Így kell eltávolítani a kullancsot kedvencünkből

Így kell eltávolítani a kullancsot kedvencünkből
Mindenekelőtt szögezzük le: bár a kullancs szakszerű eltávolítása otthon is elvégezhető, kell hozzá gyakorlat, így ha nem biztos magában vagy a folyamat közben félresikerül valami (például beszakad a kullancs feje), forduljon állatorvoshoz! Minél kevesebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés veszélye, így minden séta után simogassa át állata szőrét, hogy a belekerült kullancsok még a beágyazódás előtt kieshessenek!

Amire az eltávolításhoz szüksége lesz:
  • eldobható gumikesztyű
  • kullancscsipesz
  • zárható üvegcse (például befőttesüveg)
  • orvosi alkohol
  • fertőtlenítő kendő vagy spray
A szakszerű eltávolítás folyamata:
  1. Töltsön a befőttesüvegbe alkoholt, ez fogja majd megölni a kullancsot. Ebben meg is tudja őrizni a vérszívót, míg biztos nem lesz abban, hogy állatkája nem lett fertőzött.
  2. Vegye fel a gumikesztyűt! A kesztyű viselése védi Önt a kullancsok által terjesztett fertőzésektől. Mivel igencsak könnyen, akár egy véletlen mozdulattal is bejuthat a baktérium a véráramba, így jobb félni, mint megijedni. A kesztyűt minden esetben dobja el használat után!
  3. Próbálja meg nyugodtan tartani kedvencét! Ha van a közelben valaki, kérje meg, hogy fogja le gyengéden, de határozottan, és nyugtassa a művelet közben. A legtöbb állat nem viseli jól a szokatlan mozgásokat, főleg a bökdösést, így mindenképp szükség van rá, hogy biztosítsa: kedvence nem fog elrohanni az eljárás közepén.
  4. Jöhet a csipesz. Ujjaival fésülje szét a szőrt a kullancs körül, és helyezze a csipesz végeit a lehető legközelebb a vérszívóhoz! Vigyázzon, hogy ne sértse meg kedvence bőrét!
  5. Húzza ki a kullancsot! A fejénél vagy a csápjainál igyekezzen ráfogni a csipesszel, majd óvatos, egyenletes mozdulattal, egyenesen tartva az élősködő testét, távolítsa azt el az állat bőréből! Vigyázzon rá, hogy ne nyomja szét a potrohát, mivel az is fertőző nedvet tartalmaz.
  6. Helyezze a kihúzott kullancsot az előkészített befőttesüvegbe! Ellenőrizze, hogy valóban az alkoholba esett-e a kullancs, nem ragadt-e fenn az üveg falán vagy a csipeszen. Zárja be az üveget, és tegye el pár hétre, így ha kedvence valamilyen fertőzés jeleit mutatja, az orvos meg tudja majd állapítani, milyen betegséget hordozott az élősködő.
  7. Ellenőrizze, hogy nem maradt-e háziállatában a vérszívó feje vagy csápjainak darabja! Ha nem sikerült az egész kullancsot eltávolítani, forduljon állatorvoshoz!
  8. A folyamat végeztével kezelje fertőtlenítő kendővel vagy sprayvel a területet! Használata előtt győződjön meg róla, hogy a termék alkalmazható állatok kezelésére is.
  9. Fertőtlenítse a kullancscsipeszt, dobja el a kesztyűket, és tisztítsa meg kezeit!
  10. Figyelje a sebet és háziállatát! Pár napig mindenképpen tartsa szemmel az érintett bőrterületet, hogy megfelelően gyógyul-e! A következő hetekben pedig háziállatát is figyelje: ha bajt észlel, a megőrzött kullanccsal együtt vigye el állatorvoshoz!
2018. május 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink