Köhögéstípusok

2015. április 15.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

A köhögés az emberi szervezet reakciója, a légutak tisztítását szolgálja.

Ha a köhögés hosszabb ideig fennáll, orvoshoz kell fordulni.

Köhögés mechanizmusa során a rekeszizom hirtelen összehúzódik, emiatt a még tüdőben lévő levegő hirtelen, lökésszerűen távozik a légutakból. Az idegen anyagok, szemcsék és a kórokozók a levegővel együtt távoznak. A köhögés nem betegség, hanem tünet, ezért igen sokféle oka lehet: a tüdő, a szív, a gyomor megbetegedése de akár egyes gyógyszerek is okozhatják.

Ha a köhögés kevesebb, mint három héten keresztül tart, akut köhögésről van szó, a krónikus köhögés nem kezelve, három héten túl sem hagy alább. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

A köhögés okai

kohoges_tipusok301Az akut köhögés sokszor a megfázás kísérője, amely a légutak vírus vagy baktérium által okozott gyulladásával jár. A krónikus köhögésnek különböző okai lehetnek:

 • asztma,
 • allergia,
 • COPD,
 • szívbillenytű-rendellenesség,
 • tüdőtágulat,
 • krónikus bronchitis,
 • krónikus arcüreggyulladás,
 • reflux,
 • gyógyszer-mellékhatás.

Köhögéstípusok

 • Hurutos köhögés: leggyakoribb kiváltó oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a (leginkább dohányosoknál fellépő) COPD. Asztma és allergiás megbetegedések is gyakran okoznak fokozott nyáktermelést. A felköhögött váladék tiszta, legtöbbször híg, megfázás esetén viszont sárgás-zöldes és sűrűbb.
 • Véres köpettel járó köhögés: hátterében általában a következő okok állnak: tüdőembólia, TBC, szívelégtelenség vagy tüdőrák.
 • Ingerköhögés: a tüdőt ingerlő por- vagy más idegen részecskék által kiváltott reflexes köhögés.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Mucofree 15 mg pasztilla 20x

  Mucofree 15 mg pasztilla 20x

  <p><span>A Mucofree 15 mg pasztilla HÁRMAS HATÁSÁVAL segít a hurutos köhögésben: </span>Fellazítja a váladékot, Könnyíti a köhögést, Felszabadítja a légzést! TOROKFÁJÁS esetén csökkenti a garat fájdalmát is.</p> <p> </p>

  1 799 Ft
 • Mucofree 15 mg/5 ml szirup 100ml

  Mucofree 15 mg/5 ml szirup 100ml

  <p>Hurutos köhögésre. A Mucofree szirup hármas hatásával fellazítja a váladékot, felszabadítja a légzést és könnyíti a köhögést. A gyógyszer egyénileg adagolható.</p>

  1 949 Ft
 • Mucofree 30 mg/5 ml szirup 100ml

  Mucofree 30 mg/5 ml szirup 100ml

  <p>Hurutos köhögésre. A Mucofree szirup hármas hatásával fellazítja a váladékot, felszabadítja a légzést és könnyíti a köhögést. A gyógyszer egyénileg adagolható.</p>

  2 149 Ft
 • Mucofree MAX 75 mg retard kemény kapszula 20x

  Mucofree MAX 75 mg retard kemény kapszula 20x

  <p><span>A Mucofree Max kapszula HÁRMAS HATÁSÁVAL segít a hurutos köhögésben NAPI 1 KAPSZULÁVAL:</span><span></span></p> <ul> <li>Fellazítja a váladékot,</li> <li>Könnyíti a köhögést,</li> <li>Felszabadítja a légzést</li> </ul>

  2 149 Ft

A köhögés megelőzése

A köhögés, mint tünetet kiváltó betegség megelőzéséről érdemes beszélni. Mindig igaz, hogy amennyiben dohányzik, minél hamarobb hagyjon fel a szenvedélyével! Erősítse immunrendszerét egészséges életmódot követve, melynek legyen szerves része a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, valamint a rendszeres testmozgás is. A 60 évesnél idősebb, és krónikus betegségben szenvedőknek és azoknak, akik foglalkozásuk miatt magasabb kockázatnak vannak kitéve (pl. pedagógusok), ajánlott influenza- és baktériumfertőzések ellen védőoltást beadatni, melyek könnyen tüdőgyulladást okozhatnak.

Van megoldás

A köhögést nem tanácsos kezeletlenül hagyni, a terápia megválasztását a köhögés típusa dönti el. Elsősorban az alapbetegség kezelésére kell törekedni, bakteriális légúti fertőzéseknél például antibiotikumot alkalmaznak.

A köhögéscsillapításra leginkább a száraz típus esetében szokott sor kerülni. Hurutos köhögés esetén a köhögés csillapítása csak rontana a helyzeten, itt a kezelés célja a köpetürítés elősegítése, melyhez köptető, nyákoldó hatóanyagot tartalmazó szereket alkalmazhatunk, ezek elfolyósítják a letapadt váladékot, másrészt segítik a váladék kiürítését a légutakból.

A vény nélkül vagy receptre kapható köhögés elleni szerek mellett jó kiegészítést jelenthetnek a gyógynövény-kivonatok, illetve alkalmazhatunk gyógyteákat (martilapu, fehérmályva, pemetefű, hársfavirág).

A száraz köhögés hátterében gyakran a túlságosan száraz levegő áll, ezért a lakás vagy iroda levegőjének párásítása sokat segíthet a tünetek enyhítésében, éppúgy, mint a bőséges folyadékfogyasztás.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?