Így kezelhető a leghatékonyabban a lábgomba

Így kezelhető a leghatékonyabban a lábgomba

Kapcsolódó tünetek:

A lábgombáért felelős kórokozók minden olyan helyen jelen vannak, ahol mezítláb szoktak mozogni az emberek, tehát az uszodákban, vagy akár a különféle öltözőkben. A legveszélyeztetettebb személyek közé az idősek és a cukorbetegek tartoznak. Előbbiek esetében sokkal lassabb a bőr és a körmök regenerációja, utóbbiaknál pedig nem tökéletes a vérkeringés, így sokkal nagyobb a megfertőződés rizikója.

A legfontosabb: ne várjunk!

Az egyik legfontosabb: annak érdekében, hogy minél gyorsabb legyen a gyógyulás, minél előbb kezdjük meg a kezelést. A lábgomba sajnos nagyon gyorsan át tud terjedni a körmökre, tovább nehezítve ezzel a kezelést. Főleg a cukorbetegeknek jelenthet ez komoly problémát, hiszen nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki.

Lábgomba – Hatékony készítmények

A lábgomba sosem múlik el magától, így szükséges gombaellenes szerek (antimikotikumok) szedése, de már lehet kapni olyan lokálisan alkalmazható krémeket, spray-ket, púdereket és zseléket, amelyek meggátolják a gombák elszaporodását és növekedését. A megfelelő kezelés mindig függ a lábgomba súlyosságától. Míg a kezdeti stádiumban még teljesen elegendő, ha külsőleg kezeljük az érintett területet krémekkel, kenőcsökkel, spray-kel és púderekkel, súlyosabb esetekben, amikor a gomba már átterjedt a sarokra, a talpra, a körmökre, már szükségessé válik a belsőleg alkalmazandó készítmények használata. Az orvosok ilyenkor antimikotikumok szedését javasolják, melyek hatóanyagaik képesek megakadályozni a gombák további szaporodását. Akinek erősen izzad a lába, annak a púderek és a zselék lesznek a leghatékonyabb készítmények, míg száraz bőr esetén inkább a krémek használata javasolt, ugyanis ezeknek ápoló hatásuk is van. Az oldatok egyik nagy előnye, hogy vékonyan is fel lehet ezeket kenni, illetve alaposan be lehet dörzsölni a lábba. Azoknak viszont, akik nem szeretnének hozzáérni az érintett területhez, a spray-k bizonyulnak jó választásnak.

A leggyakoribb és leghatékonyabb hatóanyagok közé sorolják a terbinafint, az itrakonazolt, a klotrimazolt, a mikonazolt és a bifonazolt, melyek mind széles spektrumú antimikotikumok. A terbinafin külsőleg és belsőleg alkalmazható készítményekben is megtalálható, míg az itrakonazol csak belsőleg alkalmazható. A klotrimazol megakadályozza az ergoszterol termelését, ami a gomba sejtfalának egy fontos alkotóeleme, így elhal a gomba. Ez megtalálható krémekben, oldatokban, spray-ben és púderekben egyaránt. Utóbbit leginkább az utókezelés során szokták alkalmazni. A mikonazol és a bifonazol hatása hasonlít a klotrimazoléra, viszont utóbbi sokkal tovább marad jelen a bőrben, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is van, így enyhíti a viszketést.

2021. január 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek