A jetlag tüneteinek enyhítése

A jetlag tüneteinek enyhítése

Kapcsolódó tünetek:

A hosszú, több időzónán átívelő repülőutak, a távoli, egzotikus tájakra utazás komolyan felboríthatja testünk természetes bioritmusát. Míg más járművek esetében működnek a kompenzációs mechanizmusok, illetve az átállás folyamatos, hiszen az indulástól a megérkezésig eltelt idő elegendő ehhez, addig a viszonylag rövid idő alatt, nagy sebességgel, több időzónán áthaladás kihívások elé állítja szervezetünket. Vannak azonban bevált módszerek, melyekkel az átállás megkönnyíthető.
  1. Utazás előtt egy héttel változtassunk alvásritmusunkon! Ha nyugatra megyünk, feküdjünk később a megszokottnál, ha keletre utazunk, akkor pedig érdemes korábban nyugovóra térni.
  2. Viseljünk napszemüveget! A napszemüveg segít a cirkadián ritmust kordában tartani az erős fények kiszűrésével. Az út során használjunk szemfedőt, füldugót, hogy nyugodtan pihenhessünk!
  3. Ha tehetjük, osszuk fel a hosszú repülőutat kisebb szakaszokra és iktassunk be egy-két napos megállókat! Így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik az időeltolódáshoz.
  4. Utazás közben már az új úticél szerint étkezzünk, aludjunk, így könnyebb lesz megérkezéskor alkalmazkodni.
  5. Kerüljük a gyógyszereket! Ha eddig nem használtuk, ne repülőúton kezdjük el az altató szedését, hiszen nem tudhatjuk, ránk milyen hatással van! Ha mindenképpen szeretnénk valamilyen szert, válasszuk a természetes összetevőjű, gyógynövényes hatóanyagúakat!
  6. Folyamatosan hidratáljuk szervezetünket! Igyunk sok vizet, a dehidratáció ugyanis – különösen hosszú repülőutak alkalmával – súlyosbítja a jetlag tüneteit.
  7. Figyeljünk oda testünk átmozgatására! Az aktivitás hosszú repülőutaknál elengedhetetlen. Érdemes időről időre nyújtózkodni, guggolni egyet-kettőt, és sétálni a fedélzeten.
  8. A célállomáson érdemes minél több időt a szabadban tölteni, így az átállás gyorsabb és zökkenőmentesebb.
  9. Bármennyire nem érezzük magunkat álmosnak, próbáljunk a helyi időnek megfelelően nyugovóra térni! Legalább négy óra éjszakai alvásra szükség van, méghozzá helyi idő szerint. Ha ez nem megy, pótoljuk az éjszakai alvást kisebb pihenőkkel, rövid szunyókálásokkal!
  10. Ha nyugatra megyünk, a reggeli fényt érdemes kiélvezni, míg a délutáni fényt kerüljük, hogy cirkadián ritmusunk át tudjon állni. Ha keletre utazunk, akkor pedig a délutáni fényeket keressük!

+1 tipp: Ha 4 napnál rövidebb az út, az otthoni idő szerint éljünk. Egyszerűen nem érdemes átállni a helyi időre.
2017. április 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek