Kettős védelem a megfázás ellen

Kettős védelem a megfázás ellen

Kapcsolódó tünetek:

A cink (nyomelem) és C-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítők nagyon hatékonyak lehetnek: meggyorsítják a gyógyulást, elviselhetőbbé teszik a tüneteket.

Az őszi hónapokban minden adott ahhoz, hogy még az egyébként erősebb immunrendszerűek is összeszedjenek egy kellemetlen, megfázásos betegséget. Az idő csalóka, a gyerekek többet vannak közösségben és egyre kevesebb vitamindús zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre – így a szervezet védelmi rendszeréhez szükséges mikrotápanyagokat is nehezebben tudjuk táplálékainkkal becsempészni.

Két mikrotápanyag – a C-vitamin és a cink – azonban segíthet a betegségek elleni küzdelemben, akár megelőzésként szedjük ezeket étrend-kiegészítő formájában, akár kezelésként alkalmazzuk őket. Bár még a tudósok sem tudták minden aspektusát felderíteni a védő és gyógyító mechanizmusoknak – abban mindenesetre egyetértenek, hogy ha C-vitamint és cinket szedünk a megfázásokkal teli időszakban, akkor nemcsak ritkábban kapjuk el a betegséget, de gyorsabban is kigyógyulunk belőlük és a tüneteink is enyhébbek lehetnek. Mindkét anyag szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, a sejtek megerősítéséhez, a fehérvérsejtek, limfociták és falósejtek termeléséhez és aktivizálásához. A cinknek és a C-vitaminnak egyaránt vannak antioxidáns hatásai is.

Kinek érdemes C-vitamint és cinket szednie?

Mindenkinek – ez lenne az egyszerűbb válasz. Ezekre a tápanyagokra ugyanis mindenkinek szüksége van, és sajnos napjainkban, különösen az őszi időszakban, nehezebb úgy összeállítani az étrendünket, hogy elegendő mennyiségű C-vitamin és cink jusson a szervezetünkbe.

Vannak azonban olyan csoportok, akiknek érdemes a szokásosnál is jobban odafigyelniük az egészségükre. A vegetáriánusoknak, a speciális diétát követőknek vagy éppen a fogyókúrázóknak szükséges lehet étrend-kiegészítőket használni, hiszen ők hajlamosabbak lehetnek a hiányos táplálkozásra. Azok, akik sokat vannak közösségben (például egy zsúfolt irodában dolgoznak, vagy éppen iskolába járnak), szintén érdemes lehet extra adag védelmet „szedni” a C-vitamin és cink étrendkiegészítők formájában.

A dohányosok (és a dohányfüstnek passzívan kitettek) szervezete a kutatások szerint több C-vitamint és cinket igényelhet, mert jobban ki vannak téve az oxidatív stressznek. A várandós és a szoptató kismamáknak szintén több cinkre és C-vitaminra lehet szükségük, nemcsak azért, mert a kisbaba szervezetét is „el kell látniuk” a megfelelő tápanyagokkal, de saját magukat is jobban kell védeniük, hiszen a fertőzések, betegségek súlyos hatással lehetnek a babákra.

„Tea, húsleves, C-vitamin”

Ha már elkaptunk valamilyen fertőzést, akkor érdemes mindent megtenni azért, hogy minél hamarabb kilábaljunk belőle. Ez gyakran nem csak a saját komfortérzetünk miatt fontos: arra is ügyelnünk kell, hogy ne fertőzzünk meg másokat, illetve, hogy ne tegyük ki a szervezetünket annak a veszélynek, hogy a betegség továbbterjedjen. Ezért érdemes megfogadni az orvosunk (vagy éppen a sokat tapasztalt nagymamák) tanácsait! Maradjunk otthon, pihenjünk sokat, koncentráljunk a gyógyulásra. Igyunk sok folyadékot és igyekezzünk feltölteni a szervezetünk „raktárait” vitamindús ételekkel és megfelelő étrendkiegészítőkkel!

A cink és a C-vitamin egyaránt gyakori összetevői a vény nélkül kapható, megfázás elleni szereknek. Az adagolásukkal ezért óvatosan kell bánni, különösen, ha több készítményt kombinálunk. A túlságosan sok C-vitamin és a túladagolt cink egyaránt hasmenést, hányást, fejfájást, étvágytalanságot okoz.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek