Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

2018. szeptember 5.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A gyermekkori elhízás nem csak fizikailag egészségkárosító, hanem lelkileg is megterhelő lehet a fiatalok számára. Most kiderült: tinédzserkori elhízás kockázatát az anya már a terhesség alatt csökkentheti.

Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

Az atlantai Emory Egyetem és az angliai Bristol Egyetem közös kutatás keretében vizsgálta annak lehetőségét, hogy a fiatalkori elhízás és az anya terhesség alatti viselkedése között állhat-e fenn valamilyen kapcsolat.  A tanulmány vezető szerzője, Jean Golding szerint, míg a helytelen étkezésről és a testmozgás hiányáról, mint a túlsúlyt előidéző faktorokról, már számos tanulmány érhető el, az elhízás pszichológiai tényezőit eddig kevesen vették figyelembe. A két egyetem viszont most a ‘kontroll hely’ nézőpontjából közelítette meg a témát.

A ’belső kontroll helyű’ emberek a pszichológia szerint azon a meggyőződésen vannak, hogy elhatározásukkal és cselekedeteikkel irányítani tudják bizonyos dolgok kimenetelét (például az egészségi állapotukat). A ’külső kontroll hellyel’ rendelkezők ezzel szemben inkább a szerencsének vagy a véletlennek tulajdonítanak nagyobb szerepet életük során.

A tanulmányban 7000 szülőnek tettek fel kérdéseket személyiségükről, hangulataikról, terhességhez való hozzáállásukról, majd gyermekeiket is hasonlóan kérdezték ki, esetükben azonban zsírtömeg mérést is végeztek. A kutatók összefüggést találtak a gyermekek súlyfeleslege és a szülők ’kontroll helye’ között: a külső kontroll hellyel rendelkező anyák gyermekein átlagosan 1.7 kg, a külső kontroll hellyel rendelkező apák gyermekein átlagosan 1.49 kg súlyfelesleg volt.

A szakemberek szerint ezzel láthatóvá vált, hogy ha maga az anya nem hisz abban, hogy képes befolyásolni az őt vagy gyermekét érintő dolgokat, az hozzájárulhat a gyermek 15 éves koráig történő elhízásához. A kutatás ezen felül újabb kérdéseket is felvetett, így a tudósok további vizsgálatokat terveznek többek között arra vonatkozóan, mi történik, ha egy szülő idő közben megváltoztatja a kontroll helyét.

Ezek a sportok égetik a legtöbb kalóriát

Ezek a sportok égetik a legtöbb kalóriát

Sokan a hosszú távú súlyveszteségben reménykedve számolgatják a kalóriákat. Az egészséges étrenden kívül azonban tennünk is kell a szép alakért. Szerencsére a tudomány már kiderítette, melyek az erre leghatékonyabb mozgásformák.

A szénsavas víz közre játszhat az elhízásban

A szénsavas víz közre játszhat az elhízásban

A szénsavas víz sokak hidratáltságát menti meg: nem tartalmaz cukrot vagy édesítőszereket, mégis izgalmasabb a sima csapvíznél, amelyet többen nem is szeretnek igazán. De egészségünkre vajon milyen hatással van a szénsav?

Íme az igazság a zsírokkal kapcsolatban!

Íme az igazság a zsírokkal kapcsolatban!

A jó, a rossz és ami közötte van.

fogyókúra, nagy adag, fogyókúrás tanácsok

Előbb mondunk le kedvenc ízeinkről, mint a nagy adagokról

Egy friss kutatás szerint szívesebben mondunk le a finom, ám hizlaló ételekről, de a nagy adagokról egyszerűen képtelenek vagyunk. Eláruljuk, hogy miért!

bmi 27

A BMI 27 az új egészséges testméret?

Lehet, hogy éppen az a pár plusz kiló lesz a hosszú és egészséges életének a kulcsa, amitől most annyira szeretne megszabadulni?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában