogmosás lerakódásokhoz vezethet. Utóbbi nem csupán a fogakon, hanem a fogak és az íny közötti vékony résben is, aminek következtében begyullad az íny. Fontos a fogkő időről-időre történő eltávolítása is, mert benne megtelepednek a vírusok és baktériumok, melyek nemcsak fogínyvérzést okozhatnak, de gócként szerepelhetnek, így számos betegséget előidézhetnek (bőrbetegségek, szív- vagy izületi elváltozások stb). Manapság ugyan nagyon ritka, de fogínyvérzést okoz a C-vitamin hiánya is, és haematológiai betegségek is állhatnak e kellemetlenség hátterében.

Különböző tényezők tovább fokozhatják a vérzést: tömések, protézisek, fogszabályzó, dohányzás, stressz, cukorbetegség. Röviden: ami gyengíti az immunrendszert, az a szájflórát is, ez pedig ínyvérzéshez vezethet.

Vegyük komolyan!

A krónikus gyulladás az íny sorvadását is okozhatja, azaz a fogíny lassan, kórosan visszahúzódik a fognyakról.

Akik észreveszik, hogy fogmosáskor vérzik az ínyük, gyakran mellőzik foguk tisztítását, mert nem akarják tovább irritálni az ínyüket. Azonban pont ezt nem szabad tenni. A fogorvosok javaslata szerint ilyen esetben még alaposabban mossunk fogat, ugyanis csak így tudjuk enyhíteni a gyulladást.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha az alapos fogmosás ellenére nem múlik el az ínyvérzés vagy egyre csak intenzívebb lesz, akkor sürgősen menjünk fogorvoshoz. Amennyiben meg van dagadva az ínyünk és nagyon piros, szintén kérjünk orvosi segítséget.

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Összes cikk Fog- és szájápolás témában