Orrspray depresszió ellen?

Orrspray depresszió ellen?

Kapcsolódó tünetek:

Korunkban a depresszió lassan szinte népbetegséggé válik, sőt a WHO előrejelzései szerint 2020-ra ez lesz a leggyakoribb kór a világon. A mentális betegséget pszichiáter segítségével, terápiával és különféle antidepresszáns gyógyszerekkel is kezelhetik, azonban vannak olyan súlyos állapotban lévők, akik esetében a szájon át bevehető készítmények is hatástalanok maradnak. Az új, orrspray formájában használható gyógyszer alkalmazása kizárólag ilyen, kezelésekre nem reagáló depresszióban szenvedő pácienseknél lesz engedélyezett. Az FDA (amerikai állami élelmiszer- és gyógyszerhatóság) becslései szerint az Egyesült Államokban akár 7,4 millió ilyen ember élhet. Ezenkívül az orrsprayt alkalmazó kezelést csak akkreditált orvosi rendelőkben lehet majd igénybe venni. A szigorú szabályozások a gyógyszer erős nyugtató hatása és olyan mellékhatásai miatt szükségesek, mint például a figyelem- és gondolkodászavar.

Az új gyógyszeres kezelésben részesülő pácienseket regisztrálni fogják, így a szakértők nem csak a készítmény hatékonyságát tudják majd ellenőrizni, hanem annak hosszú távú hatásait is képesek lesznek majd pontosan nyomon követni. A ketamint orvosok és állatorvosok is régóta használják fájdalomcsillapításra, a frissen engedélyezett gyógyszer hatóanyaga pedig közel áll az ofketaminhoz, amelyet évtizedek óta a műtétek előkészítésekor erős fájdalomcsillapításhoz alkalmaznak.

A ketamin és származékai a 90-es évek során illegális partidrogok alapanyagaiként is megjelentek, mivel pszichedelikus reakciókat válthat ki bevételük. Antidepresszáns gyógyszerek területén a 80-as évek végén megjelenő fluoxetin elterjedése óta nem történt számottevő innováció mostanáig, az új gyógyszer azonban teljesen máshogyan hat, mint az eddig legnépszerűbb fluoxentin.A ketamin ugyanis a szerotonin hormonok helyett a testünkben lévő glutamát nevű anyagra hat, ennek segítségével pedig szakértők szerint képes visszaállítani az agyi kapcsolatokat, így csökkentve a depressziót. Különösen fontos megemlíteni, hogy a szer hatása szinte azonnali, így pedig számottevő segítséget nyújthat azokban a súlyos esetekben, amikor a depresszió már a beteg mindennapi cselekedeteire is rendszeresen kihat, és akadályozza kötelességei elvégzésében.

2019. április 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek