Előfordul, hogy a szervezet a különböző allergizáló fehérjéket azonosként ismeri fel, így az eredeti, allergizáló fehérjéhez hasonló másik fehérje is kiváltja az immunválaszt. Ez a keresztallergia.
Keresztallergia esetén bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Keresztreakció nem mindig lép fel, de előfordulhat és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén.
Nem keresztreakciót, de ahhoz hasonló tüneteket okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is – ilyenek a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé- melyek pollenszezonban erősíthetik a pollenallergiát.
Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.
Főbb keresztreakciók
parlagfű - uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán
nyírfa - alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, eper, málna, szeder, őszibarack, cseresznye, kivi
pázsitfüvek - rozs
őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava
kesudió - kakaó, kávé
fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi, kamilla, napraforgó, burgonya, fokhagyma, fahéj, petrezselyem
kapor - zeller, üröm, banán
hal - az összes egyéb halfajta, tenger gyümölcsei
diófélék - szezámmag, rozsliszt, pisztácia, napraforgómag, kivi
mogyoró - dió, mandula, az összes többi olajos mag
pázsitfű pollen - kukorica pollen, ananász, rozs, fűszerek, paradicsom, dinnye
poratka - rákfélék
latex - citrusfélék
alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen
fokhagyma - vöröshagyma, spárga
gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei
zöldborsó - hüvelyesek
sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokadó, ananász
gabona - az összes többi gabona
tehéntej fehérje- marhahús
tojásfehérje - a szárnyasok (kacsa,liba, pulyka, csirke, fürj) tojása, de reakció lehet a szárnyas húsára, tollára is
A keresztallergiához hasonló allergiás reakciót a nem megfelelően emésztett fehérjék is okozhatnak illetve erősíthetik a pollenek által kiváltott reakciót.