Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Kapcsolódó tünetek:

Ki ne ismerné azt a szituációt, amikor folyik az orrunk, de épp nincs a közelünkben zsebkendő, így egy dolgot tudunk tenni, felszívjuk a váladékot. Tény, hogy ez nem illendő dolog, ennek ellenére sok orvos ezt a módszert javasolja az orrfújással szemben, ugyanis véleményük szerint az utóbbi esetében a váladék és a baktériumok könnyedén bejutnak az orrmelléküregbe, amivel jelentősen megnő az orrmelléküreg-gyulladás rizikója.

Az ulmi egyetemi kórház főorvosa, Jörg Lindemann professzor azonban nem osztja ezt a véleményt. Több kutatást is végzett, mely kapcsán azt vizsgálta, mi történik az emberi szervezetben tüsszentésnél és orrfújásnál. „Az orrmelléküregek az orr központjában helyezkednek el, így ha valaki náthás, akkor általában azok alapból be vannak gyulladva” – mondja Lindemann. Az orrfújás mellett továbbá az szól, hogy – a tüsszentéshez hasonlóan – a torkunkban elkezd kavarogni tőle a levegő, aminek köszönhetően a baktériumok nem jutnak el a légcsőbe és a hörgőkhöz. Aki azonban felszívja az orrváladékot, az az orrból a torokba juttatja a baktériumokat, majd lenyeli, aminek következtében a kórokozók a légutakba kerülhetnek. Legrosszabb esetben ebből akár hörghurut is kialakulhat.

Így működik a helyes orrfújás

Lindemann természetesen elárulta a helyes orrfújás titkát is. A legfontosabb, hogy óvatosan, gyengéden fújjuk ki az orrunkat, továbbá az egyik orrjáratot mindig fogjuk be, és a másikat fújjuk, majd fordítva. Ennek a magyarázata elég egyszerű: az egyik orrjárat általában sokkal jobban meg van duzzadva, mint a másik, így ha egyszerre mind a kettőt próbáljuk meg kifújni, akkor a jobban bedugultat kevésbé fogjuk tudni kitisztítani. Higiéniai szempontból tanácsos papírzsebkendőt használni, amit minden orrfújás után ajánlatos kidobni a szemetesbe, majd kezet mosni, hiszen minden orrfújásnál bacilusok kerülnek az ujjainkra. Gyakori probléma, hogy a sok orrfújás következtében kisebesedik az orrunk, aminek azonban semmi köze a papírzsebkendőhöz, inkább az orrtisztítás utáni dörzsölés az, amivel ártunk a bőrünknek. Azt tanácsolják, hogy inkább óvatosan töröljük meg, mintsem dörzsöljük azt, illetve a krémezés is segíthet. A mentolos illatú zsebkendők használata felesleges, ugyanis az olaj, amivel át van itatva, irritálja az orr hidegérzékelő receptorait.

Zsebkendő helyett

A papírzsebkendőn kívül használhatunk orrzuhanyt, ami sokkal kíméletesebben tisztítja meg az orrunkat. „A baktériumokat, a vírusokat és az orrváladékot egyszerűen kimossa” – mondja Lindemann, aki azonban hozzáfűzte, hogy az orrzuhany használata abban az esetben ajánlott, ha az orrunk nincs teljesen bedugulva.

2021. január 18.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek