Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

2018. szeptember 5.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A gyermekkori elhízás nem csak fizikailag egészségkárosító, hanem lelkileg is megterhelő lehet a fiatalok számára. Most kiderült: tinédzserkori elhízás kockázatát az anya már a terhesség alatt csökkentheti.

Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

Az atlantai Emory Egyetem és az angliai Bristol Egyetem közös kutatás keretében vizsgálta annak lehetőségét, hogy a fiatalkori elhízás és az anya terhesség alatti viselkedése között állhat-e fenn valamilyen kapcsolat.  A tanulmány vezető szerzője, Jean Golding szerint, míg a helytelen étkezésről és a testmozgás hiányáról, mint a túlsúlyt előidéző faktorokról, már számos tanulmány érhető el, az elhízás pszichológiai tényezőit eddig kevesen vették figyelembe. A két egyetem viszont most a ‘kontroll hely’ nézőpontjából közelítette meg a témát.

A ’belső kontroll helyű’ emberek a pszichológia szerint azon a meggyőződésen vannak, hogy elhatározásukkal és cselekedeteikkel irányítani tudják bizonyos dolgok kimenetelét (például az egészségi állapotukat). A ’külső kontroll hellyel’ rendelkezők ezzel szemben inkább a szerencsének vagy a véletlennek tulajdonítanak nagyobb szerepet életük során.

A tanulmányban 7000 szülőnek tettek fel kérdéseket személyiségükről, hangulataikról, terhességhez való hozzáállásukról, majd gyermekeiket is hasonlóan kérdezték ki, esetükben azonban zsírtömeg mérést is végeztek. A kutatók összefüggést találtak a gyermekek súlyfeleslege és a szülők ’kontroll helye’ között: a külső kontroll hellyel rendelkező anyák gyermekein átlagosan 1.7 kg, a külső kontroll hellyel rendelkező apák gyermekein átlagosan 1.49 kg súlyfelesleg volt.

A szakemberek szerint ezzel láthatóvá vált, hogy ha maga az anya nem hisz abban, hogy képes befolyásolni az őt vagy gyermekét érintő dolgokat, az hozzájárulhat a gyermek 15 éves koráig történő elhízásához. A kutatás ezen felül újabb kérdéseket is felvetett, így a tudósok további vizsgálatokat terveznek többek között arra vonatkozóan, mi történik, ha egy szülő idő közben megváltoztatja a kontroll helyét.

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

6 étel, ami segít fogyni karácsonykor

Valószínűleg sokan esünk kétségbe karácsonykor, mondván „kukába dobhatom az eddigi diétám” Persze nem alaptalan a félelem, de következzen 6 étel, ami kordában tarthatja az ünnepi kilókat.

Mennyit számít a BMI?

Mennyit számít a BMI?

A BMI, vagyis a testtömeg index megmutatja a magasságunk és a súlyunk arányát, így megtudhatjuk, hogy megfelelő-e az aktuális testsúlyunk vagy esetleg fogynunk, illetve gyarapodnunk kellene-e. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a kapott érték mennyire ad valós képet.

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

5 tipp, hogy egészségesen indítsuk az újévet

Karácsony után a legtöbben fogadalmakkal indítják az új évet, melyek rendszerint az egészséges életmódot hivatottak elérni. Az alábbi 5 tanács betartása mellett biztosan egészségesebben élhet a következő esztendőben.

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

Tartsuk kordában testsúlyunkat az ünnepek alatt

A karácsony a szeretteinkkel töltött minőségi időn túl a roskadozó asztalokról és a jól ismert karácsonyi extra kilókról szól általában. Bár a kísértés nagy, érdemes néhány alapszabályt betartanunk, hogy kordában tarthassuk testsúlyunkat.

A hosszú élet 5 titka

A hosszú élet 5 titka

Évszázadok óta kutatják a hosszú élet titkát, és most úgy tűnik, hogy végre megtalálták. Legalábbis az alábbiak betartásával nagy eséllyel sikerülhet meghosszabbítanunk az életünket.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában