Légkondicionálók, klímák

Légkondicionálók, klímák

A légkondicionáló berendezések a nyári kánikula idején kellemes hőmérsékletet biztosítanak, ugyanakkor bajt is okozhatnakk. Mire érdemes odafigyelni, és mit tehet a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében, ha már megtörtént a baj?

A klímaberendezések napjainkban elérhető áron nyújtanak elviselhető hőmérsékletet a nyári kánikula idején is. A berendezések egyre több lakásban, munkahelyen és autóban kapnak helyt, ám viszonylag kevés szó esik a készülékek megfelelő használatáról és arról, hogy kerülhetjük el a betegségeket, megfázást és kellemetlen tüneteiket, például a köhögést.

Hogyan használja a légkondicionáló berendezéseket?

A klíma megvásárlásakor a legtöbben a berendezés ára alapján választanak, ám ajánlatos figyelembe venni a készülék energiafelhasználását és az egészség szempontjából legfontosabb tényezőt: milyen szűrővel rendelkezik a klíma. Az antiallergén szűrőkkel (pollenszűrővel) szerelt készülékek kiszűrik a levegőből az allergén anyagokat.

A már beszerelt klíma használatakor nagyon fontos, hogy a külső és a belső hőmérséklet közötti eltérés ne legyen több 6-7˚C-nál. Emellett kulcsfontosságú, hogy a légkondicionálóból érkező levegő ne közvetlenül a helyiségben tartózkodókra áramoljon. Hasonlóan fontos, hogy a készüléket szakember ellenőrizze rendszeresen.

A megfelelően tisztított szűrőkkel nem csak az allergiás tünetek kialakulását csökkenthetjük, hanem számos különböző gombák és baktériumok okozta eredetű megbetegedést, légúti fertőzést (pl. legionella) is elkerülhetünk.

Milyen betegségeket hoznak leggyakrabban összefüggésbe a klímával?

Az antiallergén szűrővel nem rendelkező, vagy nem megfelelően tisztított szűrőjű készülékek növelik az allergiás tünetek kialakulásának valószínűségét. A második leggyakrabb, a légkondival összefüggésbe hozható jelenség a gombafertőzés. A gombák a klímák szűrőjében és csőrendszerében szaporodhatnak el, s jutnak a hűtött levegővel a klimatizált helyiségbe. Szintén gyakorinak számít az úgynevezett legionellosis, amelyet a levegőbe került fertőzött vízcseppek okozhatnak.

A betegek influenzaszerű tünetekre panaszkodnak (köhögés, láz, izomfájdalom, fejfájás), ám a klíma okozta tüdőgyulladás, ízületi fájdalmak is sok esetben keserítik meg a nyári melegben hűvöst keresők életét. Ugyanilyen gyakorisággal tapasztalható a klimatizált helyen sokat tartózkodók körében a szem- és bőrszáradás, mivel a hűtött levegő száraz.

Mit tehet a betegségek elkerülése és a tünetek enyhítése érdekében?

A legjobb módszernek a megelőzés számít, azaz a rendszeresen tisztított klímával elejét lehet venni a kellemetlen tüneteknek. Emellett soha ne tartózkodjon közvetlenül a befúj hideg levegő útjában.

A szemszáradás ellen használható műkönny, a bőr kiszáradása ellen pedig hidratáló krémek használata ajánlott. Az influenzaszerű tünetek enyhítésére – a szimptómáktól függően – a patikákban vény nélkül használt termékek ajánlottak lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók, orrcseppek formájában. A tüneteire leginkább ajánlott készítmény kiválasztásához egyeztessen kezelőorvosával, gyógyszerészével.

2013. július 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink