Ideális hőmérséklet a lakásban

Ideális hőmérséklet a lakásban

Kapcsolódó tünetek:

A fűtési szezon már javában tart. Szerencsés helyzetben vannak azok, akik szabályozni tudják lakásuk fűtési rendszerét, így be tudják állítani az ideális hőmérsékletet. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi is ez.

Arra nézve, hogy az egészségünk és komfortérzetünk szempontjából otthonunkban milyen hőmérséklet és páratartalom a legideálisabb, nincs írott szabály. Egyes szakértők azt mondják, hogy 23 foknál melegebbre nem érdemes felfűtenünk a lakást, mert nem csak egészségtelen, de felesleges pénzkidobás is. Véleményük szerint a megfelelő hőmérséklet 20 és 23 Celsius fok között mozog, attól függően, hogy éppen mit csinálunk - tévét nézünk, vagy főzünk - illetve melyik helyiségről beszélünk. Kisgyermekek esetében, főleg csecsemőknél ez a hőmérséklet természetesen 1-2 fokkal legyen melegebb, a fürdetés pl. 24-25 fokos helyiségben történjen.

A túl melegre fűtött helyiség, pl. dolgozószoba, iroda, bágyadttá és enerválttá tesz, rontja a gondolkodást, csökkenti a reakcióidőt. Ilyen esetben óránként szellőztessünk, frissítsük fel a levegőt, még ha kicsit rosszul is esik a hideg, fagyos levegő.

Amennyiben az egyes helyiségek hőmérséklete eltérő, ügyeljünk rá, hogy túl nagy különbség ne legyen a két szoba hőmérséklete között, mert könnyebben megfázunk. Figyeljünk arra, hogy a benti hőmérséklet tartósan ne legyen 18 fok alatt, mert nem csak hamarabb fázunk meg, de növekedik a vérrögképződés esélye, mely szív- és érrendszeri problémákhoz vezet, nem beszélve arról, hogy pl. a penészgomba is könnyebben megtelepszik.

Hálószobatitkok

A jó alváshoz a hálószoba hőmérséklete is nagyban hozzájárul. A túl meleg hálószoba felületes alváshoz vezet, több az éjszakai mikroébredések száma, nehezebben jön az álom. A meleg, száraz levegőben könnyebben kiszárad a nyálkahártya, amely növeli a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát. Gyakoribb a szemszárazság, a köhögési inger.

A hőmérséklet mellett a megfelelő páratartalom is fontos összetevője a minőségi alvásnak. A hálószobában a fent említett problémák elkerülése érdekében kb. 40-50%-os páratartalmat érdemes biztosítani. Erre a célra számos párásító készülék közül válogathatunk, amely nem csak a megfelelő páratartalmat biztosítja, de bizonyos készülékek tisztítják a levegőt, pollenszűrővel rendelkeznek, illetve lehetőség van aromaolajok párologtatására is.

A jó alvás érdekében lefekvés előtt (és a reggeli ébredést követően) szellőztessünk, 1-2 percre nyissuk ki az ablakot, frissítsük fel a levegőt.

2015. december 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink