Körömgomba télen

Körömgomba télen

Kapcsolódó tünetek:

Legtöbb esetben több hétig, hónapig is eltarthat, amíg megszabadulunk a körömgombától, így ajánlott minél előbb elkezdeni a kezelést. Ha azonban még abban sem vagyunk biztosak, hogy valóban ez a betegség áll panaszaink hátterében, alább összeszedtük a körömgomba különböző stádiumainak leggyakoribb ismertetőjeleit. Eleinte csupán elszíneződik a beteg köröm, mígnem teljesen besárgul, bebarnul vagy akár teljesen zöld lesz, de bizonyos esetekben a szín lehet fehéres szürke is. Legtöbbször a körömvégtől vagy az oldalsó körömredőtől indul az elszíneződés, ezután megváltozik a körömlemez szerkezete, megvastagszik és deformálódik. Ez azt jelenti , hogy a gomba megtámadja a köröm anyagát, amely következtében leggyakrabban végül le is esik a köröm. A körömgomba egy másik elterjedt fajtája esetén az elszíneződés a körömágy felől indul, piszkosszürke színezetű, és általában nem vastagszik meg annyira ,még az igen elhanyagolt esetekben sem , mint az előzőekben leírt esetben. Fontos megemlíteni, hogy teljesen mindegy, milyen típusú körömgombára gyanakszunk, mindenféleképp keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki a vizsgálat után pontosan tudni fogja, hogy melyik fajta gomba támadta meg a körmöt, és ennek megfelelő kezelést fog javasolni. Az optimális kezelés A szakorvosok az alábbi kezelési fajtákat részesítik előnyben:
  1. Krémek és körömlakkok használata (gombaellenes anyagokat tartalmazó termékek)
  2. A beteg körömfelület eltávolítása (pl. orvosi lábápolás)
  3. Vényköteles gyógyszerek, melyek gombaellenes anyagokat tartalmaznak
  4. Lézeres kezelés (ha például valamilyen fennálló májprobléma miatt nem ajánlott a gyógyszerek szedése)
Hogyan kaphatjuk el? Az esetek 90 százalékában az úgynevezett fonalas gomba okozza a fertőzést. Ez a fajta gomba a keratinból táplálkozik, ami a körmünk egyik fő alkotóeleme. Ritkább esetekben akár élesztő- vagy penészgomba is okozhatja a betegséget. A körömgombát leggyakrabban a lábgomba előzi meg, amely a lábujjak közt kezd kialakulni, majd a talpon keresztül eljut a körömig. A legtöbb esetben a nagylábujjunk, illetve a kislábujjunk körmét támadja meg a fertőzés, hiszen ezeket könnyebben érhetik különféle sérülések, melyek következtében a gomba be tud jutni a körömbe. Az alábbi tényezők szintén kedveznek a körömgombának:
  • genetikai adottság
  • hideg lábak vérellátási zavarok miatt
  • immungyengeség
  • anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség)
  • fokozott verejtékezés
  • túl szoros, illetve nem légáteresztő cipők és zoknik viselése
  • sérülések pedikűr során
  • lábdeformitások
  • olyan sportok, melyek rendkívül megviselik a lábakat (pl.: tenisz vagy futás)
Íme 7 tipp, melynek köszönhetően megelőzhető a körömgomba kialakulása:
  1. A gombának a nedves, meleg környezet kedvez, épp ezért fontos, hogy mindig szárazon tartsuk a lábainkat. Fürdés után mindig töröljük szárazra a lábainkat, és fordítsunk kiemelt figyelmet a lábujjaink közti területre.
  2. Mindig viseljünk papucsot, ha uszodában vagy szaunában járunk.
  3. A gomba a sportcipőben érzi magát a legjobban, így sose viseljünk kölcsöncipőt.
  4. Mindig a saját körömreszelőnket használjuk.
  5. Amennyiben már kialakult a körömgomba, akkor ajánlott a fertőzött területtel érintkező ruhaneműket, törölközőket minimum 60 fokon kimosni, bár speciális fertőtlenítésre is szükség lehet, főleg a cipők esetében.
  6. A zokni mindig legyen légáteresztő (pl. pamutból), illetve a cipő is. Utóbbi esetében a bőrcipő ajánlott.
  7. A gyógyszertárban kapható speciális gombafertőzések elleni krémek használata ajánlott lábgomba esetén, illetve akkor, ha már volt körömgombánk. Megelőzés szempontjából körömvágás után kenjük be az egész lábunkat.

2018. október 8.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek