Hatékony és működő módszerek a pázsitfű-allergia kezelésére

Hatékony és működő módszerek a pázsitfű-allergia kezelésére

Kapcsolódó tünetek:

A pázsitfű-allergia gyógyításának módszerei

1. Orrspray és antihisztamin

Ha csak enyhe tünetektől szenvedünk, a recept nélküli szerek is segíthetnek. Ezek érszűkítők, lelohasztják a nyálkahártyát, hatásuk szinte azonnal érezhető, de tartós használatuk nem ajánlott, mivel hosszú ideig alkalmazva nyálkahártya-vastagodást okozhatnak. Az allergia olyan kellemetlen tüneteire, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, a receptköteles kortikoszteroid orrspray-k jelenthetik a megoldást, de lokálisan alkalmazva, az antihisztamin tartalmú orrspray-k is képesek azok enyhítésére.

Az allergiára használatos másik gyógyszercsoport, a szájon át szedhető antihisztaminok új generációja: ezek már nem álmosítanak, mint elődeik, és a kognitív funkciókat sem rontják. Szedésüket a pollenszezont minimum 2-4 héttel megelőzően  javasolt elkezdeni, hogy stabilizálják azokat a sejteket, amelyekből felszabadul a hisztamin.

Súlyos allergia esetén – nem rendszeresen – alkalmazható az ún. depó szteroid injekció, amely nagyjából 1 hónapig megszünteti, de legalábbis nagymértékben csökkenti a tüneteket.

2. A fény és a só ereje

Az orrnyálkahártya speciális összetételű fénnyel való megvilágítása egy új módszer az allergia kezelésében, s mivel gyógyszermentes, minden olyan esetben bevethető, amikor nem lehet gyógyszeres terápiát alkalmazni. Az ismételt kúrák fokozzák a toleranciát, így a teljes gyógyulás is bekövetkezhet.

A barlangkúra – több hazai barlangban hozzáférhető – is jó lehet allergiára, ám csak szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető. Lényege, hogy a barlang levegője nedves és teljesen pollenmentes, ami nyugtatja a nyálkahártyát.

A sóbarlangban, sószobákban lévő só vizet von el a sejtekből, így a nyálkahártyaduzzanat csökken, ezáltal a tünetek is mérséklődnek.

3. Immunterápia és homeopátia

Az immunterápia lényege, hogy a beteg szervezetét hozzászoktatják az adott allergénhez, mégpedig annak tisztított kivonatával, amit szigorúan ellenőrzött, egyre nagyobb adagokban juttatnak a szervezetébe. Az immunterápia főleg akkor választható, ha valaki kevesebb anyagra allergiás és nem szeretne sok gyógyszert szedni. A kezelés azonban minimum három évig tart, injekció és szájon át szedhető készítmények formájában.

A homeopátia akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, akár önmagában is alkalmazható. Tartós javulás azonban csak az úgynevezett alkati kezeléssel érhető el, amit már hónapokkal a szezon előtt érdemes elkezdeni.

4. Pszichoterápiás kezelés

A pszichoterápia az allergiát pszichés oldalról közelíti meg. A tünetek erősségét és a kezelések sikerességét ugyanis nagymértékben befolyásolja a beteg pszichés állapota is. Általánosságban véve elmondható, hogy stresszes és érzelmileg terhelt helyzetekben az allergiás tünetek erősödnek. A pszichoterápia lehet speciális hypnoterápia, mely képzett hypnotherapeuta által végzett kezeléssel teljesen megszüntetheti az allergiát.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek