Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

2018. szeptember 5.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A gyermekkori elhízás nem csak fizikailag egészségkárosító, hanem lelkileg is megterhelő lehet a fiatalok számára. Most kiderült: tinédzserkori elhízás kockázatát az anya már a terhesség alatt csökkentheti.

Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

Már a terhesség alatt eldőlhet a gyermek elhízása

Az atlantai Emory Egyetem és az angliai Bristol Egyetem közös kutatás keretében vizsgálta annak lehetőségét, hogy a fiatalkori elhízás és az anya terhesség alatti viselkedése között állhat-e fenn valamilyen kapcsolat.  A tanulmány vezető szerzője, Jean Golding szerint, míg a helytelen étkezésről és a testmozgás hiányáról, mint a túlsúlyt előidéző faktorokról, már számos tanulmány érhető el, az elhízás pszichológiai tényezőit eddig kevesen vették figyelembe. A két egyetem viszont most a ‘kontroll hely’ nézőpontjából közelítette meg a témát.

A ’belső kontroll helyű’ emberek a pszichológia szerint azon a meggyőződésen vannak, hogy elhatározásukkal és cselekedeteikkel irányítani tudják bizonyos dolgok kimenetelét (például az egészségi állapotukat). A ’külső kontroll hellyel’ rendelkezők ezzel szemben inkább a szerencsének vagy a véletlennek tulajdonítanak nagyobb szerepet életük során.

A tanulmányban 7000 szülőnek tettek fel kérdéseket személyiségükről, hangulataikról, terhességhez való hozzáállásukról, majd gyermekeiket is hasonlóan kérdezték ki, esetükben azonban zsírtömeg mérést is végeztek. A kutatók összefüggést találtak a gyermekek súlyfeleslege és a szülők ’kontroll helye’ között: a külső kontroll hellyel rendelkező anyák gyermekein átlagosan 1.7 kg, a külső kontroll hellyel rendelkező apák gyermekein átlagosan 1.49 kg súlyfelesleg volt.

A szakemberek szerint ezzel láthatóvá vált, hogy ha maga az anya nem hisz abban, hogy képes befolyásolni az őt vagy gyermekét érintő dolgokat, az hozzájárulhat a gyermek 15 éves koráig történő elhízásához. A kutatás ezen felül újabb kérdéseket is felvetett, így a tudósok további vizsgálatokat terveznek többek között arra vonatkozóan, mi történik, ha egy szülő idő közben megváltoztatja a kontroll helyét.

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testzsír befolyásolná az agytérfogatot?

A testben található zsír magas aránya számos negatív egészségügyi kockázatot hordoz. Közöttük találjuk a szív- és érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség kialakulását is. Egy nemrégiben készült kutatás szerint pedig az agyunkat érintheti.

5 dolog, amit mindennap tegyen meg az egészségéért

5 dolog, amit mindennap tegyen meg az egészségéért

Egészségesen élni nem csak azt jelenti, hogy heti négyszer zöldség turmixszal a kezünkben elindulunk a konditerembe. A legkisebb dolgok is számítanak, olyanok, amelyeket könnyű szerrel beépíthetünk mindennapi rutinunkba.

Így kezdjünk el okosan mozogni az újévben

Így kezdjünk el okosan mozogni az új évben

Az újév kezdete sokunk számára legerősebb elhatározásaink megszületésének időszaka. Viszont ha fogyókúrába vagy a fittségért folytatott küzdelembe kezdünk, jól tesszük, ha okosan fogunk bele.

Tippek, melyekkel sikeres lehet az év eleji fogyásunk

Tippek, melyekkel sikeres lehet az év eleji fogyásunk

Az újévi fogadalmak közt talán a fogyás áll az első helyen, ennek ellenére nagyon sokan nem jutnak el az elhatározásuk megvalósításáig. Az alábbi tippekkel abban próbálunk segíteni, hogy jövőre ne csak álom maradjon a súlyvesztés.

Újévi életmódváltás

Újévi életmódváltás

Az új év kezdetével sokan életük, illetve életvitelük megváltoztatását tűzik ki célul, azonban ez az elhatározás gyakran kudarcba fullad. Ennek azonban nem kell így lennie! Az alábbi 5 tipp segíthet ebben.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában