Hogyan csillapítható a visszér okozta fájdalom?

Visszér fájdalom

Kapcsolódó tünetek:

A visszér fájdalom sajnos nemcsak a járást nehezítheti meg, hanem akár súlyos betegségek kialakulását is előrevetítheti. Szerencsére a fájdalom csillapítható, időben elkezdett kezeléssel pedig a trombózis is megelőzhető. Hogyan csökkenthető a visszér fájdalom, és milyen tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni? Alábbi cikkünkben mutatjuk a válaszokat!

A visszérproblémák okai és a visszér fájdalom tünetei

A visszértágulatok igen változatos panaszokat produkálhatnak, ám jellemzően a lábszárak ödémája, nehézlábérzés, feszülő végtagok és az éjszakai égő érzés keserítik meg az illető mindennapjait. Ennek oka, hogy a kitágult erekben a keringés lelassul, vénás pangás alakul ki, majd ödéma lép fel, aminek következtében gyulladásos állapot is létrejöhet. A fájdalmat még tovább rontja a vénabillentyűk meghibásodása. Ezek feladata ugyanis a vérvisszaáramlás megakadályozása. Ha a fokozatosan emelkedő nyomás miatt a billentyűk nem zárnak rendesen, akkor a visszaáramló vér tovább növeli a nyomást, és ez még nagyobb terhet ró az adott szakaszra. A megnövekedett vérmennyiség a szövetek közé távozik, pangást, majd vizenyőt hoz létre, ami fájdalommal és feszítő érzéssel jár. A probléma javítására, megszűntetésére a konzervatív kezelés és az életmódváltás mellett több lehetőség is áll a rendelkezésre:

  • Kompressziós terápia
  • Rádiofrekvenciás visszérkezelés/műtét
  • Szkleroterápia, ragasztásos visszérműtét

Hogy pontosan melyikre van szükség, azt szakorvos dönti el, aki figyelembe veszi az állapot súlyosságát.

A visszér egyik legsúlyosabb következménye a trombózis!

A trombózis egy olyan vérrögképződés, amely megakadályozza a vér áramlását a vérkeringésben. Kifejezetten veszélyes betegségről beszélhetünk, hiszen megfelelő kezelés nélkül a trombózis akár tüdőembóliát is eredményezhet. Általában a lábszári vénákban jelentkezik, az egyik legfőbb tünete pedig a járás hatására fokozódó erőteljes fájdalom.

Rendkívül alattomos betegség, hiszen a trombózis akár hosszú évekig is tünetmentes lehet. Jellemzően csak akkor fordulnak vele orvoshoz, amikor a fájdalom már szinte elviselhetetlenné válik. Pontosan emiatt ajánlott odafigyelni a visszér fájdalom tüneteire, és nehézlábérzés vagy zsibbadás, illetve lábdagadás vagy lábfájdalom esetén is azonnal érdemes orvoshoz fordulni.

Már egyetlen tünet fennállásakor sem maradhatnak el a vizsgálatok!

Ahogyan említettük, a trombózis gyakran hosszú ideig nem produkál tüneteket. Azonban még akkor sem szabad halogatni az orvosi vizsgálatokat, ha nem feltétlenül trombózissal állunk szemben. Ugyanis a visszér okozta fájdalom napról napra súlyosbodhat, idővel pedig a járást is ellehetetlenítheti. Amennyiben a vizsgálatok elmaradnak, és már csak a betegség késői szakaszában kerül sor rájuk, akkor már lehet, hogy csak az úgynevezett visszérműtét segíthet.

A visszér fájdalom csillapítása

A visszértágulatokkal járó fájdalom igencsak meg tudja keseríteni az illető mindennapjait. Szerencsére vannak olyan gyakorlatok és teendők, melyekkel mérsékelhető a kellemetlen érzés.

Vénás értorna

A vénás értorna nem csupán a fájdalomtól szabadít meg, de az olyan szövődmények kialakulásának kockázatát is csökkenti, mint a mélyvénás trombózis vagy a lábszárfekély. A torna lényeges elemei a speciális légzőgyakorlatok, melyek a mellkas szívóhatását hivatottak fokozni, ami segíti a visszerekben a vér visszaáramlását, ezeket váltják a láb speciális tornagyakorlatai, melyek kihasználva az alsó végtag izompumpájának és a gravitáció hatását, szintén hozzájárulnak a vénás visszaáramlás javításához. Fontos azonban, hogy a légző-és a tornagyakorlatok megfelelő sorrendben kövessék egymást. Érdemes ezért ebben gyógytornász segítségét kérnünk.

A gyógytorna során számos otthon végezhető gyakorlatot is elsajátíthatunk!

Így akár otthon is minden nap tehetünk az egészségünkért. Nemcsak a visszér ellen vehetjük fel hatékonyan a küzdelmet, hanem számos egyéb mozgásszervi panasz kialakulását is megelőzhetjük. Ennek köszönhetően még az értorna után is erősíthetjük a lábunkat és a testtartás szempontjából fontos izmainkat. A konzervatív kezelés során nem feltétlenül kell gyógyszereket szednünk, csak akkor, ha az orvos kifejezetten javasolja.

Kardio mozgásformák

A szakértők szerint a pumpafunkciók javításával vénás megbetegedés esetén remek szolgálatot tesznek az olyan kardió mozgásformák, mint pl. a nordic walking, kerékpározás, túrázás (mélyvénás trombózis után csakis orvosi beleegyezéssel), valamint a különböző vízi sportok – főleg az úszás-, ügyelve arra, hogy az ne meleg termálvízben történjen!

Visszér krém

Visszér krém segítségével csökkenthető és akár meg is szüntethető a fennálló gyulladás. A krém hűsítő hatásának köszönhetően a nehézlábérzés is mérsékelhető, így lábaink energikusabbak, járásunk pedig könnyebb lehet. Természetesen fontos megjegyezni, hogy a visszér krémek leginkább felületes visszérgyulladások és enyhébb visszértágulatok ellen lehetnek hasznosak. Mindenképp érdemes tenni egy próbát velük, azonban az orvosi vizsgálatok így sem maradhatnak el.

A visszér elleni krémek a visszérműtét utáni gyakori tünetek kezeléséhez is jól jöhetnek. Ilyen tünet lehet a véraláfutás és a duzzanat, illetve az égő, viszkető érzés is. Kisebb balesetek esetén is célszerű krémmel kenni a sérült felületet a duzzanatok enyhítése és a gyorsabb regenerálódás érdekében.

Egészséges életmód

A rendszeres mozgás mellett egészségtudatos táplálkozással is sokat tehetünk azért, hogy vénáink állapota ne romoljon. A túlsúly már önmagában is veszélyt jelent lábaink egészségére, a zsírban és cukorban, finomított ételekben gazdag táplálkozás azonban csak súlyosbítja a problémákat. Különösen ajánlott a C-vitaminban gazdag táplálkozás, mivel az erősíti az erek falát és javítja a keringést. Kutatások szerint a vér magas C-vitamin tartalma védi az érfalak izomzatát, megőrzi az erek rugalmasságát. Emellett fontos odafigyelni napi szinten a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is!

Visszér fájdalom ellen az alternatív fájdalomcsillapítás is megoldást jelenthet

Megfelelő kompressziós harisnya viselése, hideg/meleg vizes lábfürdő és a láb felpolcolása (a szív szintje fölé) is segíthetnek enyhíteni a visszértágulat okozta panaszokat. Ha valaki ülő- vagy állómunkát végez, érdemes ügyelnie arra, hogy időnként alaposan átmozgassa a végtagjait.

Miben segíthet a kompressziós harisnya?

Elsősorban enyhébb visszér kezelésére szolgál, ezért a viseletét jellemzően a betegség kezdeti szakaszában szokták javasolni az orvosok. Habár a kompressziós harisnyák recept nélkül is megvásárolhatók, de a megfelelő típust minden esetben az orvosnak kell kiválasztania. A viselésével kapcsolatban szintén az orvos ad tanácsokat, hiszen a harisnya csakis akkor fejti ki jótékony hatásait, ha a megfelelő magasságig húzzuk – ellenkező esetben többet árthat, mint amennyit használhat.

A kompressziós harisnyák csökkentik a vénákban lévő magas nyomást és a vér pangását, így enyhíthetik a lábdagadás mértékét is. Sajnos súlyosabb visszér ellen már nem segítenek, azonban az időben felismert és diagnosztizált visszérrel szemben kifejezetten hatékonynak bizonyulhatnak.

Többféle kompressziós harisnya is a rendelkezésünkre áll!

Kaphatók kisebb nyomású, elsősorban a mélyvénás trombózis megelőzésére alkalmas harisnyák, illetve krónikus vénás elégtelenséghez ajánlott darabok is. Általában négyféle harisnya közül választhatunk, azonban a döntést az orvosunknak szükséges meghoznia. Látogassunk el tehát minél hamarabb egy vizsgálatra, hogy a megfelelő harisnyával még idejében megelőzhessük a további egészségügyi problémák kialakulását.

Ha visszér fájdalommal küzdünk, semmiképp ne halogassuk az orvos felkeresését és a vizsgálatok elkezdését. Ugyanis az idejében felismert visszeres betegségek még könnyebben kezelhetők, egy súlyosabb trombózis viszont már lehet, hogy csak műtét segítségével orvosolható. Tegyünk meg mindent egészségünk megőrzése érdekében, és már 1-2 kellemetlen tünet fennállásakor is vegyünk részt a szükséges szűrővizsgálatokon!

 

2024. június 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek