HPV fertőzés nőknél

HPV fertőzés nőknél

Kapcsolódó tünetek:

A HPV-nek számos típusa Magyarországon is a fiatal felnőttek 70 százalékánál kimutatható. A megfertőződés általában külső jelek, illetve panaszok nélkül zajlik, és az esetek 90 százalékában 2 év alatt magától meggyógyul. Ha azonban hosszú távon is fennáll a fertőzés, akkor ez a sejtek elváltozását okozhatja, ami idővel akár daganatos megbetegedéshez vezethet.

Az ártalmatlan szemölcsöket bőrkontaktussal lehet átadni, míg a nemi szerveket érintő, esetleg condylomát vagy méhnyakrákot okozó HPV típusok szexuális úton terjednek. A szülés során az anyuka is átadhatja a kisbabának, vagyis a vírus vertikálisan is terjed. Fontos hangsúlyozni, hogy szoptatással nem terjed a fertőzés. A HPV vírusoknak létezik tehát alacsony és magas kockázatú típusa. Az előbbiek túlnyomó részben condylomát okoznak, és csak nagyon kicsi annak az esélye, hogy valamilyen daganatos megbetegedés alakul ki annak nyomán. A leggyakoribb típusok a HPV 6 és 11, de a 0, 42, 43, 44, 54, 61, 62, 70, 71, 72, 74, 81 és 83 is ide tartoznak. A magas kockázatúak következtében alakulhat ki rák, ezen belül is leggyakrabban méhnyakrák. A két legfontosabb és legelterjedtebb típus ezen belül a HPV 16 és 18, de többek közt ide tartozik a 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 és 59 is.

A HPV fertőzés kialakulása

A HPV egy DNS-víruscsoporthoz tartozik, és szaporodásukhoz, mint minden fertőzést okozó vírusnak, emberi sejtekre van szükségük. Ennek menete: a HPV vírus bejuttatja az örökítőanyagát az emberi gazdasejtbe, amit újabb vírusok termelésére kényszerít, melyek további emberi sejteket tudnak megtámadni. A gyorsan kialakuló vírustömeg következtében alakulnak ki a bőrön és a nyálkahártyákon a különféle szemölcsök, amelyekből akár rosszindulatú daganat is kialakulhat. Mindebben a humán örökítőanyag változása is szerepet játszik. Rizikófaktorok Az egyik legnagyobb rizikófaktor a védekezés nélküli szexuális együttlét. Ezen kívül számos más tényező van, ami növeli a HPV vírussal történő megfertőződés esélyét:
  • Szexuális kapcsolatok létesítése a 16. életév előtt
  • Dohányzás
  • Fiatalkori szülés – Ez arra vezethető vissza, hogy a terhesség során megváltozik a méhnyak nyálkahártyája, és sokkal könnyebben fertőződik meg, ami még gyakoribb 18 éves kor alatt. Ez az állapot a várandósságot követően akár több évig is fennállhat
  • Gyenge immunrendszer: Ha az immunrendszerünk egy alapbetegség vagy gyógyszerek szedése következtében le van gyengülve, akkor szintén nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg HPV-vel
  • Más nemi betegség – például chlamydia vagy genitális herpesz
Mi a condyloma? Rákon kívül condylomát is okozhat a HPV, ami egyfajta nemi szemölcs. Ezek zömében gombostű méretűek, laposak és rendkívül nehezen észrevehetőek. Egyes esetekben csak egy-egy szemölcs keletkezik a szeméremtesten, a hüvelyben, a méhszájon vagy a végbélnyílásnál, de egyszerre akár több is kialakulhat. Ezek a szemölcsök ártalmatlanok, de rendkívül fertőzőek és zavaróak, szexuális együttlét során pedig akár fájdalmat is okozhatnak. A condyloma szexuális úton terjed, és zömében alacsony kockázatú HPV típusok váltják ki. A megfertőződés és a szemölcs megjelenése között akár 8 hónap is eltelhet. Míg egyeseknél maguktól elmúlnak a szemölcsök, addig másoknál több hónapon vagy akár éven át megmaradnak. Méhnyakrák Amennyiben a HPV fertőzés magas kockázatú, akkor olyan változásokon mehetnek át a sejtek, melyek évek múltán rákos megbetegedéshez vezethetnek. Nők esetében legtöbbször méhnyakrák alakul ki, de nem minden fertőzés vezet ehhez a kórképhez. Statisztikailag 100 nőből kevesebb mint 1-nél alakul ki méhnyakrák, akár a megfertőződés után 15 évvel is. Ebből is látszik, hogy viszonylag sok idő telik el, míg egy rosszindulatú daganat kialakul, ezért olyan fontos a rendszeres rákszűrés, hiszen ezeknek köszönhetően időben észrevehetők a daganatos elfajulás korai jelei. Más ráktípusok A méhnyakrák kapcsán bizonyított a HPV vírus és a daganatos megbetegedés közti közvetlen kapcsolat, azonban más rákos megbetegedések is kialakulhatnak HPV következtében. Az orális szex következtében például megnő az olyan daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázata, mint például a gégeráké. Ezen kívül a nemi szervnél és a végbélnyílásnál kialakuló szemölcsök például hüvely- vagy végbélrákot is okozhatnak, de ezek sokkal ritkábbak, mint a méhnyakrák. HPV-teszt Az utóbbi években már egy teszt segítségével is megállapítható egy esetleges HPV fertőzés, továbbá azonosítható a vírus típusa. A legjobb eredmény úgy érhető el, ha a méhnyaknál végzik el a tesztet, aminek köszönhetően fény derül az esetleges rosszindulatú daganatra vagy akár a rákot megelőző állapotra. Más testrészek vizsgálatához azonban kevésbé alkalmas. A tesztnek számos változata létezik.
2021. április 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek