Hatékony és működő módszerek a pázsitfű-allergia kezelésére

2016. augusztus 15.

A pázsitfűfélék pollenszórásának szezonja áprilistól nagyjából augusztusig tart.

A pázsitfű-allergia gyógyításának módszerei

1. Orrspray és antihisztamin

Ha csak enyhe tünetektől szenvedünk, a recept nélküli szerek is segíthetnek. Ezek érszűkítők, lelohasztják a nyálkahártyát, hatásuk szinte azonnal érezhető, de tartós használatuk nem ajánlott, mivel hosszú ideig alkalmazva nyálkahártya-vastagodást okozhatnak. Az allergia olyan kellemetlen tüneteire, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, a receptköteles kortikoszteroid orrspray-k jelenthetik a megoldást, de lokálisan alkalmazva, az antihisztamin tartalmú orrspray-k is képesek azok enyhítésére.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rhinospray Plus orrspray 10ml

    Rhinospray Plus orrspray 10ml

    <p>A Rhinospray plus oldatos orrspray az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére szolgál meghűlés vagy szénanátha esetén. Ezen kívül orrmelléküreg- és középfül-gyulladásban az izzadmány kiürülésének elősegítésére is alkalmazható.</p>

    2 479 Ft

young woman sneezes on a flower meadowAz allergiára használatos másik gyógyszercsoport, a szájon át szedhető antihisztaminok új generációja: ezek már nem álmosítanak, mint elődeik, és a kognitív funkciókat sem rontják. Szedésüket a pollenszezont minimum 2-4 héttel megelőzően  javasolt elkezdeni, hogy stabilizálják azokat a sejteket, amelyekből felszabadul a hisztamin.

Súlyos allergia esetén – nem rendszeresen – alkalmazható az ún. depó szteroid injekció, amely nagyjából 1 hónapig megszünteti, de legalábbis nagymértékben csökkenti a tüneteket.

2. A fény és a só ereje

Az orrnyálkahártya speciális összetételű fénnyel való megvilágítása egy új módszer az allergia kezelésében, s mivel gyógyszermentes, minden olyan esetben bevethető, amikor nem lehet gyógyszeres terápiát alkalmazni. Az ismételt kúrák fokozzák a toleranciát, így a teljes gyógyulás is bekövetkezhet.

A barlangkúra – több hazai barlangban hozzáférhető – is jó lehet allergiára, ám csak szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető. Lényege, hogy a barlang levegője nedves és teljesen pollenmentes, ami nyugtatja a nyálkahártyát.

A sóbarlangban, sószobákban lévő só vizet von el a sejtekből, így a nyálkahártyaduzzanat csökken, ezáltal a tünetek is mérséklődnek.

3. Immunterápia és homeopátia

Az immunterápia lényege, hogy a beteg szervezetét hozzászoktatják az adott allergénhez, mégpedig annak tisztított kivonatával, amit szigorúan ellenőrzött, egyre nagyobb adagokban juttatnak a szervezetébe. Az immunterápia főleg akkor választható, ha valaki kevesebb anyagra allergiás és nem szeretne sok gyógyszert szedni. A kezelés azonban minimum három évig tart, injekció és szájon át szedhető készítmények formájában.

A homeopátia akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, akár önmagában is alkalmazható. Tartós javulás azonban csak az úgynevezett alkati kezeléssel érhető el, amit már hónapokkal a szezon előtt érdemes elkezdeni.

4. Pszichoterápiás kezelés

A pszichoterápia az allergiát pszichés oldalról közelíti meg. A tünetek erősségét és a kezelések sikerességét ugyanis nagymértékben befolyásolja a beteg pszichés állapota is. Általánosságban véve elmondható, hogy stresszes és érzelmileg terhelt helyzetekben az allergiás tünetek erősödnek. A pszichoterápia lehet speciális hypnoterápia, mely képzett hypnotherapeuta által végzett kezeléssel teljesen megszüntetheti az allergiát.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.