Körömágy-gyulladás

Körömágy-gyulladás

Kapcsolódó tünetek:

Kivörösödés, duzzanat az érintett ujjban, fénylő, feszes bőr a köröm körül, gennyesedés - ezek a jellemző tünetei a körömágygyulladásnak (paronychia). Aprónak tűnő, de igen fájdalmas probléma, mind gyermekeknél, mind felnőtteknél előfordulhat.

A kéz és láb körmeinek széle körül kialakuló fertőzés, melyet számos baktérium, vagy pl. gomba (Candida) is okozhat. A baktériumok apró sérüléseken keresztül a köröm alá bejutva elszaporodnak. A fertőzést okozó baktériumok általában gennykeltők. Gyakori a körömágygyulladás azon foglalkozást végzők körében, akiknek a kezeit hosszabb ideig éri víz (pl. orvos, konyhai dolgozó, háziasszony).

Hogyan kezeljük?

Patikában, vény nélkül kapható készítményekkel eredményesen kezelhetjük. Ilyen termékek a gyulladáscsökkentő, antibakteriális kenőcsök, gyógynövények (kamilla, körömvirág), illetve ezekből készült krémek, ecsetelők. Alkalmazhatunk párakötést, vagy meleg borogatást - ezek serkentik a vérkeringést, elpusztítják a kórokozókat, elősegítik a genny kiürülését. Ha nem kezeljük időben illetve megfelelően a gyulladást, orvosi, súlyosabb esetben sebészi beavatkozás válhat szükségessé.

Hogyan előzzük meg a bajt?

Manikűrkészletünket rendszeresen fertőtlenítsük és figyeljünk oda a helyes körömvágásra! Csak tiszta kézzel, tiszta kezet manikűrözzünk. A körömágy bőrét ne távolítsuk el, a kiszáradt körmöt/kezet ápoljuk, krémmel puhítsuk rendszeresen. Sérülés esetén használjunk fertőtlenítőt. Amennyiben rendszeresen visszatér a körömágygyulladás, előfordulhat, hogy valamilyen hajlamosító betegség (pl. cukorbetegség) áll a háttérben. Ezt feltétlenül említsük meg háziorvosunknak!

A helyes körömvágás menete

A körömbenövés megfelelő vágási technikával megelőzhető: ne hagyjunk rövid széleket, a köröm csúcsát viszont hagyjuk hosszabbra!

  • A sarkokat ne vágjuk ki túlzottan, mert növéskor szúrni fogja a köröm melletti szöveteket.
  • Lábköröm vágásakor ügyeljünk rá, hogy mindig egyenesen és merőlegesen vágjuk a körmünket, soha ne a növekedéssel párhuzamosan.
  • A kéz ujjain gömbölyűre, a lábujjakon egyenesre vágjuk a körmöket.
2015. október 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek