A körömgomba megelőzése

2020. augusztus 31.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

A körömgomba egy viszonylag elterjedt betegség, számos helyen el lehet kapni, de legfőképp ott, ahol nedves és meleg a levegő. Szerencsére azonban sok mindent tehetünk a megelőzése céljából.

A körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése

Miért fontos a körömgomba megelőzése?

Gombás kórokozókkal rengeteg helyen találkozhatunk, de fokozottan kell figyelnünk az uszodákban, a szaunákban, a nyilvános zuhanyzókban vagy öltözőkben, azaz mindenhol, ahol meleg és nedves a levegő.

Fontos megemlíteni, hogy az otthonunkban sem vagyunk teljes biztonságban, legalábbis akkor, ha valamelyik családtagunk láb- vagy körömgombás. Ilyen esetben nagyon magas a fertőzésveszély, amit úgy tudunk csökkenteni, hogy nem használjuk ugyanazt a törölközőt vagy papucsot, illetve nem járkálunk mezítláb, hiszen akár a szőnyegen is össze tudjuk szedni.

Milyen módon lehet megelőzni?

Ha egészségesek és ápoltak a lábaink, akkor sokkal kisebb az esélyük ezeknek a kórokozóknak. Ettől függetlenül számos dolgot tehetünk annak érdekében, hogy tovább csökkentsük az esetleges megfertőződés rizikóját.

Lábhigiénia

Rendszeresen és alaposan tisztítsuk meg a lábunkat, szárazra törlésük után pedig mindig kenjük be. Figyeljünk az ujjközökre is, hiszen ott is könnyedén elszaporodhat a gomba. Ezen kívül figyeljünk a lábunk és körmeink megfelelő ápolására, azaz rendszeresen vágjuk le a körmeinket.

pH-semleges szappanok

Ha egészséges a bőrünk, akkor annak védőrétege képes megakadályozni a gombás kórokozók elterjedését. Léteznek azonban olyan szappanok, melyek kárt tehetnek ebben a rétegben, ami így már nem tudja ellátni a funkcióját. Épp ezért csak olyan pH-semleges szappanokat használjunk, amelyek nem ártalmasak a bőrünkre nézve, mert pH-juk megegyezik a bőr enyhén savas 5,5 pH-értékével.

Vigyázzunk a lábainkra

A gombás kórokozók már a legkisebb, akár láthatatlan sérüléseken is bejuthatnak a szervezetünkbe, ahol aztán elszaporodnak. Ilyen típusú sebek gyakran fordulnak elő. Akár a szoros cipők is okozhatnak hasonló sérülést.

Viseljünk légáteresztő zoknikat és cipőket

Figyeljünk arra, hogy a zoknik és a cipők mindig légáteresztő és természetes anyagokból készüljenek, ugyanis ezekbe kevésbé izzad bele a lábunk.

Viseljünk papucsot

Az olyan nyilvános helyeken, mint például az uszoda és a szauna, sose járjunk mezítláb, hiszen ott nagyon magas a fertőzésveszély. Mindig viseljünk megfelelő lábbelit, így csökkenthetjük a betegség kialakulásának rizikóját.

Fertőtlenítsük a körömvágó ollót és körömcsipeszt

Ha több személy ugyanazt a körömvágó ollót vagy körömcsipeszt használja, akkor mindig le kell azokat fertőtlenítenünk, ellenkező esetben átadhatjuk egymásnak a kórokozókat. Ez minden olyan eszközre vonatkozik, ami érintkezik a lábunkkal, illetve a körmeinkkel.

Erősítsük az immunrendszerünket

Az erős immunrendszer akár le is tudja küzdeni az ilyen baktériumokat, ezért fokozottan figyeljünk az egészséges táplálkozásra, és együnk sok gyümölcsöt, zöldséget.

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Tippjeinknek hála végre búcsút inthetünk a gyenge, töredezett körmöknek, melyek mindig a legrosszabb pillanatban képesek letörni vagy beszakadni.

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

Mindenkinek vannak rossz szokásai, de talán a körömrágás az egyik legidegesítőbb. Gyakran unalomból vagy stresszes szituációkban kezdjük el. De vajon mit tehetünk, ha le akarunk erről szokni? Az alábbi tippek segíthetnek.

Benőtt köröm kezelése házilag

Benőtt köröm kezelése házilag

Kevés kellemetlenebb dolgot ismerünk a benőtt körömnél, hiszen rettentően fájdalmas és még vérezhet is. Lássuk, milyen házi gyógymódok léteznek erre a problémára.

Körömgomba télen

Körömgomba télen

Az időjárást tekintve ismét elérkezett a zárt cipők ideje, melyekben elrejthetjük a lábainkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene már a lábápolással foglalkoznunk.

Teendők körömágy-gyulladás esetén

Teendők körömágy-gyulladás esetén

A körömágy-gyulladás igencsak kellemetlen jelenség, amely kis mérete ellenére fájdalmas tünetekkel jár, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. De mi okozza a panaszokat és mi a teendőnk, ha jelentkeznek?

Összes cikk Szépség- bőr- és körömápolás témában