Inzulinrezisztenciája van? Így mozogjon!

Inzulinrezisztenciája van? Így mozogjon!

Kapcsolódó tünetek:

Miért veszélyes a kezeletlen inzulinrezisztencia?

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja, melynek elsődleges feladata, hogy a vérből a sejtekbe juttassa a glükózt. Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, így a folyamat zavart szenved. Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen. Az állapot legnagyobb veszélye, hogy ez hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami egy idő után kifárad, és ez 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

A mozgás szerepe az inzulinrezisztencia gyógyításában

Az inzulinrezisztencia terápiájában a gyógyszeres kezelés és a dietetikus által összeállított, speciális diéta mellett igen nagy szerepe van a személyre szabott mozgásprogramnak is. A testedzés ugyanis növeli az inzulin iránti érzékenységet, így segít abban, hogy kevesebb inzulin felhasználásával a glükóz a sejtekbe kerüljön. Éppen ezért sportolás hatására normalizálódik a vércukorszint, csökken az inzulin mennyisége, ráadásul a felgyülemlett zsírszövetektől is megszabadít, ami szintén hozzájárul a betegség sikeres terápiájához, hiszen tanulmányok szerint már 5-10 százalékos súlyvesztés is jelentős javulást eredményezhet az állapotban. Napi 30-60 perc testmozgás hatására ezek az előnyök akár 24-48 órán keresztül is fennállhatnak.

Ajánlott mozgásformák

A legtöbb inzulinrezisztenciás kizárólag kardió edzéseket végez, pedig erősítő edzésekkel kombinálva lényegesen nagyobb és gyorsabb javulás érhető el. Az izomépítés ugyanis csaknem ugyanolyan fontos az inzulin csökkentésében és a szénhidrát anyagcsere normalizálásában, mint a zsírvesztés. Minél nagyobb az izomtömegünk, annál kevesebb inzulinra van szükségünk, így annak mennyisége csökken. A maximális eredmény elérése érdekében fontos a személyre szabott, pulzuskontrollált mozgásprogram összeállítása, amely tartalmazza mind a kardió, mind pedig az erősítő, izomtömegnövelő edzéseket. Ezek heti elosztása, valamint idejének meghatározása mozgásterapeuta feladata.  A szakember a sportolás megkezdése előtt részletes állapotfelmérést végez, mivel a mozgásformának és a terhelésnek igazodnia kell a beteg egészségi állapotához, edzettségi szintjéhez, ami többek között a hipoglikémia (vércukorszint zuhanása) fellépését hivatott megelőzni. Érdemes tehát mindenképpen szakember segítségét kérni, aki hosszú távra, tervszerűen építi fel a személyre szabott edzésprogramot és az egyéni terhelhetőségtől, egészségi állapottól, a fejlődés ütemétől függően módosítja az edzéseket.
2017. március 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek