5 meglepő tény az izmokról

5 meglepő tény az izmokról

Kapcsolódó tünetek:

Az izomtömeg meghatározza a testsúlyt

Izmaink testsúlyunk mintegy 35-40 százalékát teszik ki. Ennek az az oka, hogy az izomszövet jóval nehezebb, mint a zsírszövet. Ezért nem ajánlják a szakemberek, ha diétázni és edzeni kezdünk, hogy csak a mérleget nézzük, hiszen lehet, hogy a testsúlyunk nem változik, de mégis karcsúbbak lettünk, mivel a zsírraktárak helyett izmok fejlődtek.

Izmaink rengeteg vizet tartalmaznak

Akárcsak testünk, izmaink is nagyrészt vízből állnak: akár 70 százalék is lehet a víztartalmuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy edzés előtt és alatt is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, így az izmaink később fáradnak el.

Az izomszövet a legjobb zsírégető

Ha pluszkilóktól szeretne megszabadulni, de eddig csak kardiózott, akkor itt az ideje, hogy mozgásprogramjába beiktassa a súlyzós edzéseket is. Az izmok felépítéséhez és fenntartásához ugyanis a szervezet folyamatosan extra kalóriákat éget el.

Nem csak a nagy súlyokkal lehet izmot építeni

Ahhoz, hogy hatékonyan formáljuk izmainkat, nem minden esetben a nagy súlyokkal való edzés a legmegfelelőbb. A kis súlyzókkal nagyobb ismétlésszámban tudunk dolgozni, a mozgást nagyobb terjedelemben, szabályosabban tudjuk végrehajtani, ezért nagyon hatásos. Ráadásul az izmok akkor fejlődnek, ha sokoldalúan terheljük őket, ezért érdemes váltogatni a kis – és a nagy súlyokkal való edzést és a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat.

Egyszerre rengeteg izmunk mozog

Még a legegyszerűbb gyakorlatok is rengeteg izmunkat mozgatják meg. Egy szimpla lépcsőzéssel is közel 200 izom aktiválódik. Kombináljuk azokat a gyakorlatokat, melyek az alsó- és felsőtestet egyszerre mozgatják meg! Ilyen például az ellipszis tréneren való edzés és a köredzések is ezt a célt szolgálják.
2017. március 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek