Mégis egészséges a tej?

2018. november 24.

Egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a zsíros tej csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Mégis egészséges a tej?

Mégis egészséges a tej?

A 21 országban folytatott kutatás 9 évig tartott, és 136 384 személy vett részt rajta. A tanulmány során megvizsgálták, hogy milyen hatással van az egészségünkre a zsíros tej fogyasztása, és meglepő mód arra jutottak, hogy nem növeli, hanem csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek rizikóját. Ezáltal sokan jogosan kérdőjelezik meg a jelenlegi étkezési iránymutatásokat, melyek szerint a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek egészségesebbek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • LIVSANE Laktáz tabletta 100x

    LIVSANE Laktáz tabletta 100x

    <p>A laktáz enzim segíti a laktóz emésztését azoknál, akiknek laktózemésztési nehézségei vannak. Sok élelmiszer természeténél fogva laktózt (tejcukor) tartalmaz. A laktózt a laktáz enzim bontja összetevőire, glükózra és galaktózra. Laktózintolerancia esetén (relatív vagy abszolút laktázhiány) a szervezet vagy túl kevés laktázt termel, vagy egyáltalán nem képződik laktáz. Így fordulhet elő, hogy a laktóz lebontatlanul kerül a bélrendszerbe ahol a bélbaktériumok lebontják azt, amely emésztési problémákhoz és puffadáshoz vezethet. Az adagoló praktikus kiszerelésének köszönhetően ideális útközben is.</p>

    2 499 Ft

A magas zsírtartalmú ételek két vagy több adagjának elfogyasztása (egy adag 225 gramm tejnek vagy joghurtnak felel meg) 22 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulását, 34 százalékkal a stroke-ét, és 23 százalékkal a szív-és érrendszeri betegségekét.

A tanulmány során számos tényezőt vettek figyelembe: életkor, nem, végzettség, dohányzási szokások, sportolási szokások, gyümölcs-, zöldség-, vörös hús- és keményítőtartalmú élelmiszerek fogyasztása.

Mahshid Dehghan, vezető szerző elmondása szerint a jelenlegi étkezési iránymutatások a telített zsírsavak feltételezett káros hatásain alapulnak, azonban a tejtermékek rengeteg más tápanyagot is tartalmaznak. „Az embereket nem szabad eltiltanunk a tejtermékek fogyasztásától, különösen azokat nem, akik kevés ilyen készítményt esznek. Ha valaki nagyon csekély mennyiségű tejterméket eszik, akkor arra kell biztatni, hogy változtasson ezen” – nyilatkozta Dehghan.

Kulcsszavak: , ,