Köhögéstípusok

Köhögéstípusok

Kapcsolódó tünetek:

Ha a köhögés hosszabb ideig fennáll, orvoshoz kell fordulni.

Köhögés mechanizmusa során a rekeszizom hirtelen összehúzódik, emiatt a még tüdőben lévő levegő hirtelen, lökésszerűen távozik a légutakból. Az idegen anyagok, szemcsék és a kórokozók a levegővel együtt távoznak. A köhögés nem betegség, hanem tünet, ezért igen sokféle oka lehet: a tüdő, a szív, a gyomor megbetegedése de akár egyes gyógyszerek is okozhatják.

Ha a köhögés kevesebb, mint három héten keresztül tart, akut köhögésről van szó, a krónikus köhögés nem kezelve, három héten túl sem hagy alább. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

A köhögés okai

Az akut köhögés sokszor a megfázás kísérője, amely a légutak vírus vagy baktérium által okozott gyulladásával jár. A krónikus köhögésnek különböző okai lehetnek:

  • asztma,
  • allergia,
  • COPD,
  • szívbillenytű-rendellenesség,
  • tüdőtágulat,
  • krónikus bronchitis,
  • krónikus arcüreggyulladás,
  • reflux,
  • gyógyszer-mellékhatás.

Köhögéstípusok

  • Hurutos köhögés: leggyakoribb kiváltó oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a (leginkább dohányosoknál fellépő) COPD. Asztma és allergiás megbetegedések is gyakran okoznak fokozott nyáktermelést. A felköhögött váladék tiszta, legtöbbször híg, megfázás esetén viszont sárgás-zöldes és sűrűbb.
  • Véres köpettel járó köhögés: hátterében általában a következő okok állnak: tüdőembólia, TBC, szívelégtelenség vagy tüdőrák.
  • Ingerköhögés: a tüdőt ingerlő por- vagy más idegen részecskék által kiváltott reflexes köhögés.

A köhögés megelőzése

A köhögés, mint tünetet kiváltó betegség megelőzéséről érdemes beszélni. Mindig igaz, hogy amennyiben dohányzik, minél hamarobb hagyjon fel a szenvedélyével! Erősítse immunrendszerét egészséges életmódot követve, melynek legyen szerves része a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, valamint a rendszeres testmozgás is. A 60 évesnél idősebb, és krónikus betegségben szenvedőknek és azoknak, akik foglalkozásuk miatt magasabb kockázatnak vannak kitéve (pl. pedagógusok), ajánlott influenza- és baktériumfertőzések ellen védőoltást beadatni, melyek könnyen tüdőgyulladást okozhatnak.

Van megoldás

A köhögést nem tanácsos kezeletlenül hagyni, a terápia megválasztását a köhögés típusa dönti el. Elsősorban az alapbetegség kezelésére kell törekedni, bakteriális légúti fertőzéseknél például antibiotikumot alkalmaznak.

A köhögéscsillapításra leginkább a száraz típus esetében szokott sor kerülni. Hurutos köhögés esetén a köhögés csillapítása csak rontana a helyzeten, itt a kezelés célja a köpetürítés elősegítése, melyhez köptető, nyákoldó hatóanyagot tartalmazó szereket alkalmazhatunk, ezek elfolyósítják a letapadt váladékot, másrészt segítik a váladék kiürítését a légutakból.

A vény nélkül vagy receptre kapható köhögés elleni szerek mellett jó kiegészítést jelenthetnek a gyógynövény-kivonatok, illetve alkalmazhatunk gyógyteákat (martilapu, fehérmályva, pemetefű, hársfavirág).

A száraz köhögés hátterében gyakran a túlságosan száraz levegő áll, ezért a lakás vagy iroda levegőjének párásítása sokat segíthet a tünetek enyhítésében, éppúgy, mint a bőséges folyadékfogyasztás.

2015. április 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek