Így kerülheti el az influenzát az ünnepek alatt!

2016. november 16.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, orrdugulás, orrfolyás

Nem szeretné sem betegen, sem esetleg bármelyik, az ünnepekre lebetegedett családtagja ápolásával tölteni az idei karácsonyt? Akkor íme a leghatékonyabb módszerek az influenza megelőzésére karácsony idején.

Így kerülheti el az influenzát az ünnepek alatt!

Az időjárás hidegre fordulásával sajnos együtt jár az influenzaszezon is, az ünnepek, a családi összejövetelek pedig különösen kedveznek a fertőzéseknek és a kórokozók terjedésének. Ezek a módszerek segítenek, hogy egészségesek maradjunk az ünnepek alatt is!

1. Védőoltás

Ha biztos védettséget szeretne az influenzavírusokkal szemben, még idejében oltassa be magát! A legjobb kora ősszel beadatni a védőoltást, mivel a védettség kialakulásához szükség van két-három hétre. Ez azért is célszerű, mert a hideg idő beköszöntével, sokan elkapnak valamilyen fertőzést, náthavírust és ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását.

Ha 6 hónaposnál fiatalabb kisbaba van a családban, a családtagok oltásával védhetjük meg őt az influenzától.

2. Fokozott higiénia

Kis odafigyeléssel magunk is csökkenthetjük annak az esélyét, hogy megfertőződjünk. Már az alapvető higiéniai szabályok betartásával is sokat teszünk egészségünkért, ezért ezeket nem szabad félvállról venni:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Tömegközlekedési eszközök használata után, illetve minden alkalommal, amikor hazaérünk, első dolgunk legyen, hogy alaposan kezet mosunk! Ugyanez igaz mosdó használata és orrfújás, köhögés után, valamint evés előtt.
 • Influenzás időszakban amennyire csak lehet, kerüljük a közvetlen testi kontaktust – puszilkodást, ölelkezést – a barátokkal, hozzátartozókkal!
 • Mindig használjunk kanalat vagy villát az étel kiszedéséhez, kézzel ne nyúljunk hozzá, ne nyaljunk bele az ételbe! Gondoskodjunk kínáló tálakról, így elkerülhetjük, hogy a vendégek egymás előtt nyúlkáljanak.
 • Jelöljük meg a poharakat, így elkerülhetjük, hogy vendégeink összekeverjék őket. Sose szolgáljuk fel az italokat üvegben, a vendégek ugyanis elfelejthetik, melyikből ittak.
 • Használjunk kézfertőtlenítőt, mielőtt arcunkhoz nyúlnánk, vagy enni kezdenénk. Ezzel megóvhatjuk magunkat az ajtókilincsekről, kapaszkodókról és bevásárlókocsikról származó vírusoktól.

Így kerülheti el az influenzát az ünnepek alatt!

3. Immunrendszer-erősítés

Ha betegségekről van szó, a legjobb a megelőzés. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha immunrendszerünk kellően stabil.

 • Mindig aludjunk eleget, ezzel is segíthetjük szervezetünk védekező rendszerének hatékony működését, regenerálódását.
 • Az ünnepek alatt is tartsuk magunkat a megszokott napirendhez! A szervezetet ugyanis gyengíti, ha felborul a bioritmusa.
 • Mozogjunk rendszeresen az ünnepek alatt is! A testedzés erősíti az immunrendszert, kevésbé leszünk hajlamosak a megbetegedésre.
 • Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget! Az antioxidánsok kulcsfontosságúak az egészséges immunrendszer fenntartása szempontjából. A gránátalma, a goji és az acai bogyó, valamint az áfonyafélék (kék-, fekete- és tőzegáfonya) rengeteg szabadgyökpusztító összetevőt tartalmaznak, csakúgy, mint a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a sárgarépa és a citrusfélék.
 • Kerüljük a túl sok cukrot, az ugyanis elnyomja az immunrendszert. A baktériumok és a vírusok számára a cukor kiváló táptalajt nyújt a szaporodáshoz. A finomított cukrok helyett válasszunk természetes cukrokat!
 • Ünnepek közeledtével érdemes nagyobb dózisban C-vitamint szedni immunrendszerünk erősítésére és a D-vitamint pótolni, amit ebben az időszakban általában nem tudunk bejuttatni a szervezetünkbe a napfény révén.

4. Testi és lelki méregtelenítés

 • Tanuljuk meg kezelni feszültségünket! Erre kiváló módszer a rendszeres mozgás, a légzőgyakorlatok és a meditálás. A stressz a teljes endokrin rendszer kibillentésével megakadályozza az immunrendszer optimális működését. A kezeletlen stressz számos káros egészségügyi következménnyel járhat, az alacsonyabb védettséget is beleértve.
 • Rendszeresen méregtelenítsünk! Az öt legfontosabb méregtelenítő szerv a máj, a vese, a tüdő, az emésztőtraktus és a bőr. Optimális működésük biztosításához szükség van rendszeres tisztításukra. Válasszunk olyan méregtelenítő táplálékkiegészítőt, amely mindegyik fent említett szerv tökéletes működését segíti!
 • Különösen ünnepek alatt igaz, hogy a nagy mennyiségű, nehezebb étellel megterheljük emésztőrendszerünket, ezért törekedjünk arra, hogy egy nap csak egy kiadósabb étkezés legyen, a többi tápanyagban gazdag, de kalóriában szegény fogásokat tartalmazzon!
Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!