Csontritkulás kezelése

Csontritkulás kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Csontritkulás következtében a csontok szervetlen és szerves állománya megfogyatkozik, csökken a csontok keménysége, ezáltal romlik a minősége és a működése is. Emiatt különböző csontfájdalmak (például hátfájás), spontán csontrepedés- és törés, testmagasság csökkenés, háti görbület kialakulása jellemzőek. A betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát, elsősorban a nőket sújtja. Vannak hajlamosító tényezők, mint például a sovány testalkat, dohányzás, kevés testmozgás, nőknél a menopausa utáni állapot, legtöbbször mégis már csak akkor figyelünk fel a bajra, amikor az elváltozások visszafordíthatatlanok. Óriási hangsúly van a megelőzésen, azaz a rendszeres fizikai aktivitáson és mozgáson. Ahogy a nem használt izmok sorvadnak, a „felesleges” csontokat is leépíti a szervezet. A már kialakult csontritkulás kezelésének pillérei az alábbiak.

Gyógyszeres kezelés

Megtervezése komoly szakértelmet kívánó feladat. A csontritkulás elleni gyógyszeres kezelés két csoportra osztható: az egyik a felborult csontújraképződés egyensúlyát állítja helyre és lassítja a csontállomány csökkenését. Mostanában megelőzésként és kezelésként is alkalmaznak hormonokat főleg a változókorban lévő nőknél. A gyógyszerek másik csoportja a fájdalmat hivatott csökkenteni. Igen jó hatásúak a különböző külső bedörzsölők, melyeknek nemcsak gyógy-, de hőhatásukat is jól ki lehet használni. Emellett a D-vitamin és kálcium pótlás minden esetben kötelező. A szervezet kiegyensúlyozott kalciumháztartásához és csont-anyagcseréjéhez fontos ásványi anyagok még a fluorid, a magnézium, a réz, a mangán, a stroncium, a B6- és C-vitamin is.

Fizioterápia és gyógytorna

Az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos részei a terápiának. Emellett és talán még ennél is fontosabb a napi rendszerességgel végzett speciális gyógytorna, mely kiegészíthető víz alatti tornával és úszással is. Ez az izomzat karbantartására, a csontok ásványianyag-tartalmának növelésére és a csonttörések utáni rehabilitációra is kiválóan alkalmas. A rendszeres, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő testmozgás egyáltalán nincs veszéllyel a csontokra, sőt: javítja az általános erőnlétet, csökkenti a fájdalmat, megelőzi vagy helyreállítja a gerinc formájának kóros megváltozását, javítja a tartást és az egyensúlyérzéket is.

Mozgásterápia

Ma már tudjuk: a rendszeresen végzett izomerősítő torna fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát, megakadályozza a gerinc alaki változásait, illetve javítja azokat. Az erős hát- és hasizomzat mintegy természetes fűzőként veszi körül a gerincet, javítja tartását, csökkenti a feszülésből származó fájdalmat és védi a csigolyákat a különböző külső erőkkel szemben.
2017. július 30.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek