Lázcsillapítás gyerekeknek? Mutatjuk a módszereket!

lázcsillapítás gyermekkorban

Kapcsolódó tünetek:

A láz leggyakoribb kiváltó oka valamilyen fertőző betegség, általában légúti vírusfertőzés. Gyermekek körében azonban a bárányhimlő és a kanyaró is hőemelkedést vagy akár magas lázat is eredményezhet. Hogyan történik a lázcsillapítás gyermekeknél? Mikor ajánlott azonnal orvost hívni? Alábbi cikkünkben mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mit nevezünk láznak?

Az emberi test normális hőmérséklete 36-37 °C. Ha a hónaljban mért hőmérséklet meghaladja a 37,2 °C-ot, akkor hőemelkedésről, ha pedig átlépi a 38 °C-ot, már lázról beszélünk. Amennyiben 39 °C feletti értéket mérünk, az már magas lázat jelez, és azonnal orvosi segítséget szükséges hívni. Gyermekek esetében már hőemelkedéssel is ajánlott orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a lázat, és a megfelelő gyógyszerek szedésével kezeljük a háttérben álló betegséget.

Milyen tünetekkel járhat?

  • Fáradtság
  • Hidegrázás
  • Étvágytalanság
  • Forró nyak és fej
  • Izzadás

Ha légúti fertőzés okozta lázról beszélünk, akkor köhögés, torokfájdalom, orrnyálkahártya-gyulladás, izomfájdalom és akár tüdőgyulladás is felléphet. A szapora légzés szintén légúti megbetegedésre utal, ezért a korábban említett tünetek esetén szintén tanácsos gyermekorvoshoz fordulni.

A lázgörcs tünetei és kezelése

Lázgörcs általában 6 hónapos és 5 éves életkor között jelentkezik. Habár nem ritka betegség, de a tünetei ijesztőek lehetnek, és rendkívül komolyan kell venni a kezelését. Ha a családban voltak lázgörcsre hajlamos hozzátartozók, akkor nagyobb valószínűséggel fordul elő a betegség, hiszen a genetikai hajlam is fontos szerepet játszik a kialakulásában.

A lázgörcs általában a belázasodás kezdetén lép fel, legfőbb tünete pedig a rángatózás. A görcs az esetek többségében néhány percig tart, ami után a gyermekek aluszékonyak, és jellemzően el is alszanak. Az előbb ismertetett rohamot egyszerű lázgörcsnek nevezzük.

Mikor kell orvost hívni?

Ha lázgörcs több mint 10 perce tart, vagy ha a rohamot követően idegrendszeri elváltozásra utaló jeleket tapasztalunk, akkor egyetlen másodpercet sem szabad késlekedni az orvos hívásával. Ekkor a láz csillapítása a legfontosabb teendő, azonban meg kell találni a görcsöt kiváltó okot is.

Szülőként semmiképp ne essünk pánikba. Első lépésként fordítsuk gyermekünk fejét oldalra, hogy a légutak szabadon maradjanak. Tegyünk el mellőle minden keményebb tárgyat, hiszen a lázgörcs okozta rángatózás miatt a végtagok sérülhetnek, ha valamilyen kemény felületbe ütődnek a kezek vagy a lábak. Amint biztosítottuk ezeket a körülményeket, rögtön értesítsük az orvost.

Mikor kell a lázat csillapítani?

Az orvostudomány mai állása szerint nem feltétlenül szükséges lázat csillapítani. 38 Celsius fok alatt lehetőleg egyáltalán ne csillapítsuk a lázat, hacsak olyan betegség nincs a háttérben, melynél feltétlenül indokolt (pl. epilepszia, korábbi görcsroham). Még magasabb láz esetén se kötelező beavatkoznunk, de sok tényezőt kell figyelembe vennünk - így például általános állapot, egyéb betegségek, közérzet - ahhoz, hogy eldöntsük, szükség van-e rá. Orvossal konzultálni ugyanakkor már az átlagosnál kicsivel magasabb testhőmérséklet esetén is ajánlott, mert a hőemelkedés is jelezheti komoly betegség kezdetét.

Fájdalomcsillapító készítményt 38 °C feletti testhőmérséklet esetén lehet célszerű használni, de nem minden esetben. Ha a láz nem jár komolyabb tünetekkel, akkor akár természetesen, gyógyszerek nélkül is át lehet vészelni ezt az időszakot. Azonban ha erősebb hidegrázás lép fel, akkor a megfelelő lázcsillapítóval enyhíthetők a tünetek. Ne várjuk meg, amíg gyermekünk már magas lázban szenved, hanem hőemelkedés esetén is egyeztessünk a gyermekorvossal.

Lázcsillapítás gyerekeknek – mit érdemes tenni?

A lázcsillapítás rutinszerű alkalmazása már elavult módszernek számít. A magas testhőmérséklet a test vírus- és baktériumölő védekező mechanizmusa, így csillapításával a gyógyulás folyamata meghosszabbodhat, a szövődmények kockázata pedig magasabb lehet. Amennyiben szükséges, vannak lázcsillapító kúpok, oldatok, cseppek és tabletták, melyeket bátran alkalmazhatunk különböző korú gyermekeinknél.

Hűtőfürdő és priznic alkalmazása nem javallott, kivéve az olyan eseteket, amikor szükséges a láz csillapítása, de gyógyszerekkel nem érünk célt. A hűtés lázas állapotban ugyanis nagyon kellemetlen élmény. A priznic alkalmazása az ízületekre lehet káros hatással, és a lázcsillapítás szempontjából hatástalan is. A langyos fürdő megoldás lehet abban az esetben, ha a gyermek szívesen játszik a vízben. Egy másik kíméletes módszer, ha alvás vagy pihenés idején nem takarjuk be a gyermeket, ezzel is hagyva a test saját hőszabályozását érvényesülni.

Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről!

Láz esetén az evést nem kell erőltetni, viszont a szervezet hidratálása nem maradhat el. Ugyanis a lázas állapot közbeni izzadás miatt a szervezet sok folyadékot és ásványi anyagot veszíthet, amit mindenképpen kötelező pótolni. Készítsünk finom teát vagy adjunk más innivalót, hogy gyermekünk folyadék-utánpótlását biztosítsuk.

Figyeljünk folyamatosan a kiszáradás jeleire, és előzzük meg a bajt. 1-2 óránként egy csésze tea vagy pohár víz elfogyasztása már sokat segíthet. Biztassuk gyermekünket a folyadékfogyasztásra még akkor is, ha egy kicsit ellenkezik. Amennyiben semmiképp nem szeretne magához folyadékot venni, kérjük ki az orvos tanácsát.

Mikor nem ajánlott a lázcsillapítás gyermekeknél?

Hőemelkedés, azaz 38 Celsius fok alatti testhőmérséklet esetén nem szükséges és nem is ajánlott a lázcsillapítás. Ezenkívül az alvó gyermeket sem javallott lázcsillapító gyógyszer vagy kúp beadása miatt felébreszteni. A fekvő állapot, a pihenés és a folyadékpótlás biztosítása a legnagyobb segítség a szervezet számára ilyen állapotban.

Ha gyermekünk lázasan aludt el, hagyjuk nyugodtan pihenni, hiszen az immunrendszer alvás közben dolgozik a legtöbbet a fertőzésekkel és vírusokkal szemben. A védelmi mechanizmusok ekkor végzik jótékony munkájukat, egy kiadós alvás után pedig máris sokkal jobban érezheti magát gyermekünk.

Mit ne tegyünk a lázcsillapítás érdekében?

  • Ne használjunk jéghideg borogatást. A közhiedelemmel ellentétben a hidegvizes borogatás nem csökkenti a lázat, mivel a hideg víz összehúzza a pórusokat, így a szervezet még kevesebb hőt képes leadni. Ehelyett, ha szükséges, inkább döntsünk langyos vizes borogatás mellett, hogy egy kicsit elviselhetőbbé tegyük a lázat. Ne feledjük, hogy a láz egy természetes reakció, ami a fertőzésekkel és gyulladásokkal szembeni harcban segít, ezért nem ajánlott minden áron csökkenteni a mértékét.
  • Ne alkalmazzunk hűtőfürdőt. A hűtőfürdő csak rendkívül magas láz esetén jöhet szóba, illetve akkor, ha a gyógyszerek már nem segítenek. Szívbeteg gyermekek körében pedig kizárólag orvosi felügyelettel szabad hideg vízbe fektetni a gyermeket. Alacsonyabb láz esetén inkább a langyos víz segíthet valamelyest, azonban arra fokozottan figyelni kell, hogy a gyermek soha ne dideregjen fürdés közben.
  • Ne takarjuk be túlságosan a gyermeket. Szülőként szinte ösztönösen be szeretnénk takarni a gyermekünket, azonban így még magasabb testhőmérsékletet idézhetünk elő. Ugyanis a már felhevült szervezetnek sokkal inkább hűtésre van szüksége, ezért inkább válasszunk egy vékonyabb takarót, a fűtést pedig semmiképp ne tekerjük fel a kelleténél magasabbra.
  • Antibiotikumot csak orvosi utasításra adjunk. Szinte minden háztartásban található 1-2 doboz antibiotikum, amit egy korábbi betegség során írt fel az orvos. Azonban soha ne kísérletezzünk ezzel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a betegségre feltétlenül a bélrendszert terhelő antibiotikumokat kell szedni. Először is a probléma forrását, a betegség pontos típusát szükséges megtalálni, majd ezután elkezdeni a megfelelő készítmények szedését.

A gyermekek lázcsillapítása nem minden esetben indokolt. Elsősorban akkor ajánlott lázcsillapító készítményt adni, ha a láz túl magas, vagy ha a tünetek túl erősek. Ugyanis a láz az immunrendszer természetes reakciója, és jelzi, hogy a szervezet már felvette a harcot a vírusokkal és fertőzésekkel szemben. Azonban már hőemelkedés esetén is tanácsos orvoshoz vinni gyermekünket, hogy kiderítsük, mi okoz testhőmérséklet-változást. Az orvos által felírt készítményekkel pedig akár néhány napon belül túl leküzdhető a hőemelkedéssel vagy lázzal járó betegség.

2018. május 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek