Így utazzunk ételallergiával

2018. szeptember 7.

Utazás, nyaralás közben az is nehéz, hogy betartsunk egy fogyókúrát. Ha pedig még allergiások is vagyunk, az aztán már tényleg nagy kihívás. De mit tehetünk, hogy mindez könnyebbé váljon?

Így utazzunk ételallergiával

Így utazzunk ételallergiával

Legyen nálunk gyógyszer

Ha komolyabb reakciót kiváltó ételallergiával utazunk, mindig menjünk biztosra gyógyszereinkkel. A felismerhetőség és a biztonság érdekében eredeti csomagolásukban tartsuk őket, mindig abban a táskában, poggyászban, amely nálunk van. Sőt, mielőtt elindulunk, kérjünk egy extra receptet orvosunktól arra az esetre, ha elveszítenénk őket. Érdemes lehet ezenkívül utánanézni annak is, hogyan működik az egészségügyi ellátórendszer úti célunkon, és tisztázni a biztosítónkkal, hogy védve vagyunk-e általa.

Szóljunk a légitársaságnak

Ha súlyos ételallergiánk van, mindenképpen tájékoztassuk a légitársaságot az ügyfélszolgálaton keresztül, legalább 24 órával az indulás előtt. Így lehetőségük lesz olyan rágcsálnivalót vagy hosszabb utak esetén speciális fogásokat előkészíteni, melyek biztosan nem tartalmazzák a gondot okozó allergént. Néhány esetben még az is lehet, hogy megkérik a többi utast is, hogy tartózkodjanak a számunkra kritikus ételek fogyasztásától a gépen.

Más nyelveken

Nagyon hasznos lehet, ha célországunk nyelvén megtanuljuk a számunkra létfontosságú kifejezést (például: tengeri hal allergia, tejmentes, vegetáriánus), ezzel sok fejfájást spórolhatunk meg magunknak az út során. Még biztosabbra mehetünk, ha az adott nyelven (vagy egyetemesen a kis szimbólumokat használva) készítünk egy allergia kártyát, amelyen az összes allergénünk fel van tüntetve.

Főzzünk mi!

Ha nem bánjuk az ételkészítést, és nem egy 5 csillagos luxushotelbe készülünk, akkor egy bérelt apartman vagy lakás, amely rendelkezik saját konyhával, fantasztikusan kényelmes lehet allergia szempontjából. Biztosan amúgy is ellátogattunk volna a helyi piacra, nem igaz?

Válogassunk!

Ha étteremben eszünk, sem kell feltétlen ragaszkodnunk a menüben leírtakhoz. Az étlap sehol sincs kőbe vésve, nyugodtan válogassuk össze, mit szeretnénk. Az egyik előételt egy másik főétel köretével? Vagy két köretet együtt? Semmi gond, kérjük meg a pincért, biztosan segít majd a választásban.

Nézzünk utána!

A tapasztalt utazók mindig terveznek az út előtt. Ahogyan a legjobb múzeumokat vagy a leghíresebb történelmi emlékeket, úgy a rugalmasabb éttermeket is megtalálhatjuk online. Keressünk rá a különféle értékelő oldalakon, valószínűleg találunk majd egy-két bővebb véleményt is a helyekről, és ha felkészülten megyünk, biztosan mindig lesz mit ennünk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Kulcsszavak: , ,