Lázcsillapítás és várandósság

Lázcsillapítás és várandósság

Kapcsolódó tünetek:

A teherbe esést követően, a várandósság boldog várakozással teli hónapjai alatt sokminden megfordul a leendő édesanyák fejében. Nem lehet túlzás azt állítani, hogy szinte mindannyiuk a lehető legjobbat akarja még meg sem született gyermekének, akár önmaguk rovására is. Talán éppen ezért, még a legbanálisabb megbetegedések, fertőzések esetén is teljes a kétségbeesés, a félelem, az aggódás, és számos fontos kérdés zakatol a fejekben: bevegyem?, ne vegyem be?

Kell-e, és főként, mikor kell a várandós kismamák lázát csillapítani, milyen készítményt és hogyan érdemes alkalmazni, hogy az a méhükben növekedő apróságot biztosan ne károsítsa? Nagy általánosságban elmondható, hogy a hőemelkedést nem, a magas lázat viszont mindenképpen csillapítani kell. Az akutan, hirtelen kialakuló testhő-emelkedés szinte minden esetben valamilyen éppen zajló fertőzés egyik figyelmeztető jele. Azt bizonyára sokan tudják, hogy a szaporodó, szervezetet támadó kórokozók ellen az embrei test számos úton-módon reagál; és ennek egyik megnyilvánulási formája a testhő emelkedése is. Ennek célja éppen a fertőzést okozó ágensek szaporodásának gátlása, illetve azok elpusztítása. Ebből érthető tehát, hogy miért nem szabad rögtön a lázcsillapítóhoz nyúlni: ezzel ugyanis éppenhogy a baktériumok, vírusok, gombák „malmára hajtanánk a vizet”.

Más kérdés azonban a várandós nők szervezete: különösen pedig az első trimeszter ideje. Mivel ekkor történik a magzat testi fejlődésének jelentős része, az igen magas láz bizony létrehozhat nem kívánatos mellékhatásokat; egyes kutatások alapján akár a terhesség elhalásához, vetéléshez is vezethet. Mindemellett természetesen nem elhanyagolható a láz okául szolgáló megbetegedés esetleges magzatkárosító hatása.

Várandósság ideje alatt tehát a lázat érdemes csillapítani. A régtől fogva jól ismert fizikai lázcsillapítás (borogatás, hűvös zuhany) mellett erre a célra elsősorban a pirazolon-származékok alkalmazhatók, de mint minden gyógyszer szedésének megkezdése előtt, érdemes a védőnő, vagy a szülész szakorvos véleményét is kikérni. Vannak olyan gyógyszercsoportok, melyek – bár kitűnő lázcsillapító hatással bírnak – a terhesség bizonyos szakaszaiban nem annyira javasoltak. A terhességi kor mellett sokat nyom a latba az édesanya általános állapota, esetleges krónikus betegségei, más szóval, minden egyes készítmény szedése külön megfontolást igényel.

A recept nélkül kapható, fájdalom-, gyulladás- és lázcsökkentő szerek közül tehát egyáltalán nem mindegy, mit, mikor és hogyan kap a kismama, és mivel a fertőzések általában hirtelen kialakulva sok esetben azonnali döntést igényelnek, nem árt jó előre felkészülni erre az eshetőségre is. Célszerű a védőnőtől, orvostól még „látatlanban” tanácsot kérni, s a szükséges gyógyszert „készenlétbe” helyezni, hogy alkalomadtán könnyen, fejtörés nélkül elérhető legyen.

2014. június 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek