Hogyan kezelhető a depresszió?

Hogyan kezelhető a depresszió?

Kapcsolódó tünetek:

Pszichoterápiák A pszichoterápia türelmet, kitartást és elköteleződést igényel a betegektől. Aki ettől nem riad vissza, hosszú távú sikereket érhet el, így le tudja küzdeni a depressziót és összességében javít a lelki stabilitásán. A klasszikus pszichoanalízis és a pszichoterápia az úgynevezett pszichodinamikus pszichoterápiák közé tartoznak. Alapjuk, hogy a depressziót valami olyan vesztesség vagy betegség váltja ki, amit nem tudott rendesen feldolgozni az érintett. A terápia során ezekkel szoktak foglalkozni. Kognitív viselkedésterápia Ez a típusú kezelés a klasszikus viselkedésterápia egy továbbfejlesztett formája, amely során felszínre kerülnek a negatív gondolatok és viselkedési minták, melyek helyességét leellenőrzik és új, pozitív gondolatokkal helyettesítik. További pszichoterápia típusok Az interperszonális terápia egy rövid távú kezelési módszer, amit a depresszív megbetegedések kezelésére fejlesztettek ki, és a viselkedés-, illetve a pszichodinamikus terápia módszereit kombinálja. Célja, hogy az érintettek megtanulják az olyan konfliktusok kezelését, melyek hozzájárulnak a depresszióhoz.

Antidepresszáns gyógyszerek alkalmazása depresszió esetén

Nagyon súlyos depresszió esetén, illetve abban az esetben, ha az érintettek elutasítók a pszichoterápiával szemben, úgynevezett antidepresszánsok szedését szokták javasolni a szakemberek. Ezekkel a depresszió tüneteit lehet sikeresen kezelni, azonban pozitív hatásuk csak több hét után érződik. Ezen kívül arra sincs garancia, hogy ténylegesen hatnak, ugyanis mindenki másképp reagál ezekre a készítményekre és azok hatóanyagaira. Míg egyesek úgy érzik, hogy újjászülettek, addig másoknál alig hatnak, vagy a jelentkező mellékhatások csak tovább nehezítik az életüket. A szedés felfüggesztésével pedig fennáll a visszaesés veszélye, főleg akkor, ha hirtelen hagyják abba. A gyógyszerek szedésén csak orvosi javaslatra lehet változtatni. A gyógyszerváltás fokozatosan történik rendszeres orvosi megfigyelés mellett. Szelektív szerotonin visszavétel-gátlók Depresszió kezelésére szelektív szerotonin visszavétel-gátlók, illetve szerotonin és noradrenalin visszavételét-gátlók szedését szoktak még javasolni. Ezek megemelik a boldogsághormonként ismert szerotonin szintjét az agyban, és javítanak az érintettek hangulatán. Ezeknek a készítményeknek jelentősen kevesebb mellékhatásuk van, mint a régebbi típusú gyógyszereknek. Leggyakrabban émelygésre, belső ingerültségre és szexuális diszfunkciókra panaszkodnak az érintettek. Triciklikus antidepresszánsok

Ezek a legrégebben, már 1950-től alkalmazott gyógyszerfajták, amelyek szintén megemelik az agyban a szerotonin és a noradrenalin szintjét. Hátrányuk azonban, hogy blokkolják a hisztamin és acetilkolin receptorokat, aminek következtében számos mellékhatás jelentkezhet, többek között szájszárazság, remegés, fáradtság, székrekedés. Idősebb személyeknél továbbá szívritmuszavar és szapora szívverés is felléphet. Ezen mellékhatások miatt már csak ritkán alkalmazzák ezeket a szereket.

Monoamino-oxidáz-gátlók Ezeket is régóta használják a depresszió kezelésére, és hasonló mellékhatásaik vannak, mint a triciklikus antidepresszánsoknak. Leginkább a tranilciprominnel kell vigyázni, ugyanis annak szedése során speciális diétát kell tartani. A betegek nem fogyaszthatnak tiramintartalmú élelmiszereket, mely hatóanyag megtalálható számos tejtermékben, borban, felvágottban és készételben. Amennyiben a beteg nem tartja a diétát, akkor nagyon súlyos mellékhatások jelentkezhetnek. Fényterápia A fényterápiát a téli depresszióban szenvedőknél szokták alkalmazni, amikor a betegeket megviseli a napfény hiánya. Ilyen esetben világos műfénnyel szokták kezelni az érintetteket. Ilyenkor kb. 30 percig egy speciális lámpa előtt kell ülniük, ideális esetben valamikor a reggeli órákban. Alvásmegvonás Ennél a kezelésnél rövidtávú alvásmegvonással kezelik az érintetteket. Ez azt jelenti, hogy a beteg egy éjszakán át ébren marad, és csak a következő este feküdhet le aludni. A szakemberek úgy vélik, hogy az alvásmegvonás megváltoztatja az agy anyagcseréjét, így javulhat az érintettek hangulata. Mivel ezt más kezelésékkel együtt szokták alkalmazni, az alvásmegvonással csak rövidtávú javulás elérése a cél. Sport és testmozgás A szakemberek azt javasolják, hogy a depresszióban szenvedő emberek rendszeresen sportoljanak, ugyanis így jelentősen csökkenthetik a depresszív tüneteket. A testmozgásnak hasonló hatása van, mint az antidepresszánsoknak, továbbá csökkenti a stresszt, és pozitívan hat az agyban a szerotonin és a noradrenalin szintjére. A betegek ezen kívül motiváltabbak lesznek, ami javítja a lelki állapotukat. Emellett a sport erősíti az önbizalmukat és az önértékelésüket, sőt jobban ápolják a szociális kapcsolataikat, amelyek a depresszió következtében mélypontra jutottak.
2021. április 16.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek