Hogyan kell inhalálni?

Hogyan kell inhalálni?

Kapcsolódó tünetek:

A népi gyógyászatban is alkalmazott módszernek tekinthető az inhalálás, mely magyarra fordítva belélegzést jelent. Orvosszakmai értelmezésben gőzök, gázok vagy porlasztott folyadék belélegzése. Általában megfázásos eredetű felső légúti panaszok enyhítésére, kezelésére szolgál. Fontos tudni, hogy milyen esetekben javasolt az inhaláció és mindezt milyen körülmények között végezhetjük el otthon.

Milyen esetekben inhaláljunk otthon?

Az inhalálás elsősorban megfázásos tünetek gyógyulásának gyorsítására szolgál, ugyanakkor segítségünkre lehet makacs nátha, arcüreggyulladás esetén is. A legismertebb inhalációra alkalmas anyag a kifőzött, forró, de nem lobogó, több liter kamillatea. Mivel forró folyadékról van szó, mindenképpen ügyelni kell az égési sérülések elkerülése érdekében a megfelelő „rögzítésre”, különösen kisgyermekek esetében. A megfőzött és le nem szűrt kamillateával teli edényt olyan alkalmatosságra helyezzük, hogy a beteg 10-15 cm-re a gőzölgő folyadék fölé tudjon hajolni, kényelmes testtartásban. A beteg feje fölé érdemes frottír törülközőt borítani (mintegy sátorszerűen), mely befedi a folyadékkal telt edény széleit is, annak érdekében, hogy a gyógyító gőz ne szökjön el. A beteg legalább 5-10 percig inhalálja be a gőzt. Ha az inhalációs terápiát alkalmazó betegnek ismert szívbetegsége van, kerüljük el a fej sátorszerű letakarását az inhaláció során. Az inhalálás javasolt gyakorisága napi egyszeri alkalom, lehetőleg lefekvés előtt. Az inhalálás kiegészíthető makacs arcüreggyulladás esetén pl. lámpázással is.

Mivel az inhalálás során a páciens megizzad, így az inhalációt érdemes a lefekvés idejéhez igazítani, hiszen a tevékenységet követően megnövekedik a meghűlés esélye, ha hűvösebb környezetben tartózkodunk.

Természetesen nemcsak kamillafőzettel inhalálhatunk, légcsőhurut esetén pl. hasznos lehet 1-2 kanál szárított kakukkfű főzetével végzett inhaláció is. Zsálya főzetének inhalációjával enyhíthetjük a szájüreg-, torok- és arcüreggyulladás tüneteit. Az inhalációs arányokat tekintve fenti gyógynövények esetében, felnőtteknél 2 l forró vízhez számítsunk 1-3 marék gyógynövény szárítmányt.

A gyógyszertárakban kapható kíméletes inhalációs terápiának számít a Salvus vízzel vagy fiziológiás sóoldattal végzett belélegzés. A gyógyszertárakban megvásárolhatók inhalációra alkalmas illóolaj tartalmú készítmények is.

Az inhaláció előnye

Az inhalációs terápiás módszer kiemelt előnye, hogy kíméletesen oldja a légutakban letapadt, beszáradt váladékot, nyugtatja a lobos nyálkahártyát, csökkenti a felső légutakat érintő gyulladást, továbbá a gyógynövényi inhalálásnak enyhe antibakteriális hatása is van. Várandósság esetén is biztonságosan alkalmazható terápiás módszer – kivéve bizonyos illóolajokat –, hiszen gyógyszeres kezelés nélkül képes enyhíteni a megfázásos panaszokat.

2015. július 10.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek