Hatékony és működő módszerek a pázsitfű-allergia kezelésére

2016. augusztus 15.

A pázsitfűfélék pollenszórásának szezonja áprilistól nagyjából augusztusig tart.

A pázsitfű-allergia gyógyításának módszerei

1. Orrspray és antihisztamin

Ha csak enyhe tünetektől szenvedünk, a recept nélküli szerek is segíthetnek. Ezek érszűkítők, lelohasztják a nyálkahártyát, hatásuk szinte azonnal érezhető, de tartós használatuk nem ajánlott, mivel hosszú ideig alkalmazva nyálkahártya-vastagodást okozhatnak. Az allergia olyan kellemetlen tüneteire, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, a receptköteles kortikoszteroid orrspray-k jelenthetik a megoldást, de lokálisan alkalmazva, az antihisztamin tartalmú orrspray-k is képesek azok enyhítésére.

young woman sneezes on a flower meadowAz allergiára használatos másik gyógyszercsoport, a szájon át szedhető antihisztaminok új generációja: ezek már nem álmosítanak, mint elődeik, és a kognitív funkciókat sem rontják. Szedésüket a pollenszezont minimum 2-4 héttel megelőzően  javasolt elkezdeni, hogy stabilizálják azokat a sejteket, amelyekből felszabadul a hisztamin.

Súlyos allergia esetén – nem rendszeresen – alkalmazható az ún. depó szteroid injekció, amely nagyjából 1 hónapig megszünteti, de legalábbis nagymértékben csökkenti a tüneteket.

2. A fény és a só ereje

Az orrnyálkahártya speciális összetételű fénnyel való megvilágítása egy új módszer az allergia kezelésében, s mivel gyógyszermentes, minden olyan esetben bevethető, amikor nem lehet gyógyszeres terápiát alkalmazni. Az ismételt kúrák fokozzák a toleranciát, így a teljes gyógyulás is bekövetkezhet.

A barlangkúra – több hazai barlangban hozzáférhető – is jó lehet allergiára, ám csak szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető. Lényege, hogy a barlang levegője nedves és teljesen pollenmentes, ami nyugtatja a nyálkahártyát.

A sóbarlangban, sószobákban lévő só vizet von el a sejtekből, így a nyálkahártyaduzzanat csökken, ezáltal a tünetek is mérséklődnek.

3. Immunterápia és homeopátia

Az immunterápia lényege, hogy a beteg szervezetét hozzászoktatják az adott allergénhez, mégpedig annak tisztított kivonatával, amit szigorúan ellenőrzött, egyre nagyobb adagokban juttatnak a szervezetébe. Az immunterápia főleg akkor választható, ha valaki kevesebb anyagra allergiás és nem szeretne sok gyógyszert szedni. A kezelés azonban minimum három évig tart, injekció és szájon át szedhető készítmények formájában.

A homeopátia akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, akár önmagában is alkalmazható. Tartós javulás azonban csak az úgynevezett alkati kezeléssel érhető el, amit már hónapokkal a szezon előtt érdemes elkezdeni.

4. Pszichoterápiás kezelés

A pszichoterápia az allergiát pszichés oldalról közelíti meg. A tünetek erősségét és a kezelések sikerességét ugyanis nagymértékben befolyásolja a beteg pszichés állapota is. Általánosságban véve elmondható, hogy stresszes és érzelmileg terhelt helyzetekben az allergiás tünetek erősödnek. A pszichoterápia lehet speciális hypnoterápia, mely képzett hypnotherapeuta által végzett kezeléssel teljesen megszüntetheti az allergiát.

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Az asztma Magyarországon nagyon sok embert érint, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb változatáról. Ez a betegség, vagy inkább tünetegyüttes elhanyagolva megnehezíthet az életünket, ám ha néhány dologra odafigyelünk, sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat!

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!