Köhögéstípusok

2015. április 15.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

A köhögés az emberi szervezet reakciója, a légutak tisztítását szolgálja.

Ha a köhögés hosszabb ideig fennáll, orvoshoz kell fordulni.

Köhögés mechanizmusa során a rekeszizom hirtelen összehúzódik, emiatt a még tüdőben lévő levegő hirtelen, lökésszerűen távozik a légutakból. Az idegen anyagok, szemcsék és a kórokozók a levegővel együtt távoznak. A köhögés nem betegség, hanem tünet, ezért igen sokféle oka lehet: a tüdő, a szív, a gyomor megbetegedése de akár egyes gyógyszerek is okozhatják.

Ha a köhögés kevesebb, mint három héten keresztül tart, akut köhögésről van szó, a krónikus köhögés nem kezelve, három héten túl sem hagy alább. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

A köhögés okai

kohoges_tipusok301Az akut köhögés sokszor a megfázás kísérője, amely a légutak vírus vagy baktérium által okozott gyulladásával jár. A krónikus köhögésnek különböző okai lehetnek:

 • asztma,
 • allergia,
 • COPD,
 • szívbillenytű-rendellenesség,
 • tüdőtágulat,
 • krónikus bronchitis,
 • krónikus arcüreggyulladás,
 • reflux,
 • gyógyszer-mellékhatás.

Köhögéstípusok

 • Hurutos köhögés: leggyakoribb kiváltó oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a (leginkább dohányosoknál fellépő) COPD. Asztma és allergiás megbetegedések is gyakran okoznak fokozott nyáktermelést. A felköhögött váladék tiszta, legtöbbször híg, megfázás esetén viszont sárgás-zöldes és sűrűbb.
 • Véres köpettel járó köhögés: hátterében általában a következő okok állnak: tüdőembólia, TBC, szívelégtelenség vagy tüdőrák.
 • Ingerköhögés: a tüdőt ingerlő por- vagy más idegen részecskék által kiváltott reflexes köhögés.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A köhögés megelőzése

A köhögés, mint tünetet kiváltó betegség megelőzéséről érdemes beszélni. Mindig igaz, hogy amennyiben dohányzik, minél hamarobb hagyjon fel a szenvedélyével! Erősítse immunrendszerét egészséges életmódot követve, melynek legyen szerves része a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, valamint a rendszeres testmozgás is. A 60 évesnél idősebb, és krónikus betegségben szenvedőknek és azoknak, akik foglalkozásuk miatt magasabb kockázatnak vannak kitéve (pl. pedagógusok), ajánlott influenza- és baktériumfertőzések ellen védőoltást beadatni, melyek könnyen tüdőgyulladást okozhatnak.

Van megoldás

A köhögést nem tanácsos kezeletlenül hagyni, a terápia megválasztását a köhögés típusa dönti el. Elsősorban az alapbetegség kezelésére kell törekedni, bakteriális légúti fertőzéseknél például antibiotikumot alkalmaznak.

A köhögéscsillapításra leginkább a száraz típus esetében szokott sor kerülni. Hurutos köhögés esetén a köhögés csillapítása csak rontana a helyzeten, itt a kezelés célja a köpetürítés elősegítése, melyhez köptető, nyákoldó hatóanyagot tartalmazó szereket alkalmazhatunk, ezek elfolyósítják a letapadt váladékot, másrészt segítik a váladék kiürítését a légutakból.

A vény nélkül vagy receptre kapható köhögés elleni szerek mellett jó kiegészítést jelenthetnek a gyógynövény-kivonatok, illetve alkalmazhatunk gyógyteákat (martilapu, fehérmályva, pemetefű, hársfavirág).

A száraz köhögés hátterében gyakran a túlságosan száraz levegő áll, ezért a lakás vagy iroda levegőjének párásítása sokat segíthet a tünetek enyhítésében, éppúgy, mint a bőséges folyadékfogyasztás.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.