HPV fertőzés férfiaknál

HPV fertőzés férfiaknál

Kapcsolódó tünetek:

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, mely férfiakat és nőket egyaránt megfertőzhet. A legtöbb ilyen fertőzés 1-2 éven belül elmúlik, ha ez azonban nem következik be, akkor károsulhatnak a nyálkahártya epiteliális sejtjei, amely rosszindulatú daganat kialakulásához is vezethet. Minden második felnőtt fertőzött Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a szexuálisan aktív felnőttek kb. fele megfertőződött már a HPV-vel. Több mint 100 típusú humán papillomavírust különböztetünk meg, melyek közül azonban nem mindegyik okoz rákot. Leginkább a 16-os és 18-as HPV típusok vezethetnek daganatos megbetegedésekhez, míg a többi fajta zömében mindössze kellemetlen, de ártalmatlan szemölcsök kialakulását okozza. Számos kutatás bebizonyította, hogy nem csupán méhnyakrákot, hanem különféle fej- és nyakdaganat is okozhat a HPV. A tudósok úgy vélik, hogy a humán papillomavírus felel például a száj rákos megbetegedéseinek 70 százalékáért, illetve a gége daganatok 20 százalékáért.

Miért van a férfiakban is jelen a HPV?

A humán papillomavírus szexuális úton terjed, és nem válogat a nemek közt, így nemtől függetlenül bárki megfertőződhez vele. Mik a veszélyek? A HPV típusától függően keletkezhetnek jóindulatú daganatok a nemi szervek területén, azaz kondilómák, de akár rossz indulatúak is kialakulhatnak, például a férfi nem szerven vagy a végbélnyílásnál. A fertőzés eleinte nem okoz semmiféle panaszokat és tüneteket, azaz nem is sejtjük, hogy a szervezetünkben van a humán papillomavírus. Az esetek 90 százalékában magától el is tűnik, de amennyiben ez nem következik be, akkor az egészséges sejtek elfajulása, rákos burjánzása jöhet létre. Ez a folyamat több évig, de akár évtizedekig is eltarthat, továbbá az is bekövetkezhet, hogy a módosult sejtek egyszerűen eltávoznak a szervezetünkből. Ennél a fertőzésnél az a legnagyobb probléma, hogy semmit nem veszünk észre a bennünk lezajló folyamatokból, továbbá azt sem lehet előre megjósolni, hogy milyen lesz a fertőzés lefolyása. Férfiak esetében tovább nehezít a helyzeten, hogy számukra nem léteznek speciális HPV tesztek.

Hogyan védekezhetünk a HPV ellen?

Alapvetően két módja van a megelőzésnek:
  • A óvszer használata számos szexuális úton terjedő betegségtől megvéd, többek közt a HPV-től is.
  • HPV védőoltás: Az oltás meg tud védeni minket a legagresszívebb HPV-típusoktól is.
Miért oltassák be magukat a férfiak? Az oltást leginkább a 11 és 26 év közti fiataloknak szokták javasolni, de a legjobb még az első szexuális együttlétet megelőzően. Természetesen később is hatásos, ugyanis akkor is védelmet nyújt azokkal a vírusokkal szemben, melyekkel még nem fertőződtünk meg, továbbá az újbóli megfertőződést is megakadályozza. A férfiak számára azért javasolt a védőoltás, mert megvédi őket a végbél- és a péniszráktól, ezen kívül így nem tudják átadni a nőknek, aminek köszönhetően mérsékelhető a fertőzöttek száma. A szakemberek továbbá kimutatták, hogy csak abban az esetben lehet teljesen eltüntetni a HPV-t, ha mindkét nem megkapja a védőoltást.
2021. május 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek